Παρουσίαση του βιβλίου Ρίζες Γρυπές της Ολυμπίας Γκίμπα – Τζιαμπίρη στην Κοζάνη



30710580_1859647750733952_513029187762651136_n

 
Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σας προσκαλεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ρίζες Γρυπές» της Ολυμπίας Γκίμπα-Τζιαμπίρη, Ομότιμης Καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής – πρ. Αντιπρυτάνεως ΑΠΘ, στο Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, ώρα 11:30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής – Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ.
Ματίνα Μόμτσιου, Καθηγήτρια – Συλλογέας Λαογραφικού & Γλωσσολογικού υλικού.
Ιωάννης Κορκάς, Λαογράφος – Συγγραφέας
Προλογίζει – Συντονίζει Δρ. Δημήτρης Μυλωνάς – Στέλεχος ΚΔΒΚ

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιανουαρίου – Απριλίου 2018, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης.

Αποσπάσματα του βιβλίου : «Η νησιώτικη μεσογειακή νότια Ελλάδα και η ηπειρωτική βαλκανική βόρεια Ελλάδα, με τα “χιονόδοξα βουνά” του Ελύτη, συναντήθηκαν σε έναν κοινό τόπο, την Κοζάνη. Εκεί τα μέλη των οικογενειών τους δημιούργησαν τη δική τους ιστορική ζωή έχοντας συνείδηση του κοινωνικού χρέους και της δημιουργίας. Πρώτος κοινός στόχος τους ήταν η απελευθέρωση της Μακεδονίας. Κινήθηκαν στις παρυφές ή και μέσα στην ίδια την Ιστορία της εποχής τους […]. Προχώρησαν χωρίς να κοιτάζουν τι άφησαν πίσω τους. Γνώριζαν να κυβερνούν σωστά τον εαυτό τους, κατείχαν την τέχνη της ζωής, το ars vivendi. Μετριόφρονες από χαρακτήρα, την οποιαδήποτε ευγένεια της καταγωγής τους δεν την θεώρησαν ποτέ προνόμιο αλλά ως έναν σταυρό. Αυτόν τον σταυρό η απαιτητική συνείδηση της κάθε γενιάς τον μεταβίβαζε στους κληρονόμους της και γνωρίζοντας ότι η αρετή δεν είναι φτηνή αρχοντιά, απαιτούσε και από αυτούς ίδιους αγώνες και φροντίδα […]. Ήταν και η κοινότητα της Κοζάνης το πλαίσιο, όπου εγκολπώθηκαν και προσαρμόστηκαν συμπράττοντας στην απελευθέρωση και την πρόοδο της δικής τους πλέον πόλης, της “ίσα πεφιλημένης πατρίδι γης”».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.