Νεκρός από την κακοκαιρία στη Χίο



45E7B2BE75C5E28EF0DCF731C1827548Εφιαλτική νύχτα περνάει η Χίος, που βρίσκεται ακριβώς στην «καρδιά» της κακοκαιρίας… Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα νερά εισβάλλουν ορμητικά στα σπίτια και έχουν παρασύρει πάνω από δέκα αυτοκίνητα. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, βρέθηκε νεκρός από πνιγμό ένας άνδρας!

Ο 62χρονος καθηγητής και πρώην κοινοτάρχης Νίκος Λατουσάκης βρέθηκε με το αυτοκίνητό του στην περιοχή Όλυμποι νότια της Χίου, όταν φούσκωσε ένα χείμαρρος και τα ορμητικά νερά το παρέσυραν… Ο οδηγός εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημα το οποίο πλημμύρισε και, όταν κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον απεγκλωβίσουν οι πυροσβέστες, ήταν πια αργά καθώς ξεψύχησε πριν ακόμη μεταφερθεί στο νοσοκομείο!

Οι οδηγοί άλλων εννέα αυτοκινήτων που έπλεαν σαν καρυδότσουφλα μέσα στα ορμητικά νερά, στάθηκαν πιο τυχεροί. Πρόλαβαν να ειδοποιήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας τους βρήκαν εγκαίρως και τους απελευθέρωσαν...

Οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν να επεμβαίνουν στις δεκάδες κλήσεις που δέχονται για απαντλήσεις υδάτων… Ως τις 10.30΄ τη νύχτα είχε χρειαστεί να επέμβουν σε 140 περιπτώσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν όπως- όπως να απομακρύνουν τα νερά που καταστρέφουν τις περιουσίες τους και βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους.

Όμως, οι τοπικές δυνάμεις δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό διατάχθηκε η μεταφορά δέκα συνεργεία με πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ από τη Μυτιλήνη με C-130, ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες.

Την ίδια ώρα, ο νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να μην λειτουργήσουν τα σχολεία την Τρίτη.

Στη Μυτιλήνη η Πυροσβεστική δέχτηκε 17 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Πολλά ήταν τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Καλαμάτα, λόγω των ισχυρών ανέμων κατέπεσε το σκέπαστρο του λιμεναρχείου της πόλης ενώ στο 20ο χιλιόμετρο Ναυπλίου Λυγουρίου ένα όχημα κατέπεσε σε χαντάκι λόγω των καταιγίδων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ τα καιρικά φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι και την Τρίτη.

Για την Τρίτη, η ΕΜΥ προβλέπει στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο, τα βόρεια και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διαρκείας.

Την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ συστήνει στους πολίτες να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να μην διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους και να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού.

πηγή: protothema.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.