Ο Μ. Δημητριάδης για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για φυσικές καταστροφές στην Πτολεμαΐδα



mimis_dimitriadis_2018_aerge34

Την δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για φυσικές καταστροφές, με έδρα τη Πτολεμαΐδα εξήγγειλε χθες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Πρόκειται για ένα τεράστιο κέντρο εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης για την αντιμετώπιση όλων των φυσικών καταστροφών και κυρίως των πυρκαγιών. Μπορούμε επίσημα να συζητάμε για το «Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας», μιας και αυτή αναμένεται να είναι η επίσημη ονομασία του. Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου αποτελεί την αφετηρία για την εφαρμογή νέων μεθόδων και τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, του Νότου της Ευρώπης και της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαρκώς αυξανόμενες απειλές από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες παγκοσμίως.

Στο επόμενο διάστημα ο αναπληρωτής Υπουργός θα βρεθεί στη Γαλλία, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογο του στο Παρίσι, ενώ θα επισκεφτεί ένα αντίστοιχο μεγάλο κέντρο στη Μασσαλία, προκειμένου να ενημερωθεί για τον εξοπλισμό και την λειτουργία του. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στην διατύπωση και προώθηση της συγκεκριμένης πρότασης με πολύ μαχητικό τρόπο. Ο χώρος βέβαια δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το παλιό ανενεργό βιομηχανικό συγκρότημα της ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα, ο οποίος θεωρείται ιδανικός από τους ειδικούς.

Με αφορμή τη δημιουργία του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης επισημαίνει:

«Αποδεικνύουμε πως η Κυβέρνηση ακούει και υλοποιεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και των δίκαιων αιτημάτων των πολιτών.

Πρόκειται για την εδραίωση και διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται για να ολοκληρώσει το σχέδιο για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση της πολιτικής προστασίας στη χώρα. Δηλαδή μετά τη δημιουργία της σχολής πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας ολοκληρώνεται ο κύκλος της εκπαίδευσης για την πολιτική προστασία με τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου. Στηριζόμαστε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στην αξιοποίηση των υποδομών μας, στην επανάχρηση των ανενεργών βιομηχανικών χωρών. Ενώ είναι το δικό μας παράδειγμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε και πρέπει να αξιοποιούμε την βιομηχανική μας κληρονομιά. Ως ένα νέο χώρο ενεργής μνήμης αλλά και σύγχρονης δράσης με ορίζοντα το μέλλον.

Η εκπλήρωση αυτού του σχεδίου γίνεται με όρους περιφερειακής και εθνικής εξωστρέφειας, στην προοπτική της συνεργασίας, της συνδημιουργίας και της δίκαιης ανάπτυξης στην βαλκανική μας γειτονιά, της οποίας το μέλλον είναι αυτό της κοινωνικής και πολιτικής Ευρώπης. Της Ευρώπης της προόδου και της δημιουργίας κόντρα στην οπισθοδρόμηση και τη μισαλλοδοξία.

Η Πτολεμαΐδα είναι ένας τόπος που πρέπει και μπορεί να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, χάρη στη συνεργασία της Κυβέρνησης, της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας και όλων αυτών που πιστεύουν σε ένα εμπνευσμένο μέλλον για μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία. Η προοπτική των λαών της βαλκανικής και της Ευρώπης θα είναι ειρηνική, δημοκρατική και αλληλέγγυα.»

Μίμης Δημητριάδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.