Οι καβαλάρηδες Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα – Δείτε το βίντεο



ar65ujsa5r6jhs5r6jur5t

Αναβίωσε και φέτος το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Απριλίου 2018 (του Θωμά) για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, για την παραλαβή του ιερού λειψάνου του αγίου και τη μεταφορά του στο χωριό για προσκύνημα.

Είναι γνωστό ότι η ζωή των κατοίκων της Ελάτης παλιότερα, ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το μοναστήρι. Και βέβαια καταλυτικό ρόλο είχε η συχνή παρουσία της εικόνας ή των λειψάνων του αγίου που μεταφέρονταν στο χωριό με τα ζώα, για αντιμετώπιση ασθενειών -ανθρώπων ή ζώων- και άλλων προβλημάτων.

Η αναβίωση του εθίμου για φέτος ξεκίνησε από το πρωί (11:00πμ) του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018 με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, κυρίως νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά 15 Απριλίου 2018, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και παρέλαβαν με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα από τον ηγούμενο της Ι. Μονής αρχιμ. Σεραφείμ, την οστεοθήκη με το λείψανο του αγίου.

Η μεγάλη πομπή, με τους καβαλάρηδες -8 άλογα- να προπορεύονται και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν, πήρε το δρόμο της επιστροφής, κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες. Η διαδρομή συνολικά 20 χιλιομέτρων μέσω της νέας γέφυρας Παναγιάς – Παλιουριάς, ήταν πράγματι μαγευτική. Στην είσοδο της Ελάτης τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή από τον ιερέα, τον κοινοτάρχη και σχεδόν όλους τους κατοίκους του χωριού και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια δέηση και τέθηκαν τα λείψανα σε προσκύνημα.

Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με το ιερό λείψανο στο σπίτι της για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει και να ζητήσει τη βοήθεια του αγίου. Η επιστροφή του λειψάνου στο μοναστήρι θα γίνει -ως συνήθως- μετά ένα περίπου μήνα.

Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας καβαλάρηδων του χωριού.

mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.