Ημέρα του Νερού – Της Αναστασίας Καρανίκα



karanika_3214352346243623Νερό- πηγή ζωής

«Νερό αρχή των πάντων, κατά το Θαλή το Μηλίσιο και ένα από τα 4 βασικά στοιχεία κατά τον Αριστοτέλη. Περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό. Οι μεγάλοι πολιτισμοί γεννήθηκαν κοντά στο νερό και από το νερό. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας παρέχει η φύση, όρος για την ανάπτυξη, την ευημερία, την υγιεινή διαβίωση, την ίδια την ύπαρξη ζωής.

Το νερό είναι η χημική ένωση H2O που δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε γεύση, ούτε μυρωδιά. Όμως στην πραγματικότητα έχει το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα της ζωής και ο άνθρωπος είναι περίπου κατά ¾ νερό και χωρίς αυτό δε μπορεί να ζήσει περισσότερο από 4 μέρες.

Η ποσότητα νερού στην γη είναι σε γενικές γραμμές σταθερή εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αντίθετα οι άνθρωποι γίνονται περισσότεροι, οι απαιτήσεις τους μεγαλώνουν, το ίδιο και η ασέβεια τους προς το περιβάλλον.

Το νερό είναι το αίμα της γης και κλείνει μέσα του τεράστια ενέργεια, υπολογίστηκε ότι το νερό που αναβλύζει από τις πηγές σε ολόκληρη τη γη κάθε μισή ώρα κλείνει μέσα του τόση ενέργεια όση απελευθερώθηκε με την βόμβα της Χιροσίμα.

Η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων στη χώρα μας αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού κράτους και καθορίζεται τόσο από την Ελληνική όσο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ωστόσο, η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη προσπάθεια αναχαίτησης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των υδάτινων οικοσυστημάτων και της διαφύλαξης των λειτουργιών και αξιών τους, μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής συνείδησης προαπαιτείται και επιβάλλεται ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κατασκευή του παζλ της αειφορίας.

(Επιλογή από τα προγράμματα Αγωγής Υγείας)

Αναστασία Καρανίκα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.