Διαμαρτυρία του ΕΒΕ Κοζάνης προς τον Δήμαρχο Κοζάνης για τους αυστηρούς ελέγχους στα καταστήματα για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου



03s10kapnism-thumb-large

Μετά το θέμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την επιβολή υπέρογκων προστίμων, ως συνέπεια των αυστηρότατων ελέγχων που αποφάσισε και διενεργεί ο Δήμος Κοζάνης στις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, γεγονός που απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητα πολλών εξ αυτών, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Κοζάνης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και Μέλη του ΔΣ του Σωματείου Καφετεριών Κοζάνης, απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Δήμαρχο, κ. Ελευθέριο Ιωαννίδη:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αναφορικά με το θέμα της αντικαπνιστικής σας καμπάνιας που στρέφεται αποκλειστικά κατά των εκατοντάδων καταστηματαρχών εστίασης και καφέ του Δήμου Κοζάνης, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι συνεχείς έλεγχοι που διενεργείτε το τελευταίο χρονικό διάστημα, που σαν αποτέλεσμα έχουν την επιβολή αυστηρότατων και δυσβάστακτων προστίμων, οδηγούν σε «κήρυξη πολέμου» όχι στο κάπνισμα, αλλά στους επαγγελματίες του κλάδου, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε λουκέτο.

Με δεδομένο ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, ούτε στο γεγονός ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την Υγεία» , αλλά στον τρόπο που επιχειρείται η επιβολή του με «στοχοποίηση» ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου (εστίασης- καφετεριών) , όταν το ίδιο το καπνικό προϊόν διατίθεται ελευθέρα στην αγορά, επιφέροντας μάλιστα από την ειδική και υπέρογκη φορολογία του τεράστια κέρδη στα Δημόσια Ταμεία, σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των εκατοντάδων επιχειρήσεων καφέ, μπαρ, εστιατορίων κ.α., που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση από τους αυστηρότατους ελέγχους σας, αλλά και από το γεγονός ότι μετά το «κυνηγητό» δεν πατούν πελάτες στα μαγαζιά τους.

Ο ερώτημα που εύλογα θέτουμε, αφουγκραζόμενοι την αγωνία τους για τη διατήρηση ενεργών των επιχειρήσεών τους, αλλά και των θέσεων εργασίας που παρέχονται σε εκατοντάδες συνδημότες μας, είναι εάν η πολύ αυστηρή εφαρμογή του νόμου έχει να κάνει με προσωπική σας επιλογή. Αυτό που προβληματίζει όλους μας είναι γιατί οι έλεγχοι για το κάπνισμα γίνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό μόνο στο Δήμο Κοζάνης, ενώ στους διπλανούς δήμους είναι πιο ελαστικά τα πράγματα.

Επειδή, λοιπόν, εν μέσω της δυσβάστακτης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, δεν είναι δυνατό, ούτε επιτρεπτό να μην κατανοούμε την «ομηρία» στην οποία περιέρχονται οι επιχειρήσεις εστίασης και καφέ από την προσπάθεια «μονομερούς» επιβολής του αντικαπνιστικού νόμου εναντίον τους, τη στιγμή που και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν και να ευαισθητοποιηθούν για τις συνέπειες του καπνίσματος στους εαυτούς τους για τους οποίους οι ίδιοι είναι εν κατακλείδι υπεύθυνοι, ζητούμε άμεσα να επανεξετάσετε την πολιτική και την «πρακτική» της αντικαπνιστικής σας καμπάνιας.

Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε συνετό και «πρέπον» να πραγματοποιήσουμε το συντομότερο μία συνάντηση μαζί σας, παρουσία και των εκπροσώπων του κλάδου εστίασης – καφέ της περιοχής μας, ώστε με συναίνεση, κοινή βούληση και προ πάντων «καλή θέληση» να επανεξεταστεί το θέμα των αυστηρών ελέγχων και της «εξαναγκαστικής» εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στα κυριολεκτικά άδεια από πελάτες καταστήματα εστίασης και καφέ με έδρα τον Δήμο Κοζάνης, που απειλούνται σοβαρά με «λουκέτο», με ορατό επακόλουθο εξαιρετικά δυσάρεστες και αλυσιδωτές για την τοπική κοινωνία συνέπειες .

