Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος



Όπως κάθε χρόνο, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της Ιεράς Μονής Άγιου Ιωάννη Βαζελώνος, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων, από τους Τούρκους.

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Πόντο, τον Μάιο του 1917, σύμφωνα με όσα έγραφε τότε, η εφημερίδα του Πόντου «Εποχή».

Μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση, το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Μεντεσίδης Αναστάσιος. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου, σιγή ενός λεπτού και η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Πλακεντάς Παναγιώτης, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου – Υψηλάντη κ. Γρηγοριάδης Ιωάννης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Μαυροδενδρίου.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Δημητρίου και Δρεπάνου.

Η παρουσία των οποίων, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, για την μνημόνευση των θυμάτων της γενοκτονίας, γιατί έγινε αυτόβουλα και με δικά τους μέσα ημέρα αργίας. Ο Μορφωτικός – Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου. Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. κ. Ελένη Βασιλειάδου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.