ΕΕΤΕΜ: Δήλωση πρόκληση του ΤΕΕ στη Βουλή για την αυτόνομη άσκηση επαγγέλματος για τους Μηχανικούς 4ετους φοίτησης



0was4reuhyw54r6uhy4rw5yhue454y

Το Τ.Ε.Ε δεν θέλει αυτόνομη άσκηση επαγγέλματος για τους Μηχανικούς 4ετους φοίτησης, αλλά βοηθούς και υποταγμένους.

Δήλωση – Πρόκληση του Τ.Ε.Ε στη Βουλή:

Μόνο οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί μπορούν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον κατά την άσκηση τεχνικών επαγγελμάτων

Ενώ οι Μηχανικοί 4ετούς φοίτησης Ανώτατης Εκπαίδευσης ΔΕΝ μπορούν να αναλάβουν την μελέτη, επίβλεψη, ολοκληρωμένο προγραμματισμό και διεύθυνση έργων!!

Αυτό είναι το συμπέρασμα των όσων ανέφερε η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε κατά τη 2η συνεδρίαση (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων) της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018.

Το video των δηλώσεων της κυρίας Μοροπούλου στη Βουλή

Δηλαδή, σύμφωνα με τις απόψεις του Τ.Ε.Ε, ο απόφοιτος του 4ετούς Α.Ε.Ι θα χρειάζεται μια ζωήσυνυπογραφή από Διπλωματούχο για οιαδήποτε μελέτη και θα κάνει αυτόνομα μόνο κατασκευή, για την οποία δεν χρειάζεται καν πτυχίο!!

Βάσει των ανωτέρω δηλώσεων της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε επισημαίνουμε ότι:

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η κτήση ενός Μεταπτυχιακού Τίτλου θα τους “σώσει”, ας δώσουν βάση στη συχνή χρήση της φράσης «ενιαίες 5ετείς σπουδές» όπως επίσης και στο παρακάτω απόσπασμα για τις “απαραίτητες ρυθμίσεις”, που ζητάει το Τ.Ε.Ε, για τη διασφάλιση των όρων άσκησης του επαγγέλματος με κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος:

antiprosopia_tee_apospasma

Το Τ.Ε.Ε, με σχετική ανακοίνωση του, έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια ότι είναι απαραίτητο οι τίτλοι των Τμημάτων του υπό ίδρυση Π.Δ.Α να φέρουν επεξηγηματικό τίτλο, για τη διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος:

Διπλωματούχοι Μηχανικοί, ενιαίων 5ετών σπουδών, 7ο επίπεδο ευρωπαϊκής κλίμακας προσόντων.
Πτυχιούχοι Μηχανικοί 4ετών σπουδών, 6ο επίπεδο ευρωπαϊκής κλίμακας προσόντων.

Ο Υπουργός δήλωσε στην Επιτροπή (16-02-2018) ότι γίνεται «απολύτως αποδεκτό» το αίτημα του Τ.Ε.Ε και μάλιστα με τις διατυπώσεις που αυτό έχει προτείνει, την ίδια δήλωση επανέλαβε εμφατικά και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (26-02-2018), κατά την οποία κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από την Ν.Δ και την Ένωση Κεντρώων, και είναι πλέον νόμος του κράτους!

Προφανώς και οι εισηγήσεις των Επιτροπών του Άρθρου 46 του Ν.4485/17 (οι οποίες θα ρυθμίσουν το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και όχι επαγγελματικά δικαιώματα), που έχει συστήσει ο Υπουργός, θα κινηθούν στο πλαίσιο των πάγιων θέσεων του Τ.Ε.Ε, όπως αυτές εκφράστηκαν από την Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε, κα Α. Μοροπούλου, στη Βουλή, αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτές κατά πλειοψηφία Διπλωματούχοι Μηχανικοί-μέλη Τ.Ε.Ε.