Από την πλευρά μας, προτείνουμε η συνάντηση να γίνει στο Επιμελητήριο Κοζάνης την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 και ώρα 14:00. Σε περίπτωση που τη συγκεκριμένη ημέρα η συνάντηση δεν είναι εφικτή από την πλευρά σας, παρακαλούμε για τον καθορισμό εκ μέρους σας της ημερομηνίας συνάντησής μας.
Αναμένοντας την απάντησή σα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Κοζάνης
Νικόλαος Σαρρής

31 σχόλια στο άρθρο “Διαμαρτυρία του ΕΒΕ Κοζάνης προς τον Δήμαρχο Κοζάνης για τους αυστηρούς ελέγχους στα καταστήματα για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου

  1. Μπράβο! Ο μόνος φορέας που αντέδρασε απέναντι στον Δήμο, πλην των καταστηματαρχών.
    Πιέστε, αυτός θα καταστρέψει όλη την αγορά για να ξαναβγεί Δήμαρχος.

  2. Ένας καπνιστής

    - Edit

    Απαντήστε

    Χθες πήγα σε ένα μαγαζί για καφέ το οποίο ο καταστηματάρχης είχε κάνει ειδικό χώρο (έξω από το Μαγαζι για τους καπνιστές) εκεί ήμασταν περίπου 30-35 άτομα όταν μέσα στο μαγαζί αυτοι που δεν κάπνιζαν ήταν 4 άτομα!!!!!! Αν όλοι εσείς νομίζετε ότι με 4 άτομα κρατιέται ένα μαγαζί το έχετε χαμένο και απορώ πως γίνεται όλοι οι καπνιστές να ζητάνε μια μέση λύση για όλους αλλά οι αντικαπνιστες να είναι κάθετοι στο τέλος δεν καπνίζει κανείς….

    1. Εσύ φαντάζομαι παρκάρει και σε θέση για ΑΜΕΑ ετσι; Σιγά μωρέ πόσοι είναι οι ΑΜΕΑ που θέλουν και δικιά τους θέση, οι υπόλοιποι είναι περισσότεροι…….

  3. Έτσι στον αγώνα! Πληρώνουμε το επιμελητήριο όλοι οι επαγγελματίες της Κοζάνης για να ασχολείται με το τόσο σοβαρό θέμα του κλάδου, το αν καπνίζει κάποιος ή όχι στο καφέ ή όχι… Λύσαμε όλα τα προβλήματα μας οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και εστιάζουμε στα καφέ….

  4. Δήμαρχε οι επαγγελματίες σε καλούν να παρανομήσεις αφήνοντάς τους να παρανομούν γιατί δυσκολεύονται επιχειρηματικά;
    Και μάλιστα μέσω του επίσημου φορέα τους;
    Μάλιστα!
    Αν έχεις λοιπόν αυτή τη δύναμη της επιλεκτικής εφαρμογής του νόμου, μήπως μπορείς να κανονίσεις να μην πληρώνουμε και φόρους;
    ΦΠΑ μικρότερο παίρνει να ζητήσουμε;
    Να μην “τα βαράμε όλα”;
    Αντε!

  5. Άιντι...άιντι.....

    - Edit

    Απαντήστε

    Τάχουν παίξει…..ό ΕΒΕ Κοζάνης,καλεί σέ παρανομία….μή έφαρμογή τού ΝΟΜΟΥ…[ ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ]…τί καταλαβαίνουν…????

  6. Με έχουν κουράσει με τη γκρίνια τους! Είναι ο νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί! Εγώ πήγα για καφέ την Κυριακή κ μια χαρά γεμάτα ήταν όλα ρα μαγαζιά! Έλεος πια! Δήμαρχε προχώρα!

  7. Ντροπη στον Προεδρο του ΕΒΕ , ουτε τους νομους δεν τηρει! Ετσι θα παει μπροστα η χωρα μας;
    Μπραβο στον Δημαρχο!

