Εξετάζουν απαγόρευση καπνίσματος και στα Ι.Χ.



kapnisma-mesaΟ πόλεμος είναι ολοκληρωτικός και το κυνήγι των καπνιστών αδυσώπητο. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος και σε χώρους αυστηρά ιδιωτικούς ή -μέχρι σήμερα- θεωρούμενους ως ιδιωτικούς, τουλάχιστον. Η επέκταση του μέτρου αφορά τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Το επόμενο στάδιο πιθανώς να είναι αυτό της απαγόρευσης και στις κατοικίες, αν και τίθεται, προφανώς, ζήτημα αποτελεσματικής αστυνόμευσης, αλλά αυτό το θέμα αφορά το μέλλον.
Μετά τη σθεναρή αντίσταση κυβερνητικών παραγόντων εντός του Υπουργικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε χαλάρωση του μέτρου της απαγόρευσης σε μικρομεσαία κέντρα διασκέδασης, επιμένοντας στην εξαίρεση μόνο μεγάλων καταστημάτων, το υπουργείο Υγείας μελετά τρόπους εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος στα ΙΧ. Οι ποινές που προβλέπονται είναι θηριώδεις.
Σε αυτή την περίπτωση, οι σκέψεις των στελεχών του υπουργείου Παιδείας προσανατολίζονται στην… επιβολή προστίμου μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες στο αυτοκίνητο επιβαίνουν μαζί με τον καπνίζοντα, παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.
Οι ποινές, μάλιστα, προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρές, και ξεκινούν από την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν και τα 3.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις αυτές θα αποτυπωθούν σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη.

Θα εφαρμοστεί όμως το μέτρο;
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει, πάντως, πώς και αν θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, ειδικά μετά τα πρώτα πενιχρά αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου, κυρίως στην Αθήνα και, λιγότερο, στη Θεσσαλονίκη.
Στα όρια δικαιοδοσίας του δήμου Αθηναίων, οι κλήσεις που «κόπηκαν» σε βάρος καπνιζόντων για τσιγάρο σε μη ενδεδειγμένους χώρους φτάνουν από την 1η Οκτωβρίου τον μαγικό αριθμό… 5! Οι υπεύθυνοι του δήμου αποδίδουν τη χαμηλή αποδοτικότητα στον καλό καιρό, που έδωσε τη δυνατότητα στους καπνίζοντες να απολαύσουν τον «απαγορευμένο καρπό» στα τραπεζάκια έξω.
Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα εξελίχθηκαν ακριβώς αντίθετα, αφού βεβαιώθηκαν 20 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα. Οι παραβάσεις αφορούσαν στη μη ανάρτηση απαγορευτικού σήματος, τη μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, καθώς και την ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος.
Την ίδια ώρα, πάντως, το κίνημα των καταγγελιών κατά του καπνίσματος ολοένα και γιγαντώνεται, αφού τις τρεις τελευταίες ημέρες, οπότε και άρχισαν να κόβονται πρόστιμα, το τηλεφωνικό κέντρο 1142 έχει δεχθεί 12.382 κλήσεις, με τις περισσότερες από αυτές να είναι καταγγελίες για καπνίζοντες εντός καταστημάτων, σταχτοδοχεία στα τραπέζια, καθώς και καπνιστές σε χώρους του ιδιωτικού τομέα και σε εταιρείες.
Το ευχάριστο είναι, πάντως, ότι από τους πρώτους ελέγχους των εποπτών υγείας σε νοσοκομεία, προκύπτει ότι το μέτρο εφαρμόζεται χωρίς μεγάλες εξαιρέσεις.

πηγή: zougla.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.