Ο «ανάποδος» Δήμος Κοζάνης επί εποχής «Κλεισθένη» – Του Μιχάλη Αγραφιώτη



Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR:

Το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση θα περάσει και μάλιστα, με μικρές διορθώσεις. Θα φέρει τα πάνω – κάτω στην κυριολεξία στους Δήμους, και φυσικά στο Δήμο Κοζάνης που θεωρώ έναν πολύ «ανάποδο» διοικητικά Δήμο. Πρώτα απ’ όλα είναι ένας Δήμος που έχει τεράστια έκταση, με πάρα πολλά χωριά και πολλά προβλήματα. Μια πόλη άναρχα δομημένη με πολλά εν γένει θέματα καθημερινότητας και χτυπημένη τα τελευταία χρόνια από την ανεργία και την κατάρρευση της ΔΕΗ.

Δεν θα κρίνω τον σημερινό Δήμαρχο από τη διοίκηση που ασκεί, αυτό θα το αφήσω να το κρίνουν οι πολίτες της Κοζάνης. Θα κρίνω όμως σε τι περιβάλλον καλείται να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία και πως θα ανταπεξέλθει στην εποχή του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής. Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης φοβάμαι θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύο θέματα. Το πρώτο είναι τι θα έχει απογίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε, αφού αν έχει φύγει από την κυβέρνηση θα τον συμπαρασύρει και το δεύτερο η ισχυρή παρουσία της κεντροαριστεράς, αφού τρεις όπως λέει το ρεπορτάζ του KOZANILIFE.GR (κλικ εδώ) προαλείφονται για τη θέση του, Λάζαρος Μαλούτας, Βαγγέλης Σημανδράκος και Γιώργος Χριστοφορίδης, πολιτικά πολύ κοντά στον Λευτέρη Ιωαννίδη, ουσιαστικά αλιεύουν από την ίδια πολιτική δεξαμενή.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης πρέπει να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά αλλά και με τη Νέα Δημοκρατία για να επανεκλεγεί. Αλλιώς θεωρώ ότι δεν θα έχει δυνατότητα να εκλεγεί, όπως το 2014 με τη δεύτερη Κυριακή, που ήταν μια συγκυριακή εξέλιξη. Μπορεί πολλοί πολίτες να αξιολογήσουν το έργο του θετικά, πολλοί όμως και αρνητικά λόγω της φυσικής φθοράς της εξουσίας. Άρα με τον Κλεισθένη δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα σταθεί τυχερός σε μια μεγάλη νίκη όπως την πρώτη φορά. Πρέπει να κάνει συμμαχίες και να πάρει μαζί του πολιτικά στελέχη από τις άλλες παρατάξεις. Αν συγκεντρώσει ακόμη και το διπλάσιο ποσοστό από την πρώτη Κυριακή του 2014 θα πρέπει να κάνει συμμαχίες που να του δίνουν πλειοψηφίες. Άρα σαν Δήμαρχος θα πρέπει να κάνει μεγάλες συνεργασίες από τώρα για να διεκδικήσει το Δήμο την επόμενη φορά. Πρέπει με λίγα λόγια να ανοιχτεί σε ανθρώπους και να προσεγγίσει κόσμο.

Ο Λάζαρος Μαλούτας θέλει να διεκδικήσει το Δήμο Κοζάνης. Εάν ήμουν στη θέση του Λάζαρου Μαλούτα θα άλλαζα βαθμό αυτοδιοίκησης και θα κατέβαινα στην Περιφέρεια ως στέλεχος συνεργαζόμενο με τον Περιφερειάρχη που θα προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, αφού με τον Κλεισθένη δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Το να επιστρέψει στο Δήμο θα το θεωρούσα μέγα λάθος, αφού ποτέ δεν επιστρέφεις κάπου μετά από ήττα. Γίνονται κάποιες κινήσεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι ιστορικά τουλάχιστον λίγοι κατάφεραν να επιστρέψουν στη θέση τους μετά από ήττα.

