«Εκεί που όλοι φεύγουν, πηγαίνουν οι πυροσβέστες» – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Διοικητή και Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης



5675853685DSC_0056

Μία κουβέντα πέρα από τα συνηθισμένα, μία κουβέντα με περισσότερο ανθρώπινο συναίσθημα. Μία διαδρομή από αυτές που θέλεις να ξαναπάς πίσω γιατί ο χρόνος για να μάθεις το πόσο δύσκολα εργάζονται οι Πυροσβέστες, δεν είναι ποτέ αρκετός. Πάντα έχουν κάτι ενδιαφέρον να σου πουν. Οι Πυροσβέστες είναι αυτοί που θα κληθούν σε δύσκολα περιστατικά στα οποία δεν μπορεί κανείς άλλος να επέμβει.

Το KOZANILIFE.GR, βρέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, μίλησε με τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή της Υπηρεσίας, για τις πυρκαγιές που παρατηρούνται συχνά σε οχήματα, αλλά και εφ’ όλης της ύλης για τις δυσκολίες του επαγγέλματος που δεν γνωρίζουμε πολλοί από εμάς.

– Ποια είναι τα πιο δύσκολα περιστατικά κ. Μαυροματίδη;
Δύσκολα είναι όλα τα περιστατικά γιατί δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Μπορεί να ξεκινήσεις για ένα πολύ απλό περιστατικό και να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό. Τα πιο δύσκολα περιστατικά είναι αυτά που έχουν να κάνουν με τη ζωή των πολιτών, όταν τίθεται σε κίνδυνο.

– Σε σχέση με άλλες περιοχές, η Κοζάνη έχει επικίνδυνα περιστατικά; Ποια είναι τα πιο δύσκολα επιχειρησιακά;
Η δραστηριότητα των ατμοηλεκτρικών σταθμών της περιοχής μας, προσθέτουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Στην τομέα ευθύνης της Υπηρεσίας μας λειτουργούν ο ΑΗΣ Καρδιάς και ο ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου. Η επιχείρηση κατάσβεσης σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς είναι τα πιο δύσκολα περιστατικά επιχειρησιακά με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω της ιδιαιτερότητας των χώρων. Απαιτείται άμεση συνεργασία με το προσωπικό των Σταθμών και για το λόγο αυτό έχουν συνταχθεί Σχέδια Επέμβασης Εκτάκτων Αναγκών. Επίσης πραγματοποιούνται από κοινού ασκήσεις ετοιμότητας και επισκέψεις των υπαλλήλων μας στους χώρους των ΑΗΣ. Είναι ένας χώρος που δεν ξέρεις πώς θα κινηθείς και τι ιδιαιτερότητες έχει. Επίσης μιλάμε και για δύσκολες θερμοκρασίες, 50-60 βαθμούς. Ξεκινάς με επικινδυνότητα, ακόμα και αν δεν έχεις θύματα. Επίσης, η δραστηριότητα των ορυχείων προσθέτει μεγάλη επικινδυνότητα, δεδομένου ότι στα ορυχεία θα συναντήσουμε τροχαία, εργατικά ατυχήματα, καταπλακώσεις από μηχανήματα. Η Κοζάνη λόγω του οδικού δικτύου της Εγνατίας οδού, όπου ένα μεγάλο μέρος της βρίσκεται υπό την ευθύνη μας, προσθέτει μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε ότι αφορά τα περιστατικά διάσωσης από τροχαία.

– Έχετε χάσει συνάδελφο εν ώρα καθήκοντος;
Στις υπηρεσίες υπαγωγής μας δηλαδή εντός της Διοίκησης Νομού Κοζάνης δεν έχουμε.

