Ο καιρός… τρελάθηκε: Ζέστη και σκόνη το Σάββατο – Βροχές και χιόνια από Κυριακή – Η πρόγνωση των Αρναούτογλου και Καλλιάνου



LASPOVROXI74856786786

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι Σάκης Αρναούτογλου και Γιάννης Καλλιάνος – Ποιες περιοχές θα πληγούν από τα… τερτίπια του καιρού

Σκόνη από την Αφρική, θυελλώδεις νοτιάδες αλλά και ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση τις επόμενες ώρες, με τον συνδυασμό ζέστης και σκόνης από την Αφρική το Σάββατο να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Αναλυτικά, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ, αναφέρει:

Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο (17-03-2018) με κύρια χαρακτηριστικά:

Α) τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη νύχτα του Σαββάτου στα βορειοδυτικά που θα επηρεάσουν:

Την Κυριακή (18-03-2018)

1. μεχρι το απόγευμα και ξανά από τη νύχτα το Ιόνιο.

2. μεχρι το απόγευμα τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο (κυρίως τη βορειοδυτική).

3. κατά διαστήματα την Ήπειρο.

4. από τις πρωινές ωρες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

5. πιθανον τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

6. απο τις απογευματινές ωρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τη Δευτέρα (19-03-2018)

1. το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική στερεά, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και βόρεια).

2. από το απόγευμα τη Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

3. τη νύχτα πιθανόν πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης.

Την Τρίτη (20-03-2018)

Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Β) τους θυελλώδεις ανέμους κατά διαστήματα στα πελάγη

Το Σάββατο στο Ιόνιο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.

Την Κυριακή μέχρι το απόγευμα στο Αιγαίο (κυρίως στο ανατολικό) τοπικά 9 μποφόρ.

Γ) την μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης κατά διαστήματα από την Αφρική το Σάββατο σε όλη τη χώρα

Την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Αρναούτογλου: Προσοχή στον καιρό των επόμενων ημερών

Για άστατο καιρό προειδοποιεί ο μετεωρολόγος κ. Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη, ένα κοκτέιλ ζέστης και σκόνης προερχόμενο από την Αφρική θα επηρεάσει τη χώρα το Σάββατο, με τη συννεφιά να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στην Αττική θα κυριαρχήσουν οι ισχυροί νοτιάδες που θα αγγίξουν τα 7 μποφόρ ενώ ανάλογη θα είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη.

Από το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός αλλάζει εκ νέου φέρνοντας βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, πάνω από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστούν η δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Θεσσαλία και όλη η βόρεια χώρα.

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν το βράδυ ενώ, μέχρι και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης θα πρέπει να προετοιμαστούν για θυελλώδεις νότιους ανέμους που θα αγγίξουν τα 8-9 μποφόρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Έκτακτη προειδοποίηση Καλλιάνου για το Σαββατοκύριακο

«Πολύ “περίεργο” αναμένεται να είναι το Σαββατοκύριακο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας», σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, «το καιρικό cocktail θα είναι τέτοιο, που θα έχουμε εμφάνιση πολλών καιρικών φαινομένων μέσα σε λίγες ώρες».

Το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η αυξημένη σε συγκεντρώσεις σκόνη από την Αφρική που θα βρεθεί πάνω τον ελλαδικό χώρο, αλλά και οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα αγγίζουν ακόμη και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καλλιάνος γράφει:

«”ΒΙΑΙΗ” ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι τέτοιες ώστε πολύ γρήγορα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα θα “μετακομίσουν” στη χώρα μας. Ίσως είναι το 1ο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης σε τέτοιες συγκεντρώσεις για τη φετινή χρονιά. Χρειάζεται μια μικρή προσοχή από τις ευπαθείς ομάδες (άτομα με καρδιολογικά προβλήματα, έγκυες, άτομα που ταλαιπωρούνται από άσθμα, ηλικιωμένοι) διότι κατά τη διάρκεια αυτού του 48ωρου θα πρέπει να περιορίσουν λίγο την αυξημένη άσκηση ή κούραση στην ύπαιθρο. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσει κανένας, απλά, καλύτερα να υπάρχει η πρόληψη παρά να μας ταλαιπωρήσει η σκόνη.

ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 27°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, παρόλο που οι αραιές νεφώσεις κατά περιόδους θα πυκνώνουν και η σκόνη θα δώσει το παρόν από πάνω μας, θα υπάρξουν περιοχές που σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα φτάσει σε πολύ αυξημένες τιμές για την εποχή. Για παράδειγμα, σε περιοχές της Θεσσαλίας η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28°C, όπως το ίδιο θα συμβεί και σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς, αλλά και της δυτικής Πελοποννήσου. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα, στη βόρεια Κρήτη και ιδιαιτέρως στο νομό Χανίων, η θερμοκρασία να πλησιάσει και πολύ τοπικά ακόμη και τους 29 – 30°C. Ασφαλώς, θα υπάρξουν και πολλά πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας που ο υδράργυρος θα αγγίξει (η και θα ξεπεράσει) τους 25°C.

ΛΑΣΠΟΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 9 ΜΠΟΦΟΡ

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσει να βρέχει τοπικά στη δυτική Ελλάδα, όμως, πολύ γρήγορα και προς το ξημέρωμα της Κυριακής τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων (κατά κύριο λόγο λασποβροχές) θα έχουν την τάση να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και λίγο αργότερα στα νησιά του Αιγαίου. Στις δυτικές περιοχές της χώρας αλλά και στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι από το Σάββατο θα ξεκινήσουν να ενισχύονται σημαντικά στο Ιόνιο, αφού θα αγγίξουν το απόγευμα -βράδυ ακόμη και τα 8 μποφόρ, όμως, πολύ γρήγορα και μέσα στην Κυριακή θα ενισχυθούν και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και θα αγγίξουν τα 8, αλλά ακόμη και τα 9 μποφόρ στα ανατολικά τμήματα του πελάγους.

Προσοχή στη βόρεια Κρήτη: οι ισχυροί νοτιάδες θα αγγίζουν τα 9 – 10 μποφόρ τοπικά.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Κατά τη διάρκεια του 24ωρου (μεσημέρι Σαββάτου – μεσημέρι Κυριακής), οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά. Εκτιμώ πως για το Ιόνιο ίσως κάποια δρομολόγια μικρών πλοίων ή αεροπλάνων δεν πραγματοποιηθούν. Όμως, στο Αιγαίο η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι οι μέγιστες ριπές των ανέμων θα αγγίζουν τα 9 – 10 μποφόρ στα ανατολικά. Είναι λοιπόν σημαντικό, ειδικά την Κυριακή, όσοι από εσάς έχετε επιλέξει να ταξιδέψετε σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, είτε με πλοίο αλλά είτε και με αεροπλάνο, να ενημερωθείτε αρχικά από τα τοπικά λιμάνια ή αεροδρόμια για να είστε σίγουροι ότι το δρομολόγιο σας θα πραγματοποιηθεί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σάββατο

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όμως στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν παραπάνω, και προς τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια Επτάνησα, στη δυτική στερεά, τη Δυτική Θεσσαλία, την Ήπειρο αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Αργά το βράδυ του Σαββάτου υπάρχει πιθανότητα να βρέξει τοπικά και σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει σημαντική άνοδο και θα αγγίξει τους 24 βαθμούς στα βόρεια, τους 27 με 28 στα υπόλοιπα πεδινά ηπειρωτικά, τους 22 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 30 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τμήματα του Νομού Χανίων σε ό,τι αφορά σε περιοχές της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν παντού νοτιάδες και πολύ ενισχυμένοι στο Ιόνιο, φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ από το απόγευμα και στη συνέχεια.

Κυριακή

Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται από πολύ νωρίς το πρωί στη δυτική Ελλάδα. Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και από το μεσημέρι και έπειτα θα απασχολήσουν και τα ανατολικότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά τόπους και κατά περιόδους στα φαινόμενα ίσως έχουν και έντονο χαρακτήρα, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης από την βόρεια Αφρική θα είναι κατά τόπους πολύ αυξημένες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα αγγίξει τους 18 βαθμούς στα βόρεια, τους 16 με 20 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 19 με 22 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί έως και 6 με 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες με ένταση που θα αγγίζει ακόμα και τα 9 μποφόρ, κυρίως στις πιο ανατολικές περιοχές του. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν απαγορευτικά στα δρομολόγια των πλοίων για την περιοχή του Αιγαίου, αλλά και προβλήματα στις εναέριες κυκλοφορίες από και προς τα νησιά του Αιγαίου».

Πηγή: newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.