Ο Δήμος Βοΐου στις εκδηλώσεις μνήμης στη Ζίτσα για τον Δημήτριο Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου



Εκδηλώσεις μνήμης για τα 220 χρόνια από την θανάτωση του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, που μαρτύρησαν στον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου 1798, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουνίου 2018  στη Ζίτσα Ιωαννίνων, τόπο καταγωγής του Δημήτρη Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα.  Τις εκδηλώσεις οργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και την Αδελφότητα Ζιτσαιών «Δημήτριος Νικολίδης» και συμμετείχαν σε αυτές εκπρόσωποι των Δήμων  απ’ όπου κατάγονταν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας και πρώην Υπουργού Γεώργιου Σούρλα, το Δήμο Βοΐου, τόπο καταγωγής του Σιατιστινού Θεοχάρη Τουρούντζια, εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Δημήτριος Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί της Κυριακής με την τέλεση μνημόσυνου στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Δημήτριου Νικολίδη στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού καταστήματος και αφιερωματική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας.

 Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βοΐου συνεχάρη τον πρώην Υπουργό Γεώργιο Σούρλα  για την πρωτοβουλία που ανέλαβε  και μέσω του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στην ιστορική μνήμη και ηθική υποχρέωση. «Το παρελθόν δεν πρέπει να το ξεχνάμε, αλλά πρέπει να μας διδάσκει και να μας θυμίζει ποιοι είμαστε, ειδικά σήμερα που η Χώρα μας βιώνει δύσκολες εθνικές στιγμές, απαιτείται ενότητα, και εθνική συνείδηση» τόνισε ο Δήμαρχος κ. Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον Σιατιστινό συμμάρτυρα του Ρήγα Θεοχάτη Τουρούντζια, λέγοντας : «Η Σιάτιστα δικαιούται να επαίρεται διότι στον κύκλο των συνεργατών του Ρήγα συμπεριλαμβάνονται πολλά τέκνα της που έδρασαν μαζί του για το μεγάλο όραμα της απελευθέρωσης της πατρίδας. Ο νεαρός Θεοχάρης Τουρούντζιας ήταν από τους πιο έμπιστους του Βελεστινλή. Οι Σιατιστινοί δημοσιογράφοι, εκδότες και τυπογράφοι Γεώργιος και Πούπλιος Πούλιου, οι γνωστοί Μαρκίδες Πούλιου, εκδότες της πρώτης σωζόμενης ελληνικής Εφημερίδας στη Βιέννη (1790-1797)2, έθεσαν στην διάθεση του Ρήγα το τυπογραφείο τους και αυτούς εμπιστεύθηκε για να τυπώσει τα επαναστατικά του φυλλάδια».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Βοΐου συνεχάρη το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Από τους Δήμους καταγωγής των συναγωνιστών του Ρήγα Φεραίου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Λευκωσίας της Κύπρου Λεώνη Ορφανίδου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χίου Σταμάτης Ζουμίδης.

Στις εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής παρέστησαν μεταξύ άλλων ο  πρ. Υπουργός-Βουλευτής Αντώνης Φούσας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, οι Αντιδήμαρχοι Γιαννούλα Γεωργούλη, Φώτης Ράρρας και Περικλής Γρίβας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών αρχών, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο του εορταστικού διημέρου το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν στην Πινακοθήκη της Ζίτσας, με την παρουσίαση της «Χάρτας του Ρήγα», από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ανθή Φιλίδου, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων καθώς αποτελεί ιστορικό κειμήλιο της προεπαναστατικής περιόδου. Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου καθώς η «Χάρτα του Ρήγα» που έχει εκδοθεί στη Βιέννη το 1797, αποτελεί  περιουσιακό στοιχείο της εκκλησίας Αγίου Νικολάου Καπεσόβου και παραχωρήθηκε στο Δήμο Ζίτσας για το διήμερο των εκδηλώσεων.

  Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Πινακοθήκης από την κόρη του ιδρυτή της, Έφη Μαλάμου. Επόμενος σταθμός ήταν το λαογραφικό μουσείο της Ζίτσας. Εκεί, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελική Καραμπίνα και μέλη του, υποδέχθηκαν τους φιλοξενούμενους με σπιτικά γλυκά κουταλιού, τσίπουρο και λικέρ.  Η βραδιά ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο οινοποιείο «Κτήμα Γκλίναβος» όπου ο υπεύθυνος οινοτουρισμού Αλέξανδρος Μπαλτογιάννης, «μύησε» τους επισκέπτες στα «μυστικά» του κρασιού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.