  8. Είναι δυνατόν το ΕΒΕ να καλεί τον Δήμαρχο να μην εφαρμόσει τον νόμο!!!!!!!!!!
    Ήμαρτον……………..είμαστε για δέσιμο ομαδικός.
    Έξαλλου υπάρχει και η λύση της Πτολεμαΐδας ,να μην το ξεχνάμε .Εδώ δεν εφαρμόζεται τίποτα, καπνιστικός παράδεισος είναι η πόλη
    και……. καλό παράδεισο…

    1. μη το θέτεις έτσι. δεν είναι «λύση της πτολεμαιδας» είναι πανελλαδικό το ζήτημα. απλά κάποιοι τοπικοι αρχοντες στηριζουν με αυτον τον τροπο τα καταστήματα καφε μπαρ και κάποιοι άλλοι λίγοι αποφασισαν να πιάσουν ψηφοφορους, έναν χρόνο πριν τις εκλογές, μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τους μη καπνιστές. απλά είναι τα πραματα!

    2. για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κάτι έχετε να πείτε; και αυτός νόμος του κράτους είναι… ο νόμος αυτός έχει αλλάξει σε ισπανια,βέλγιο και άλλες χώρες για ενημερωθείτε

  9. Να γινει ελεγχος και στο νοσοκομειο Κοζανης…..μες τα ιατρια γινετε χαμος
    ….απο ολο το προσωπικο…..Δημοσιος χωρος

  10. Κάποιοι ξεχνούν ότι αυτά τα μαγαζιά συντηρούν οικογένειες από τον σερβιτόρο , μέχρι την καθαρίστρια . Από τον φούρνο μέχρι τον μανάβη .Απο την κάβα μέχρι το περίπτερο .Με αυτά τα μαγαζιά ζουν οικογένειες γιαυτο εσείς που κάνετε τους έξυπνους και επιτίθεστε στο πρόεδρο του επιμελητηρίου ενα θα σας πω : ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ

    1. Δηλαδή επειδή τα μαγαζιά στηρίζουν οικογένειες, καθαρίστριες και σερβιτόρους, πρέπει να τους επιτρέπεται να παρνομούν? Είναι λογική αυτή ρε Έλληνα πολίτη (τρομάρα σου…) του 2018?? Την υγεία όλων αυτών που δηλητηριάζονται για να “συντηρηθούν οι καθαρίστριες και οι σερβιτόροι” την σκέφτηκες ποτέ σου ή απλά δεν δίνεις δεκάρα τσακιστή??? Την ανάγκη σεβασμού προς τους νόμους ίσως??? Δυστυχώς ο Σαρρής και η παρέα του έχουν τα ίδια μυαλά με εσένα και πολλούς άλλους Έλληνες (τρομάρα σας…) πολίτες. Νογηρότητα και ωχαδερφισμός. Εύχομαι ο Δήμαρχος να σας λιώσει στα πρόστιμα για να πληρώσετε που τόσα χρόνια δηλητηριάζατε τους παθητικούς καπνιστές ή τους αναγκάζατε να μην μπορούν να βγουν… υποκείμενα που τολμάτε και μιλάτε και απο πάνω.

  11. Μιας και λύσαμε όλα τα προβλήματα που ταλανιζουν τη χώρα, μας έπιασε ο πόνος για τους νόμους… Η παιδεία γκρεμίζεται, τα νοσοκομεία σε λίγο δε θα χουν ούτε οινόπνευμα, έχουν το χαβά τους να τηρούνται οι νόμοι…. Εύγε…. Λες κι άλλοι νόμοι τηρούνται….

  12. Είναι αρχή ακόμα. Σιγά σιγά θα συνηθίζουν να καπνίζουν έξω. Δεν γίνεται να μη βγαίνουν αιώνια. Έλεος πια.

