2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας: Ανοίγει στο κοινό ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς για δύο μοναδικές μέρες



s5t6iy7s5ti6k7sw5e6ti56tewi

Ανοίγει στο κοινό, ο Αρχαίος Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς – Εορδαίας για 2 μοναδικές ημέρες στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Υψικάμινος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στον Τάφο το Σάββατο 24 και τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 από τις 10 πμ. μέχρι τις 14.30. Ο Τάφος βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σπηλιάς (από Πτολεμαΐδα, μετά το Καρυοχώρι, υπάρχει και σήμανση πάνω στο δρόμο).

Δηλώστε συμμετοχή: Βασ. Σοφίας 30, 50200 Πτολεμαΐδα Τηλ. 24630 28740, 6973 258066 και στο Email.: ypsikaminos.pt@gmail.com

Ο Μακεδονικός τάφος, ο οποίος έχει πρόσοψη δωρικού ρυθμού είναι διθάλαμος. Οι νεκροί που θάφτηκαν σε αυτόν αριθμούν τους 8. Τα ευρήματά του και η κατασκευή του τοποθετούνται στο 2ο τέταρτο του 2ου π.Χ. αιώνα. Τα κτερίσματα ήταν πολυπληθή : Πήλινα αγγεία, και ειδώλια μορφών, χάλκινες και σιδερένιες στεγγίδες και τρία χάλκινα νομίσματα. Ο μακεδονικός τάφος της Σπηλιάς σε συνδυασμό με αυτόν που ανακαλύφθηκε στους Πύργους αποτελεί περίτρανη απόδειξη της μεγάλης διοικητικής και στρατηγικής σημασίας που είχε η περιοχή κατά την αρχαιότητα. Άλλωστε ολόκληρη η ραχοκοκαλιά του Βερμίου διατρεχόταν κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους από την Εγνατία οδό.   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.