Τα πρόστιμα για το κάπνισμα – Που μπορούμε ακόμα να καπνίζουμε;



smoker309Η περίοδος προσαρμογής τελείωσε και πλέον το κάπνισμα απαγορεύεται παντού και δια… ροπάλου! Λίγοι όμως δείχνουν διάθεση να συμμορφωθούν με τον αντικαπνιστικό νόμο κι ας τελείωσε η περίδος χάρητος…  Μπαρ, εστιατόρια, ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες εξακολουθούν να βγάζουν σύννεφα καπνού από τους “αντιρρησίες”, οι οποίοι δεν πιστεύουν οτι θα βρεθούν τόσοι ελεγκτές για να τους εντοπίσουν και να τους ρίξουν πρόστιμο. Το οποίο, όμως, είναι τσουχτερό!

Από σήμερα 1η Οκτωβρίου λοιπόν ισχύει, χωρίς αναστολές, η απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους, καθώς και σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Εντός επιτρέπεται μονάχα στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών, αλλά και εκεί ως την… 31η Μαϊου 2011.

Πλέον ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με… πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, όπως σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ. Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο.

Εκτός όμως από τους καπνιστές-παραβάτες, με πρόστιμο, από 500 έως 10.000 ευρώ θα τιμωρείται και ο καταστηματάρχης όπου γίνεται το… «έγκλημα». Το ίδιο ισχύει και αν πρόκειται για διευθυντή τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου. Για οποιονδήποτε υπεύθυνο του χώρου δηλαδή. Για κάθε υποτροπή, μάλιστα, το πρόστιμο διπλασιάζεται!

Για έναν ιδιοκτήτη καφετέριας, την πρώτη φορά το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ. 1.000 ευρώ αν πιαστεί να… παραβαίνει το νόμο για δεύτερη φορά και 3.000 ευρώ την τρίτη. Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά.

Μεγάλος «πονοκέφαλος» τώρα για τους καταστηματάρχες είναι το πως θα καταφέρουν να πείσουν τους… θεριακλήδες και τους αμετάπειστους καπνιστές να συμμορφωθούν. Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους καταστηματάρχες και τους καπνιστές πάντως μόνο ο χρόνος θα δείξει αν το μέτρο αυτή τη φορά θα… πετύχει στην Ελλάδα.

Ημέρα πρώτη: στον Πειραιά ρίχνουν πρόστιμα, στην Αθήνα κάνουν …. συστάσεις

Από το πρωί της Παρασκευής, 5 συνεργεία της δημοτικής αστυνομίας Πειραιά “σαρώνουν” καφετέριες, εστιατόρια και κτήρια του δημόσιου τομέα.

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας τα πρόστιμα πέφτουν “κατά ριπάς” ιδιαίτερα σε δημόσιους οργανισμούς. “Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε κατά γράμμα το νόμο” είπε στο Newsit ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας του δήμου Πειραιά Γιάννης Μπενέτος.

Στην τσιμπίδα των δημοτικών αστυνομικών μέχρι στιγμής έχουν πέσει γιατροί από το ΙΚΑ Πειραιά και διοικητικοί υπάλληλοι ενώ γίνονται έλεγχοι σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής. Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν ρητή εντολή να ρίξουν πρόστιμα σε όλους τους θεριακλήδες που πλέον είναι παράνομοι.

Την ώρα όμως που στο δήμο Πειραιά τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, ο δήμος Αθηναίων έχει μια διαφορετική πιο διαλλακτική προσέγγιση στο θέμα. “Προς το παρόν κάνουμε συστάσεις στους παραβάτες και πρόστιμο θα πέσει μόνο σε κάποιον που αντιδρά στον νόμο “, είπε στο Newsit ο κ. Παπαδάκης αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων.

Στο δήμο Αθηναίων δηλώνουν πως δεν θέλουν να γίνουν εισπρακτικός μηχανισμός όπως ουσιαστικά τους οδηγεί να κάνουν το νομοσχέδιο για το κάπνισμα που δεν προβλέπει πόρους για τις υπηρεσίες που κάνουν τους ελέγχους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα χρήματα από τα πρόστιμα μένουν στους δήμους για να καλυφθούν τα όποια έξοδα.

Την ίδια ώρα όμως σε άλλους δήμους όπως στην Καλλιθέα το ελάχιστο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, μόλις 15 άτομα, δηλώνει αδυναμία να ελέγξει αποτελεσματικά τις χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο δήμο. Ενώ στον Δήμο Ταύρου δεν υπάρχουν καν δημοτικοί αστυνομικοί.

/>
πηγή: newsit

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.