Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Μεγάλες συνεργασίες στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς



ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για την περίοδο Μάιος 2018-Μάιος 2019 έχει ως στόχο να φέρει μια νέα πνοή στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης της Κοζάνης αλλά και της περιφέρειας, με κεντρικό πυρήνα ένα ανανεωμένο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο.

Όσον αφορά τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, έχουμε βασικό σκοπό να δημιουργήσουμε πολιτιστικές γέφυρες, εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου, με θέατρα και φορείς, ενισχύοντας την έννοια της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, θα συνεργαστούμε με το Κρατικό Θέατρο«Istrian» της Κροατίας, το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Πάτρας και Κέρκυρας, με θεατρικές ομάδες καθώς και τον πολυχώρο Bios.

Με το πρόγραμμά μας επιθυμούμε να φέρουμε τον κόσμο στο θέατρο· αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά μας. Με γνώμονα την εξωστρέφεια, αναζητήσαμε συνεργασία με κρατική σκηνή του εξωτερικού για να αναδείξουμε την πόλη μας και να εδραιώσουμε την παρουσία του θεάτρου μας σε διεθνή φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη σεζόν ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με το Κρατικό θέατρο της Κροατίας το κλασικό έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενώ τη δεύτερη σεζόνεπιλέγουμε να ανεβάσουμε ένα ελληνικό κλασικό κείμενο, Ο Κατάδικος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, αναδεικνύοντας αντίστοιχα την ελληνική δραματουργία.

Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι είμαστε ένα Περιφερειακό Θέατρο· σε συνεργασία, λοιπόν, με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν ανεβάζουμε το έργο Να ντύσουμε τους γυμνούς του Λουίτζι Πιραντέλο, το οποίο πρόκειται να κάνει πρεμιέρα 1 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα και θα συνεχίσει παραστάσεις στα Γρεβενά, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά, πριν παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου.

Κλικ εδώ για να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος

Συνεχίζουμε την παράδοση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην Παιδική και στην Εφηβική Σκηνή, ενώ δίνουμε μεγάλη έμφαση στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Έτσι, δημιουργούμε μια μεγάλη γκάμα τμημάτων, αλλά όμως δεν περιοριζόμαστε μόνο στην πόλη της Κοζάνης. Ανανεώνουμε και αυξάνουμε τα περιφερειακά τμήματα και σε άλλες πόλεις και χωριά της περιφέρειά μας. Επιπλέον, ανακοινώνουμε τη δημιουργία φοιτητικής θεατρικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που θα είναι υπό την εποπτεία μας. Τέλος, αναβιώνουμε το θεσμό της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου που κάθε καλοκαίρι θα πραγματοποιείται και σε διαφορετικό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπροσθέτως, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας ενός τοπικού θεάτρου με τους ντόπιους καλλιτέχνες, ενεργοποιούμε και αξιοποιούμε το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Για τον λόγο αυτόν, ζητήσαμε από ντόπιους συγγραφείς να συγγράψουν κείμενα που να αφορούν την ιστορία της ευρύτερης περιφέρειας. Έτσι, δημιουργήθηκαν τρία έργα που θα παρουσιαστούν μέσα στη σεζόν. Στην υλοποίηση των έργων αυτών πρόκειται να συμμετάσχουν ντόπιοι ερασιτέχνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα δράσεων με δέκα λογοτεχνικά και δέκα μουσικά αναλόγια, με σκοπό, αφενός τη συνεργασία μας με τη Νέα Βιβλιοθήκη και αφετέρου την αξιοποίηση της ανακαινισμένης «Αίθουσας Τέχνης», επενδύοντας τόσο στα γραπτά κείμενα όσο και στη μεγάλη μουσική παράδοση του τόπου μας.

Με τον καλλιτεχνικό μας προγραμματισμό για τη σεζόν 2018-2019, συνεργαζόμαστε με πάνω από:

• 12 σκηνοθέτες
• 33 επαγγελματίες ηθοποιούς
• 8 μουσικούς
• 45 συντελεστές
• 24 ερασιτέχνες ηθοποιούς
• 9 θεατρικούς οργανισμούς και άλλες θεατρικές ομάδες

Επίσης, δίνουμε το έναυσμα για:

• 14 συνολικά παραγωγές
• τη συγγραφή 5 νέων θεατρικών έργων
• τη δημιουργία νέων εργαστηρίων που «προσκαλούν» τους σπουδαστές της περιφέρειας στο θέατρο.

Κλικ εδώ για να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.