Στιγμές που θα μείνουν στην Ιστορία γράφτηκαν στις Πρέσπες: Έπεσαν οι υπογραφές της συμφωνίας για το Σκοπιανό



– Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία για το Μακεδονικό, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ
– Τσίπρας: Καταλήξαμε σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία
– Ζάεφ: Θέτουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές
– Το δώρο του Ζάεφ στον Τσίπρα

Στιγμές που θα μείνουν στην Ιστορία γράφτηκαν σήμερα, Κυριακή (17/06/2018) στις Πρέσπες.

Στη Μεγάλη Πρέσπα υπεγράφη λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι στην ειδική τελετή στους Ψαράδες από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Ο κόσμος υποδέθηκε με χειροκροτήματα τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς κατά την άφιξή του ανακοίνωσε ότι χθες είχε τα γενέθλιά της η κ. Μογκερίνι και σήμερα ο κ. Νίμιτς. Ο κόσμος ευχήθηκε χρόνια πολλά με το γνωστό τραγούδι των γενεθλίων.

Η άφιξη του Ζάεφ και η selfie

Από την απέναντι πλευρά έφτασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τράβηξε μία selfie από το σκάφος λίγο πριν από την άφιξή του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι τους υποδέχθηκαν στη μαρίνα και αμέσως μετά μετέβησαν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Τσίπρας: Καταλήξαμε σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία

«Η υπογραφή βάζει τα θεμέλια για τη νέα εποχή» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του.

«Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος», είπε μεταξύ άλλων.

Ζάεφ: Με τη συμφωνία θέτουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές

Με αποφθέγματα του Αριστοτέλη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

«”Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία” είχε πει ο Αριστοτέλης. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά» είπε ο Ζάεφ.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Το δώρο του Ζάεφ στον Τσίπρα – Η γραβάτα και οι ιστορικές στιγμές

Με μια συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας την πήρε και την έβαλε στην τσέπη του, όμως ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αντιλήφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τοποθετήσει καλά τη γραβάτα στην τσέπη του, την πήρε, την δίπλωσε προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί και την τοποθέτησε ξανά στην τσέπη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το γεύμα στο Οτέσεβο

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά των Σκοπίων, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Από το newsbomb.gr

9 σχόλια στο άρθρο “Στιγμές που θα μείνουν στην Ιστορία γράφτηκαν στις Πρέσπες: Έπεσαν οι υπογραφές της συμφωνίας για το Σκοπιανό

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΥΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
    ΕΙΤΕ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

  2. Μα αυτο είναι το πρόβλημα του κουλη και της φωφης και βαζουν τον ελληνικο λαο να αλληλοσπαραζεται, ότι ο Τσίπρας πέτυχε πολλές περισσότερες υποχωρήσεις από του γείτονες σε σχέση με όλους τους προηγούμενους. Αν την είχε πετύχει αυτή τη συμφωνία ο κουλης τώρα θα πανηγύριζε και θα χοροπηδούσε σαν κατσίκι… Δυστυχώς όμως με αυτή τη στάση που κρατάνε το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το τέρας του φασισμού. Βλέπω στο ίντερνετ να κυκλοφορούν τέρατα όπως το ότι παραδώσαμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους Σκοπιανούς ή ότι αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα ή ότι χαρίσαμε την Μακεδονία τους Σκοπιανούς… κρίμα σε όσους λόγω συναισθηματισμόυ και αγάπης για την πατριδα αναπαύονται από τους πολιτικούς καιροσκόπους και τζογαδορους που για να ανεβάσουν λίγες μονάδες το κόμμα τους στις δημοσκοπήσεις ξεπουλάνε το εθνικό συμφέρων

  3. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ.

    1. Τα χρώματα θα τα αποφασίσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Πιστεύω όμως πως θα φανεί τελικά πως ήταν μια πολύ επωφελής συμφωνία… Φυσικά κι εγώ θα προτιμούσα να μην είναι “μακεδονικη” η γλώσσα Αλλά σλαβομακεδονικη όμως οι συμφωνίες θέλουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι γείτονες έκαναν πολλές περισσότερες όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος. Η αποκαθήλωση του άστρου της Βεργίνας από παντού και η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η παραδοχή ακόμα και μέσα στο Σύνταγμα τους ότι ουδεμία σχέση έχουν με τον αρχαίο λαό της Μακεδονίας και τα αγάλματα που δεν θα αποκαθηλωσουν θα είναι εκεί με σαφή αναφορά της ελληνικής τους προέλευσης και ως ένδειξη φιλίας προς την Ελλάδα. Έχουν επίσης ήδη αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους και της εθνικής οδού τους… Από δω και πέρα θα δεσμεύονται από τα Ηνωμένα έθνη και θα αναγκαστούν όλοι όσοι σήμερα τους αποκαλούν “Μακεδονία” εφεξης να τους αποκαλουν “Βόρεια Μακεδονία”. Μπορείτε να φανταστείτε τι υποχώρηση είναι το να αλλάζεις το Σύνταγμα της χώρας σου επειδή το απαιτεί μια γειτονική χωρα;

  4. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ … ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΟ @@@@@ ΤΟΥ.
    ΕΓΩ ΤΟ ΧΑΒΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ‘ΚΑΝΕΝΑ’.
    Ο Οδυσσέας ξαπλώνει μα δεν κοιμάται.
    Έτσι ο θυμός μέσα του ζητούσε να χιμηξει και να ξεσκίσει της απιστες δούλες. Μα δεν ηταν ωρα να φανερωθεί και να χαλασει τα σχεδια του . Σφαίρες στο μυαλό βάλτε και πράξετε αναλόγως.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.