“Μερικές εικόνες που βλέπουμε δεν περιγράφονται με λόγια, πολλές φορές για να ξεχάσουμε το δύσκολο συμβάν που αντιμετωπίσαμε, αλλάζουμε θέμα συζήτησης κατά την επιστροφή μας στο όχημα, ενώ ουσιαστικά, θέλεις να καταρρεύσεις”

– Πολύς κόσμος, δεν γνωρίζει το εύρος των καθηκόντων σας. Ποια είναι τα περιστατικά που θα βρεθεί ένας πυροσβέστης;
Προορισµός και αποστολή του Πυροσβεστικού Σώµατος είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των θεοµηνιών. Ειδικότερα η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώµατος συνίσταται: Στην κατάσβεση των πυρκαγιών, στη λήψη και επιβολή προληπτικών µέτρων για την αποφυγή του κινδύνου από την επέκτασή τους και στην παροχή βοήθειας για τη διάσωση αυτών που κινδυνεύουν από την πυρκαγιά. Στην αντιµετώπιση τεχνολογικών ατυχηµάτων και βιοµηχανικών καταστροφών και στη διάσωση ατόµων και υλικών αγαθών που κινδυνεύουν από τις αιτίες αυτές. Στη λήψη και επιβολή προληπτικών µέτρων για την αντιµετώπιση των κινδύνων και ζηµιών από τις θεοµηνίες, πληµµύρες, καταρρεύσεις και λοιπές καταστροφές και την παροχή κάθε βοήθειας για τη διάσωση των προσώπων που κινδυνεύουν από αυτές. Στην παροχή επί τόπου πρώτων βοηθειών στους τραυµατισθέντες από τα παραπάνω δυστυχήµατα και την άµεση µεταφορά τους σε νοσοκοµείο ή κλινική, εφόσον δεν υπάρχει άλλος πιο πρόσφορος τρόπος. Στην παροχή βοήθειας σε άτοµα που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες κτιρίων και τροχαία ατυχήµατα. Στην εκτέλεση κάθε άλλου καθήκοντος που απορρέει από άλλες διατάξεις και έχει σχέση µε το πυροσβεστικό επάγγελµα καθώς και αυτού που αφορά τη συµβολή του Σώµατος στην Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.). Στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνοµίας καθώς και των στρατιωτικών αρχών, εφόσον ζητηθεί για την αντιµετώπιση έκτακτων περιστατικών, που έχουν σχέση µε την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώµατος.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”657″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”30″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Προβολή slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]

– Έρχεστε αντιμέτωποι με πολύ σκληρές εικόνες, κυρίως αυτές των απεγκλωβισμών. Θέλω να μου μεταφέρετε τα συναισθήματα πριν τον απεγκλωβισμό και μετά.

Είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις ότι η ζωή ενός ανθρώπου κατά κάποιον τρόπο εξαρτάται από ‘σένα, από το πόσο γρήγορα και με επαγγελματισμό θα λειτουργήσεις. Πρέπει να λειτουργείς νηφάλια με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, δεν χωράνε συναισθηματισμοί εκείνη τη στιγμή μέχρι να έρθει το θεμιτό αποτέλεσμα. Το τι αισθάνεται ένας πυροσβέστης πριν από έναν απεγκλωβισμό, αλλά και μετά, είναι δύσκολο να σας το περιγράψω, γιατί είναι πολλοί παράγοντες. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα… όπως για παράδειγμα σε τι κατάσταση βρίσκεται το άτομο που απεγκλωβίσαμε. Πολλές φορές καλείσαι να έχεις επικοινωνία με τον άνθρωπο που θα απεγκλωβίσεις, εκεί τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Πρέπει να είσαι αυτός που θα του δώσει κουράγιο, ενώ ο πυροσβέστης είναι συναισθηματικά φορτισμένος εκείνη τη στιγμή. Σαφώς σε κάθε περιστατικό, υπάρχει έντονη ψυχολογική φόρτιση και η αποφόρτιση γίνεται πάντα με τους συναδέλφους, ψάχνεις να βρεις κάτι να πεις για να αποπροσανατολίσεις την κουβέντα. Φεύγεις από το συμβάν και υπάρχουν εικόνες που σε ακολουθούν.