  13. Πάντα με κάθε νομό έτσι γίνεται στον αρχή όλοι παραπονιούνται αλλά μετά μαθαίνουν. Εγώ γι’αυτό άρχισα ηλεκτρονικό τσιγάρο γιατί δεν ενοχλώ ούτε τον διπλανό μου ούτε κάνω τόσο κακό στην υγεία μου και αυτό απαγορεύεται πλέον σε κλειστό χώρο οκ, θα πάω για ένα καφέ πόση ώρα θα κάτσει κάποιος μια το πολύ δύο ώρες άμα έχεις καλή παρέα δεν γίνεται να κάνεις λίγο υπομονή? Ωχ βρέφος και θέλω να πάω έξω σε καθαρό περιβάλλον, δεν είναι μόνο οι αντικαπνιστες αλλά γυρνώντας σπίτι τα ρούχα βρομανε τσιγαριλα .. πρέπει η κοινωνία να μάθει γενικός όχι μόνο σε αυτό το θέμα να μπαίνει και στην θέση του άλλου , μ’ άρεσε ένα σχόλιο για τα ΑΜΕΑ που έγραψε κάποιος. Αυτό θα πει κοινωνία, να μην κοιτάμε μόνο την πάρτη μας αλλά να ζούμε σαν μια ομάδα και όχι η κλασική ατάκα που ακούω ” τι θα πάω για καφέ και δεν θα ανάψω τσιγάρο?” . Λίγη υπομονή για το καλό της κοινωνίας.

  14. ΕΙΣΤΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΚΑΠΝΟΙ. ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙ ΜΩΡΕ; ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ; ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ; ΔΕΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΣΑΣΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ; Η ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ Κ ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ; ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ…

  15. ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΣΑΣ!!!!

  16. ΩΡΑΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΕΝΑ ΗΛΙΘΙΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΚΗ .
    ΔΗΛ ΕΑΝ ΠΑΛΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΔΕΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ!!!ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ @@@@ ΒΓΗΚΕ Η ΠΟΡΔΗ!!!! ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑΣ ΠΑΤΣΑ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΟΡΔΟ Η ΒΡΩΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΠΝΟ ΠΑΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΩΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΡΔΟΦΑΓΟΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ. ΑΝΤΕ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΟΠΩΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ…. ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ…

  17. ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ!!!!ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΠΡΩΤΟ!!!!ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ!!!!ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΤΣΟΥΖΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΩΜΙΖΕΤΕ ….ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΞΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ!!!!ΞΥΠΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΡΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ !!!! ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΡΩΓΕ ΣΚΟΡΔΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΣΑ!!!!

  18. 1) Εεεεεε που πας 2) να ποιο καφέ 1) είσαι καλά θα μι τρελανς 2) γιατί τι έγινε 1) πρέπ να σι ελεγξου δεν στα πι ο μήτσος 2) τι να μι πι 1) η κουζαν αλαζ φερν νέο αέρα φρέσκο σ πόλη 2) είσαι καλά πρωί πρωί 1) οπ αλ τι σι πρεπ να σι ελέγξω για αναπτήρα και τσιγάρα 2) παρατα μι δεν έχω τι θιας νοριξ 1) φέρ το πακέτο μι το καλό 2) τι λε ρε δεν στο δινο 1) ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΣ περίμενε καλό την CIA 2) όπα περίμενε όχι την CIA μιπαν καν βασανιστήρια 1) γιαυτό σι λέω φερτ το πακέτο 2) παρ πακέτο παρ και τον αναπτήρα 1) α ωραία κι επειδή σι συμπαθσα άκου παν στον νιαμιρου είναι ο παπάς κι ο δασκαλος κι σκαβν κρυφό καπνιστήριου εινι κιαλ κυνηγιμεν τραβά θα κανου τα στραβά μάτια και άκου μην κατεβς σ πλατεία θα σι μιρισν εχν βαλ εκπεδεμένα σκλια και εχν κι ελεύθερους σκοπευτές 2) ουι τι λες 2) και τιναλ του βδομάδα θα κρέμασν έναν καπνιστή του νους 2) το 1821 τσαφναν να καπνίζ 1) Ε βέβαια γιατί δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος. ΥΓ ΔΕΝ ΚΑΠΝΊΖΩ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΊ Ο ΚΑΠΝΙΣΤΉΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΊ Ο ΚΑΠΝΌΣ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΑ ΆΔΕΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗΝ ΠΌΛΗ ΜΟΥ

  19. Καλά κάνεις και σε ενοχλούν τα άδεια μαγαζιά. Η λύση είναι να βγαίνει ο κόσμος έξω, όχι να επιτραπεί το κάπνισμα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.