Επομένως εύλογα διερωτάται κανείς, ποιος ο ρόλος σ΄αυτές τις Επιτροπές της μειοψηφίας πτυχιούχων φίλων του Υπουργού και κομματικών φίλων του πρόεδρου του Τ.Ε.Ε, και σε τι ελπίζουν μετά τις ανωτέρω δηλώσεις και θέσεις του Τ.Ε.Ε;

Εκτός και αν ενστερνίζονται τις ανωτέρω, υποτιμητικές για τον κλάδο μας, θέσεις και γι΄αυτό συμμετέχουν.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο, υπό επεξεργασία από το Σ.τ.Ε, Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών ρητά αναφέρεται «ότι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους κατόχους διπλώματος Μηχανικού των πολυτεχνικών σχολών» μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μόνη αξιόπιστη λύση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών 4ετούς φοίτησης και ισοτίμων Σχολών είναι η πλήρης ρύθμιση, με νόμο, του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης τους.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θεωρεί ότι οι θέσεις αυτές του Τ.Ε.Ε είναι εκτός της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας σε ότι αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού και τα επίπεδα επαγγελματικών προσόντων και δεν τεκμηριώνονται σε καμία περίπτωση.

Επειδή όμως στην Ελλάδα του κ. Κ. Γαβρόγλου, όπως διαπιστώσαμε με το Π.Δ.Α και το grecomaster, όλα γίνονται και όλα επιτρέπονται, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, έχει ήδη προβεί στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι και ισοτίμων σχολών.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “ΕΕΤΕΜ: Δήλωση πρόκληση του ΤΕΕ στη Βουλή για την αυτόνομη άσκηση επαγγέλματος για τους Μηχανικούς 4ετους φοίτησης

  1. Για να πούμε τα πράγματα με το ονομά τους πολύ φοβάμαι ότι το ΤΕΕ έχει δίκιο .
    Έχω τελειώσει και το ΤΕΙ Δομικών Έργων και την Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ.
    Καμία σύγκριση . Η λαμπερή μέρα με την σκοτεινή νύχτα .
    Προσωπικά για πολλούς συναδέλφους που τελειώσαμε μαζί το ΤΕΙ δεν θα τους
    εμπιστευόμουν ούτε κοτέτσι , πόσο μάλλον διώροφο. Όταν μάλιστα ήμουν εκεί
    φοιτητής είχε έρθει ο τότε πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ και μας είπε το καταπληκτικό ότι
    τα στατικά βγαίνουν πλέον με υπολογιστές . Σοβαρά ρε μεγάλε , κάτι μας είπες τώρα.
    Εσύ λοιπόν ρε μεγάλε έχεις την εποπτική ικανότητα να καταλάβεις αν αυτό που σου
    έβγαλε το πρόγραμμα είναι λογικό ; Λάθη μπορούν να προκύψουν είτε απο ατέλειες
    του προγράμματος είτε και απο εκ παραδρομής λάθη στην εισαγωγή δεδομένων .
    Μπορείς να ψυχανεμιστείς ότι κάτι πάει στραβά , η θα στείλεις ότι έβγαλε ο υπολογιστής για
    να εφαρμοστεί ; Το πιθανότερο είναι πως όχι , δεν μπορείς .

    Επιπλέον στο ΤΕΙ δεν διδάσκονται σε βάθος ούτε στατικές ούτε μηχανικές ούτε αντοχή υλικών.
    Συγκρίνω τις στατικές και την αντοχή υλικών που έμαθα στο ΤΕΙ με αυτά που έμαθα στο
    πολυτεχνείο . Η διαφορά είναι αποκαρδιωτική εις βάρος του ΤΕΙ

    Για να μην μιλήσουμε για το επίπεδο των μέσων φοιτητών-αποφοίτων ΤΕΙ – Πολυτεχνείου ,
    Εκεί και αν δεν γίνεται καμία σύγκριση απολύτως. Κάπου έχουμε χάσει λίγο τον μπούσουλα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.