Πραγματοποιήθηκε περιοδεία του Βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη στην Δυτική Μακεδονία



Σε συγκέντρωση αγροτών στο Μεσόβουνο μίλησε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση ικανοποιεί, όπως και οι προηγούμενοι, τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Στάθηκε στις πενιχρές αποζημιώσεις που αποδίδονται από τον ΕΛΓΑ, που δεν ξεπερνάνε το 20% της παραγωγής και αυτές με καθυστέρηση, για καταστροφές στην παραγωγή από την χαλαζόπτωση, παγετό και αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό ανέδειξε πως μετά από 20 έως 30 χρόνια εισφορών οι αγρότες πήραν συντάξεις από 330 έως 360 ευρώ μικτά. Κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα του νόμου – λαιμητόμου για το ασφαλιστικό και τις διακηρύξεις της κυβέρνησής προς τους αγρότες που έλεγαν, ότι με το νόμο θα είναι οι «μεγάλοι κερδισμένοι». Σήμερα μετά από 20 χρόνια ασφάλισης οι αγρότες παίρνουν εθνική σύνταξη 386 ευρώ και με 15 χρόνια ασφάλισης 344 ευρώ και ενώ τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί στα 67 χρόνια. Τώρα διαπιστώνουν, όσοι συνταξιοδοτούνται με 20 και 30 χρόνια ασφάλισης, ότι λαμβάνουν εθνική σύνταξη 23 ευρώ. Για να φτάσουν να λάβουν το συνολικό ποσό της εθνικής σύνταξης πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2032.

Επισήμανε ότι για να δοθεί λύση στο διατροφικό πρόβλημα της χώρας, να υπάρξουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς, χρειάζονται διαφορετικές σχέσεις παραγωγής με επίκεντρο τη μεγάλη κοινωνικοποιημένη μονάδα, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, έξω από τα από τα δεσμά της καπιταλιστικής ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, οι μικροί παραγωγοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην παραγωγή, θα μπορούν να αξιοποιούν τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα διαφέρουν ριζικά από τους σημερινούς.

Κάλεσε τους φτωχομεσαίους αγρότες να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, να παλέψουν γα μέτρα ανακούφισης με στόχο την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής για μια άλλη πολιτική που θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματά τους. 

Στο Αμύνταιο Φλώρινας συναντήθηκε με μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου και με την Διαμάντω Κρητικού Πρόεδρο του Συλλόγου όπου συζήτησε για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες στην ΠΕ Φλώρινας.

Σημείωσε πως μέχρι και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες ξεκληρίστηκαν και η ΚΑΠ έπαιξε καθοριστικό ρόλο με την επιδότηση του ξεριζώματος καλλιεργειών, το θάψιμο προϊόντων και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Τόνισε ότι με τις προτάσεις της Κομισιόν και του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΕ θέλει να ξεμπερδεύει με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, να υποταχθούν οι φτωχοί αγρότες στο τραπεζικό σύστημα και να γίνουν συνένοχοι στο ξεκλήρισμά τους. Το μαζικό και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών θα έχει ως κατεύθυνση και η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για μετά το 2020 με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε ακόμα λιγότερα χέρια και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την πολιτική, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, και λέει προς τους αγρότες ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης, παρουσιάζει τη λογική του μικρότερου κακού και πως η ΕΕ είναι ένα αναγκαίο κακό κάνοντας τη βρώμικη δουλειά και στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Στην συζήτηση με το ΔΣ του Συλλόγου επισημάνθηκε η ανάγκη να αναδειχτούν στην βουλή από το ΚΚΕ οι αιτίες που οι αγρότες δε δικαιούνται αναρρωτικές άδειες ακόμη και για ατυχήματα στο χώρο της δουλειάς ακόμα και ότι οι αγρότισσες δε δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας

Στην συνέχεια επισκέφτηκε καφενείο της Νεάπολης Κοζάνης όπου μίλησε σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Αναφέρθηκε στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου για τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων.

Ο Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε επίσης στη φοροληστεία του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος, το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα βοσκοτόπια, την αύξηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Ανέφερε παραδείγματα, που η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, είναι που τσακίζουν τους αγρότες, όπως η συνεχώς μειούμενη τιμή του γάλακτος

Στην συζήτηση στάθηκε στις ευθύνες για την δυσλειτουργία των ΤΟΕΒ που θέτει σε κίνδυνο ε κίνδυνο τις καλλιέργειες των χιλιάδων αγροτών. Επισήμανε πως η ΔΕΗ προχωράει σε διακοπές ρεύματος καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να καλυφτούν τα τελευταία χρόνια λόγω και τις αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανέδειξε πως Οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ανέδειξε πως η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ως ριζοσπαστική μαζική οργάνωση αγροτών, έχει διαμορφώσει πλαίσιο πάλης με αντιμονοπωλιακά αιτήματα, έχει καταξιωμένο ρόλο στον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών αγώνων και κοινή δράση με εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους φορείς επαγγελματοβιοτεχνών, γυναικών

Τέλος είπε πως για τους αγρότες υπάρχει μόνο μία διέξοδος απέναντι στον αφανισμό τους από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες:
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ν’ ανοίξει ο δρόμος ώστε με την Κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση στην οικονομία.

Τέλος στην Καστοριά συναντήθηκε με το ΔΣ της ΓΕΟΚ όπου συζήτησε με τους μηλοπαραγωγούς για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.