Στην κυριότητα του Δήμου Βοΐου το Αρχοντικό Μανούση στη Σιάτιστα



stsrtyjstyjstyjteyj

Μετά από προσπάθεια χρόνων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μεταγραφής του ακινήτου «Αρχοντικό Μανούση Λουκίδη Τζάτζα» στο Δήμο Βοΐου. Το εν λόγω ακίνητο έρχεται πλέον στην κυριότητα του Δήμου για περαιτέρω αξιοποίηση και προβολή προς τους επισκέπτες.

Το αρχοντικό Μανούση βρίσκεται στη συνοικία Χώρα και χρονολογείται με επιγραφή στην πρόσοψή του στο 1762/63. Η κατασκευή του σπιτιού και η πλούσια διακόσμησή του αντικατοπτρίζουν τον πλούτο της οικογένειας Μανούση που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.

Εξαιρετικής ποιότητας ξυλόγλυπτα στολίζουν τους χώρους στο μεσοπάτωμα και στον όροφο. Η πλούσια σε θεματική ποικιλία ζωγραφική διακόσμηση (απεικονίσεις πόλεων, βουνά της Ελλάδας ανάμεσα σε ανθοδοχεία, συμβολική παράσταση πουλιού με φίδι) καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τοίχων και των ξυλεπένδυτων επιφανειών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.