Ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς



kepka_ditikis_makedonias

Με τον Νόμο 4512/2018 από τις 21/02/2018 λαμβάνει έναρξη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο για τις οφειλές μεταξύ των ιδιωτών (Τράπεζες), ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης, που σημαίνει ότι καταργείται η φυσική διεξαγωγή τους κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία. Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές του Δημοσίου, όπου η διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα λαμβάνει χώρα αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων, με ημερομηνία έναρξης τους την 01/5/2018.

Για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/02/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, αυτοί διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, από τις 14:00 έως τις 18:00, εφόσον δεν αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος). Ο πλειστηριασμός διενεργείται κατόπιν ανάρτησης αναγγελίας από τον συμβολαιογράφο στο ηλεκτρονικό σύστημα δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας.

Εφόσον αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος), ο επισπεύδων δανειστής (πχ η Τράπεζα) είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους στον οφειλέτη με επίδοση προς αυτόν νέου αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης , το αργότερο δέκα (10) ή είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες (εξαρτάται αν πρόκειται για κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων) , πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού.

H περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων (επομένως και της κύριας κατοικίας) υφίσταται στις περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο (ΔΟΥ), τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον Νόμο για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στον Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), όπως ισχύει και με χρονικό ορίζοντα, προς το παρόν, τον Δεκέμβριο του 2018.

Καλούνται οι καταναλωτές  που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, να επικοινωνούν  με το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να ενημερωθούν κατά  περίπτωση και να τους παρασχεθεί η καταλληλότερη υποστήριξη.

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή : 09:30 – 12:30, Πέμπτη : 18:00 – 20:00
Τηλ/Fax : 2461042282

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Στ. Ιωαννίδης Παρασκευή Αν. Κτενίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.