Κυριάκος Μιχαηλίδης και Κυριάκος Τσανακτσίδης θέλουν να διεκδικήσουν το Δήμο Κοζάνης. Μπορεί ο νόμος να δίνει δυνατότητα να κατεβάζεις περίπου 40 στελέχη στο Δήμο απαλλάσσοντας τον συνδυασμό από την στελέχωση υποψηφίων στα τοπικά ψηφοδέλτια, όμως επειδή πρόκειται για κομματικά στελέχη πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στη Νέα Δημοκρατία για να αποφασίσουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και να στηρίξουν οργανωμένα για να κατεβάσουν συνδυασμό, αλλιώς κινδυνεύει να μείνει και πάλι όπως το 2014 στην τρίτη θέση. Δεν μπαίνω στη λογική να κρίνω τους δύο ανθρώπους που θέλουν να διεκδικήσουν το Δήμο αλλά η Νέα Δημοκρατία έτσι λειτουργεί. Άρα πρέπει να γίνει μια καθαρή συζήτηση σε επίπεδο κόμματος και να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα κερδίσουν το Δήμο, αφού είναι πλέον ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία να μην μπορεί να κερδίσει το Δήμο Κοζάνης τόσες δεκαετίες. Στη Νέα Δημοκρατία έχουν ακουστεί και ο Φώτης Κεχαγιάς, ο Γιώργος Σβώλης και ο Βασίλης Παπαποστόλου, άρα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη ευρείας συζήτησης μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης, δύσκολο είναι το εγχείρημα του Βαγγέλη Σημανδράκου που πρέπει να κάνει ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο για να κερδίσει το Δήμο, αλλά και συνεργαστεί με τα υπόλοιπα στελέχη της κεντροαριστεράς, γιατί και ο Γιώργος Χριστοφορίδης και ο Λάζαρος Μαλούτας έχουν κοινή πολιτική δεξαμενή.

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, που δεν έχει πλέον ασυμβίβαστο, ήδη μαθαίνω ότι κατεβαίνει δυναμικά για το Δήμο, αφού είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος που ξέρει την ανθρωπογεωγραφία του τόσο καλά. Η κεντροαριστερά, όμως πρέπει να βρει την κατεύθυνσή της, γιατί οι υποψηφιότητες είναι πολλές και ο Κλεισθένης αμείλικτος.

Ο Κώστας Κύργιας πρέπει να επικοινωνήσει με τον κόσμο, γιατί είναι ακόμη άγνωστος σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αυτός όμως που θα θελήσει να διεκδικήσει το Δήμο πρέπει να παρουσιάσει πρόγραμμα και να έχει αποφασιστικότητα να υλοποιήσει το σχέδιο. Αλλιώς να μην κατέβει καθόλου.

Αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές βάσει προγράμματος και όχι βάσει ανατροπών.

Μιχάλης Αγραφιώτης για το KOZANILIFE.GR

11 σχόλια στο άρθρο “Ο «ανάποδος» Δήμος Κοζάνης επί εποχής «Κλεισθένη» – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Πολύ σοβαρή υποψήφιοι κατεβενουν από που να ξεκινήσω απτον Μαλουτα είδαμε τι έχει κάνει δε αν πάρεις από Μιχαηλίδη καμένη από χέρι είμαστε η ο Τσανακτσιδης που έφαγε τόσα πολλά όλη τους το συμφέρον κ την πάρτη τους κοιτάνε πως θα βγούνε Δημαρχη και μετά ένα μεγάλο μηδενικό ένα τπτ ξεχνάνε τους πάντες. Άσε ο Κεχαγιάς άλλο κουμαση. Όσο για τον Ιωαννιδη ναι τον προτιμο γιατί δεν κάνει χατίρια κανενός

    1. για πε κανεναν αξιολογο ποιυ να εχει η κοζανη, δημοσιο προσωπο, που κανει για δημαρχος. αντε να δω τι θα πεις!!

  2. o αρθρογράφος σας μαςλλον εκφράζει ακριβως το κλίμα παραπολιτικής και πεπατημένης λογικής ετών –
    γραφουμε ταχα μου δημοσια μπας και τσιμπησουμε λιγη δημοσιοτητα και καμια θεσούλα διπλα σε πολιτκά προσωπα

    υα ιδια και τα ιδια

    αν θελετε να θεωρηθειτε σοβαρο μεσο απευθυνθείτε σε ανθρωπους με καθαρη σκέψη , οχι τον καθε τυχαιο

  3. Κανένας τους δν κάνει για τπτ κ καμία θέση δημάρχου όλοι τους είναι αίσχος κανένας τους δν ασχολείται με τον κόσμο μόνο λόγια λόγια λόγια για αυτό καλά κάθονται στα σπίτια τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.