– Η έκφραση “εκεί που όλοι φεύγουν, πηγαίνουν οι πυροσβέστες”,  πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;
(K. Χατζής):  Είναι μία έκφραση η οποία με αγγίζει πραγματικά και τη χρησιμοποιώ στις συζητήσεις μου με φίλους, όσο αφορά το επάγγελμά μου,  με εκφράζει απόλυτα.
Από τη μία αισθάνομαι υπερήφανος για το επάγγελμά μου και από τον τρόπο που λειτουργούμε, από την άλλη, το αίσθημα της ευθύνης είναι βαρύτερο, οπότε μέσα από όλα αυτό προσπαθώ και με αναγκάζει θέλοντας και μη, να γίνω καλύτερος επαγγελματίας.

– Συμμετέχετε σε κατάσβεση πυρκαγιάς, άλλων περιοχών;
Στην Κοζάνη εδρεύει το πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας, όπου αποτελείται από 72 άνδρες που επιχειρούν πανελλαδικά. Μετακινούνται όπου υπάρχει φωτιά σε όλη την Ελλάδα. Σαν Π.Υ Κοζάνης, έχουμε κληθεί και έχουμε στείλει ενισχύσεις μέχρι και τη Ρόδο, στα Κύθηρα, Σάμο, Θάσο.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε έκταση που επιχειρήσατε εντός της Π.Ε Κοζάνης;
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που θυμάμαι, ήταν αυτή στο Καταφύγι, στο Βελβεντό, το 2007. Οι καπνοί είχαν φτάσει μέχρι την παραλία της Σκοτίνας, ήταν μεγάλη πυρκαγιά και δυστυχώς κάηκαν πολλά στρέμματα δάσους στην περιοχή.

– Έχει τύχει να έρθει κάποιος έπειτα από ένα συμβάν, μόνο και μόνο για να σας ευχαριστήσει;
Ναι βεβαίως έχει τύχει προσφάτως και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο επιχειρήσαμε έρευνα και διάσωση ενός ατόμου σε ορεινή περιοχή του Πενταλόφου… ο τρόπος εξέφρασης των ευχαριστιών του ανθρώπου αυτού δεν σας κρύβω ότι με συγκίνησε αφάνταστα.

– Πέρα από το επιχειρησιακό κομμάτι, πείτε δυο λόγια για το κομμάτι της προληπτικής πυροπροστασίας.
Το γραφείο προληπτικής πυροπροστασίας είναι αρμόδιο για την υπόδειξη, επιβολή και έλεγχο προληπτικών και κατασταλτικών µέτρων και µέσων πυροπροστασίας, όπως προβλέπεται από την νοµοθεσία. Όπου υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα και χώρος κοινής συνάθροισης επιβάλλεται να υπάρχει έκθεση και μελέτη για μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας. Εκπονείται μελέτη από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα και το αντίστοιχο τμήμα της υπηρεσίας μας, διενεργεί ελέγχους με αυτοψίες, δειγματοληπτικά αλλά και υποχρεωτικά. Επίσης είναι για την εκπαίδευση και ενηµέρωση του προσωπικού βιοµηχανιών, βιοτεχνιών, άλλων επιχειρήσεων, νοσηλευτικών ιδρυµάτων, σχολείων κλπ., καθώς και του κοινού σε θέµατα άµεσης αντιµετώπισης πυρκαγιών και τρόπου πρόληψης αυτών, εφόσον αυτό ζητηθεί. Προχωρά στην εκπόνηση, σύνταξη και εφαρµογή σχεδίων πρόληψης και αντιµετώπισης µεγάλων πυρκαγιών ή άλλων καταστροφών σε συνεργασία και µε άλλες δηµόσιες ή δηµοτικές αρχές, εφόσον χρειάζεται.

Ζιάμπα Αργυρώ για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.