Βαγγέλης Μαρινάκης Vs Νικόλας Πατέρας



1010_pateras_marinakhs34566Από «χίλια κύματα» φαίνεται να περνούν οι σχέσεις δύο εκ των μεγαλύτερων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Νικόλα Πατέρα.
Οι δύο εφοπλιστές, μέχρι σήμερα επιστήθιοι φίλοι, τα «σπάσανε» -και όχι για μία γυναίκα όπως θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί, αλλά για την στρογγυλή «θεά» του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, όπως λέγεται, εδώ και εβδομάδες δεν μιλάει ο ένας στον άλλον.
Όπως αναφέρει σε αφιέρωμά της η εφημερίδα «VETO», ο Μαρινάκης το είχε πει εξ αρχής στον φίλο του Νικόλα Πατέρα: «Τώρα που πήγα εγώ στον Ολυμπιακό, δεν έπρεπε εσύ να επιστρέψεις στον Παναθηναϊκό».
Η αφορμή όμως για τη ρήξη, ήταν το διαβόητο πέναλτι που έδωσε ο διαιτητής Δαλούκας στην Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά του Άρη, «δωρίζοντας» έτσι τη νίκη στον Παναθηναϊκό.
Και επειδή, ότι και να συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο πάντα αφορά τους δύο αιώνιους αντιπάλους, η πλευρά του Ολυμπιακού δεν μπορούσε παρά να αντιδράσει σθεναρά.
Βίοι παράλληλοι
Η φιλία τους έχει ιστορία πάνω από είκοσι χρόνια. Από τότε που ο Νικόλας ήταν 27 ετών και ο Βαγγέλης 23 ετών. Είναι και οι δύο παιδιόθεν ποδοσφαιρόφιλοι. Και οι δύο είναι δεξιών πεποιθήσεων, σωματώδεις, βλοσυροί και απόμακροι.
Μένουν στην ίδια γειτονιά. Ο Νικόλας Πατέρας διαθέτει το μεγαλύτερο διαμέρισμα επί της Ηρώδου Αττικού, εμβαδού 900 τμ, ο δε Βαγγέλης Μαρινάκης κατοικεί δίπλα, στην οδό Αραβαντινού, ενός δρόμου με έντονο άρωμα… Μητσοτακέικου.
Ο Πατέρας έχει 108 πλοία και ο Μαρινάκης 120. Και οι δύο έχουν ιστιοπλοϊκό και από ένα γιοτ.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι παντρεμένος με την Αθανασία Κασσιώτη και ο Νικόλας Πατέρας με την Τιτίνα Στραβελάκη. Και οι δύο κυρίες είναι γόνοι επίσης εφοπλιστικών οικογενειών.
Όταν ο Νίκος επέστρεψε από τις σπουδές του στο City του Λονδίνου, μπάρκαρε για έξι χρόνια ως απλός ναυτικός στα οικογενειακά καράβια, και έμαθε τη δουλειά από πρώτο χέρι. Το ίδιο έπραξε και ο Μαρινάκης: «Αν δεν μάθεις πως δουλεύει η μηχανή, αν δεν μπεις στο διπύθμενο, δεν μπορείς να κάτσεις στην καρέκλα του γραφείου», του είχε πει ο πατέρας του.
Η ενηλικίωση
Το 1993 ο Βαγγέλης Μαρινάκης δημιουργεί τη δική του εταιρεία, την «Curzon Maritime». Ένα χρόνο νωρίτερα ο Νικόλας Πατέρας είχε ιδρύσει την «Pacific & Atlantic Corp».
Και οι δύο τους μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπους της πιάτσας, παρά με παρφουμαρισμένους Κολωνακιώτες.
Συχνά πυκνά, μπορεί κάποιος να δει τον Μαρινάκη να περπατάει στην Ακτή Μιαούλη, πάντα συνοδεία σωματοφυλάκων, ενώ την ίδια διαδρομή κάνει και ο Πατέρας με την ασφάλειά του και, όπως λέγεται, με το όπλο υπό μάλης.
Συχνά έβλεπαν τους δύο φίλους, να τρώνε μαζί σε μικρά κουτούκια στον Πειραιά ή στο Χίλτον, όμως η σχέση τους δεν έμεινε μόνο σε επίπεδο αντροπαρέας. Συναντιούνταν και οικογενειακώς, αφού και οι σύζυγοι τους είναι φίλες και οι δύο οικογένειες συνήθιζαν να συντρώγουν κάθε Κυριακή.
Και οι δύο εφοπλιστές είχαν την συνήθεια να επιλέγουν αρχαιοελληνικά ονόματα για τα καράβια τους.
Πολιτική και πολιτικοί
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θεωρείται μέλος του στενού κύκλου της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως ο πατέρας του -και λόγω καταγωγής- ήταν στενά συνδεδεμένος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αν και στην κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ και έκλινε προς τα αριστερά. Ο Βαγγέλης είναι και κουμπάρος της Ντόρας από την πάντρεψε με τον Ισίδωρο Κούβελο.
Από την άλλη, η σύζυγος του Νικόλα Πατέρα, φωτογραφιζόταν συχνά με την Νατάσσα Καραμανλή. Ο ίδιος ο εφοπλιστής, μάλλον κλίνει προς τον Καραμανλή και σε καμμία περίπτωση δεν κλίνει προς την πλευρά Μητσοτάκη.
Και οι δύο εφοπλιστές πάντως, είναι «καθαρόαιμοι» δεξιοί και όχι «δεξιούληδες».
Όλοι συμφωνούν όμως, ότι και οι δυό τους είναι πολύ πλούσιοι ώστε να δένονται και να εξαρτώνται από πολιτικούς και αρκετά ισχυροί ώστε να τους προσελκύουν.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, θα ήθελε να είχε αγοράσει την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», όμως λόγω συγκυριών δεν τα κατάφερε. Πάντως απέτρεψε την εξαγορά της από τον Γιώργο Κύρτσο ώστε να την αγοράσει η Γιάννα Αγγελοπούλου. Ελέγχει και το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΣΚΑΪ. Ο Νικόλας Πατέρας, δείχνει περισσότερο αδιάφορος για την πολιτική και συμπεριφέρεται, όπως λέγεται, μάλλον διπλωματικά.
Ο χωρισμός
Τελικά φαίνεται ότι το γρασίδι κατάφερε να πλήξει μία ισχυρή φιλία. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει βιώσει και άλλες ιστορικές ρήξεις, όπως αυτή του Γιώργου Βαρδινογιάννη με τον Σταύρο Νταϊφά.
Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εφοπλιστικών οικογενειών φαίνεται να έχουν διαταραχθεί σοβαρά. Οι δύο σύζυγοι, η κ. Τιτίνα Πατέρα και η κ. Αθανασία Μαρινάκη, θα πρέπει ως φιλενάδες να διαχειριστούν μία δύσκολη κατάσταση, και αν μπορούν, να βοηθήσουν, επισημαίνει το φιλικό τους περιβάλλον.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη. Αυτή που λέει, ότι όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου και των οπαδών. Διότι ο Ολυμπιακός είναι «θρύλος» και ο Παναθηναϊκός «θρησκεία». Διότι οι πρόεδροι των δύο αιωνίων αντιπάλων πρέπει να είναι πάντα σε πόλεμο μεταξύ τους.
Και η εξέδρα είναι ο απόλυτος κριτής, όπως τότε στις ρωμαϊκές αρένες με τους μονομάχους. Χαίρετε Καίσαρες! Οι θύρες 7 και 13, αντίστοιχα σας χαιρετούν!

πηγή: zougla.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.