Ηλεκτροσόκ έως 31% σε μια διετία



AECB4F51BAB21919E8E8E1999FB85B22Στην …πορεία προς την ανακοίνωση, οι ανατροπές ήταν αμέτρητες, έως σήμερα, σε σχέση με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς ήταν δεδομένο ότι τα νοικοκυριά – και δη τα φτωχότερα – θα πλήρωναν ακριβά το μάρμαρο της “αναδιάρθρωσης” και των επιταγών του Μνημονίου, προκειμένου να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, και καθώς  μένουν μόνο μερικές ώρες για την  προγραμματισμένη για τις 15.00 συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ που θα εισηγηθεί στην Τίνα Μπιρμπίλη τη μεθοδολογία για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων, φαίνεται ότι πλέον μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί το βράδυ η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.  

Πάμε λοιπόν!
-Στα νοικοκυριά…   που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες  στο 4μηνο (περίπου μισό εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ) και δεν μπορούν, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο, προβλέπονται αυξήσεις στο ρεύμα 30% και κάτι στην διετία. Οι πληροφορίες μας θέλουν την κα. Μπιρμπίλη να ανακοινώνει αύξηση 13% για το 2011 (ενδεχομένως και σε δύο δόσεις), ενώ το υπόλοιπο και μεγαλύτερο ποσοστό θα βαρύνει τα νοικοκυριά το 2012, χρονιά στη διάρκεια της οποίας κάποιοι αισιόδοξοι βλέπουν την οικονομία να ανακάμπτει. Ένας μέσος λογαριασμός της κατηγορίας θα επιβαρυνθεί με περίπου 35 ευρώ τον χρόνο …του χρόνου και με περίπου 55 ευρώ δύο χρόνια αργότερα, αφού ο μέσος καταναλωτής αυτής της κατηγορίας πληρώνει περί τα 270 ευρώ τον χρόνο για το ρεύμα.
-Στα νοικοκυριά  που καταναλώνουν από 801 έως  1.600 κιλοβατώρες ανά 4μηνο και  που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της ΔΕΗ (περίπου 2 εκατομμύρια) οι αυξήσεις θα είναι 7% στη διετία, με την επιβάρυνση για το 2011 να είναι 2,5% και με το υπόλοιπο ποσοστό να χρεώνεται στο 2012.
-Τα νοικοκυριά  με κατανάλωση 1.600 έως 2.000 κιλοβατώρες θα επιβαρυνθούν συνολικά με 1,5% περίπου, ενώ για τις μεγαλύτερες οικιακές καταναλώσεις θα υπάρξουν μειώσεις, αφού σε αυτές  καλύπτεται και με το παραπάνω το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού και αυτές είναι που ουσιαστικά επιδοτούν τους φτωχότερους.
Ως προς τις άλλες κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ, αυξήσεις θα υπάρξουν για τους αγρότες και τις μικρές βιομηχανίες και μειώσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις 30 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.  

Ο τετραγωνισμός του  κύκλου!
Η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε χτες, στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος “Πράσινες Γειτονιές” περίπου …ανακουφισμένη που “καταφέραμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο”!
Και σε έναν βαθμό έχει δίκιο αφού για να αποφευχθεί το εξωφρενικό …+105% που πρότεινε η ΔΕΗ για τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά και το σχεδόν +50% που είχε αρχικά διαμορφώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), χρειάστηκαν εκατοντάδες …ασκήσεις επί χάρτου από τους τεχνοκράτες της Αρχής οι οποίοι, πέραν από τα κομπιουτεράκια ανά χείρας, έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους κάθε πιθανή και απίθανη διάταξη περί παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού και υγιούς λειτουργίας της αγοράς που περιλαμβάνει η κοινοτική νομοθεσία.  

Ρίξτε μια ματιά  για να πάρετε μια ιδέα …του παζλ:
-Το τέλος  υπέρ ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας) που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μειώνεται σημαντικά για τους αγρότες και τις μεγάλες βιομηχανίες σε σχέση με τα ισχύοντα 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γίνεται περίπου το μισό για τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από την μέση και την χαμηλή τάση, ενώ αυξάνεται από τα 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα περίπου στα 1,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά.
-Ο Ειδικός  Φόρος Κατανάλωσης παραμένει  μηδενικός στους αγρότες, μειώνεται  κατά περισσότερο από 50% από  5 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν  στα νοικοκυριά, διπλασιάζεται από τα 2,5 ευρώ που ήταν στις εμπορικές χρήσεις και διατηρείται στα 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην βιομηχανία.
-Οι χρεώσεις  για τις λεγόμενες Υποχρεώσεις  Κοινής Ωφελείας, τέλος, αυξάνονται  σταδιακά ανάλογα με την κατανάλωση  ρεύματος κάθε καταναλωτή, στη λογική της επιβράβευσης της εξοικονόμησης ενέργειας.
Περισσότερα, όμως – και εκτός νέου απροόπτου  – το βράδυ, μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού…

πηγή: protothema.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.