”Εννιαήμερο” – Θεσμός για την Κοζάνη



DSC00497Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πόλη μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει την εμποροπανήγυρη ή κατά την Κοζανίτικη διάλεκτο ¨ενιαήμερο¨ και για τους ακόμα πιο παραδοσιακούς ¨νιάημερο¨ ,που προκύπτει από την διάρκεια του πανηγυριού κατά τους παλαιότερους που όπως μας εξιστορούν η διάρκειά του ήταν εννέα ημέρες.
Χρόνια τώρα , έχει γίνει θεσμός για την πόλη και όλοι ανεξαιρέτως ηλικιών περιμένουν την πρώτη Τρίτη του Οκτώβρη να περιηγηθούν στο πανηγύρι της Κοζάνης , το οποίο δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο,  όπως δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην αφήσει έστω και ένα ευρώ,έτσι για το καλό του εθίμου. Οι δρόμοι οι οποίοι διασταυρώνονται στο πανηγύρι κλείνουν , οι επισκέπτες του χιλιάδες , και οι επιτήδειοι ¨απλοχέρηδες¨ πολλοί…   Όπως όλοι διαπιστώσαμε οι δρόμοι του πανηγυριού έσφυζαν από κόσμο  και για μία ακόμα φορά ντόπιοι και ξένοι έδωσαν δυναμικό παρόν στο πανηγύρι της πόλης μας , παρότι οι προβλέψεις των εμπόρων ήταν απαισιόδοξες οι Κοζανίτες απέδειξαν πόσο ζωτικής σημασίας είναι για αυτούς το παραδοσιακό πανηγύρι .
Μπράβο σε όλους μας που στηρίζουμε κάτι τόσο όμορφο και παραδοσιακό!
Και του χρόνου με υγεία …

Δείτε φωτογραφίες από το πανυγήρι

 

DSC00488

 

 

DSC00489

 

 

DSC00487

 

 

DSC00497

 

 

DSC00508

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.