Νεοσύστατος συνεταιρισμός στην Κοζάνη για την εκμετάλλευση του άγριου κάστανου



Ένα τοπικό προϊόν που βρίσκεται σε αφθονία εδώ και πολλά χρόνια στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου Κοζάνης έβαλε σκοπό να αξιοποιήσει επιχειρηματικά μια ομάδα νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν και ζουν στην ορεινή αυτή κοινότητα.

Είκοσι ένα άτομα από την ευρύτερη περιοχή συνενώθηκαν και δημιούργησαν τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Κάστανου και άλλων Βιολογικών Προϊόντων, στοχεύοντας στη συγκέντρωση, στην παραγωγή και στη μεταποίηση του άγριου κάστανου και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως άγρια φουντούκια, καρύδια, μανιτάρια, κράνα, τσάι του βουνού, άγριου μαϊντανού και δυόσμου, που αφθονούν στις πλαγιές, αλλά και στο κατάφυτο δάσος του όρους Βόιο και τη βόρεια πλευρά της Πίνδου.

Η ιδέα της ίδρυσης του συνεταιρισμού προέκυψε μέσα από μια ημερίδα για το κάστανο, καθώς στην περιοχή υπάρχει καστανόδασος άνω των 10.000 στρεμμάτων και το οποίο έμενε ανεκμετάλλευτο. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πενταλόφου, Κώστας Χονδροκώστας, παρακίνησε τους νέους της περιοχής να δραστηριοποιηθούν εμπορικά και να συνεταιριστούν και ανέλαβε να βοηθήσει σε όλες τις διαδικασίες. Ταυτόχρονα, παραχώρησε κτήριο της κοινότητας με σκοπό τη στέγασή του.

Ο συνεταιρισμός βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, τονίζει η αντιπρόεδρός του, Ιφιγένεια Μαγιάννη. «Το καταστατικό είναι έτοιμο, έχουμε κάνει μελέτη για το δάσος και αιτήσεις στο δασαρχείο για παραχώρηση εκτάσεων, αλλά χρειάζεται να βρεθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία των μεταποιητικών δραστηριοτήτων μας», σημειώνει.

Το όλο εγχείρημα, εκτός από τον Δήμο Βοΐου, στηρίζει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τρόποι που μπορούν να γίνουν οι επενδύσεις για τη μεταποίηση, τη συσκευασία και τη προώθηση του προϊόντος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στον παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό του Πενταλόφου, ουδέποτε υπήρξε αγροτική ενασχόληση και παραγωγή, αφού είναι από τα φημισμένα και μεγαλύτερα Μαστοροχώρια της Μακεδονίας, ενώ οι όποιες λιγοστές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Παλαιότερα, η συλλογή του κάστανου βασιζόταν στην ανταλλακτική οικονομία, αφού, όπως εξηγεί ο κ. Χονδροκώστας, έμποροι από την Ελλάδα επισκέπτονταν κάθε Νοέμβριο την περιοχή, στο λεγόμενο καστανοπάζαρο, και οι κάτοικοι αντάλλασσαν κάστανα με άλλα προϊόντα.

Από το ypaithros.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.