Οι Μικροβαλτινές Γιούλα και Όλγα που διαπρέπουν σε τομείς του Πολιτισμού και της Τέχνης στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο



Αποφοίτησαν και οι δύο από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η πρώτη είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας καλλιτεχνών Video Art Miden (έχει αναγνωριστεί διεθνώς σαν μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία) και υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η δεύτερη είναι διευθύντρια στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας Αρκαδίας.

Αναφερόμαστε στις αδελφές Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, του Παναγιώτη Παπαδόπουλου (από τους Χράνους Αρκαδίας) και της Τούλας Παπαδοπούλου του Βασ. (από το Μικρόβαλτο Κοζάνης), που διαπρέπουν σε τομείς του πολιτισμού και της τέχνης στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Γιούλα Παπαδοπούλου

Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και απέκτησε επίσης πτυχίο Ψηφιακών Τεχνών. Όπως προαναφέραμε, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας καλλιτεχνών Video Art Miden και υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Το Video Art Miden (Βίντεο Αρτ Μηδέν) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 (στα βασικά ιδρυτικά μέλη η Γιούλα Παπαδοπούλου)και συνεχίζει το έργο του με ένα ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης με εικαστική ματιά, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Συνεχίζει να δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Όλγα Παπαδοπούλου

Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και είναι διευθύντρια της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στην ορεινή Στεμνίτσα του Δήμου Γορτυνίας της Αρκαδίας.

Η Στεμνίτσα είναι ένα ορεινό (υψομ. 1080 μ.) παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της Τρίπολης.

Ήδη από τα μεταβυζαντινά χρόνια η Στεμνίτσα αποτελεί αργυροχρυσοχοϊκό και μεταλλουργικό κέντρο με ονομαστούς τεχνίτες που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και εδραιώνουν μια μακραίωνη παράδοση στο χώρο της Αργυροχρυσοχοΐας.

Το 1976 ξεκινά η διδασκαλία της Τέχνης του Αργυροχρυσοχόου σε μια σχολή που τότε ήταν Κέντρο Χειροτεχνίας του ΕΟΜΜΕΧ. Από το 1980 η Σχολή υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και από το 2013 η Σχολή ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και λειτουργεί ως Δημόσιο ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου, διδάσκει σε μαθητές από όλη την Ελλάδα και διαθέτει το τμήμα: “Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος”.

Από το 2012, διευθύντρια, υπεύθυνη σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού δράσεων είναι η Όλγα Παπαδοπούλου. Η Όλγα εργάζεται νυχθημερόν -στην κυριολεξία- και η Σχολή παράγει σταθερά μια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, διδάσκοντας το αντικείμενο του Κοσμήματος σε σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο design με την εφαρμογή ψηφιακής σχεδίασης, προσφέροντάς τους τις βάσεις για την επαγγελματική τους εξέλιξη στον χώρο της Αργυροχρυσοχοΐας. Η Σχολή στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίριο, το οποίο ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή (εργαστήρια κτλ.).

Διαβάστε περισσότερα για τη Γιούλα και τη Γιώτα στο mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.