Οι άσπερμες ποικιλίες αμπέλου – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγου Γεωπόνου



9ikydtkydkydtjkydfcuy

Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγου Γεωπόνου:

Έναυσμα για την παρουσίαση και ανάλυση των ποικιλιών φρούτων και λαχανικών αποτελεί η διαπίστωση ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα να μην προτιμούν την καλύτερη δυνατή επιλογή , καθώς η αγορά γίνεται με βάση την ευκαιριακή παρουσίαση στη βιτρίνα του super market ή των οπωροπωλείων.

Αναφορικά, τώρα, με τους καλλιεργητές, τυχαίνει, ορισμένοι εξ’ αυτών, να αγνοούν τις απαιτήσεις ορισμένων ποικιλιών στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας και να έχουν απορίες για την συμπεριφορά των δένδρων τους, τόσο, για την απόδοσή τους, όσο και για τις ασθένειες, που μπορεί να τα προσβάλλουν.

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, ενημέρωσης και των μεν και των δε, ξεκινούν αυτές οι δημοσιεύσεις, με πρώτη επιλογή την παρουσίαση των άσπερμων ποικιλιών σταφυλιών. Ο λόγος επιλογής τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι, τώρα είναι η εποχή φύτευσής τους. Μέχρι, πριν λίγα χρόνια, η μοναδική ποικιλία που ήταν, ευρέως, γνωστή ήταν εκείνη της σουλτανίνας· μια ποικιλία με ευχάριστη, πολύ γλυκιά γεύση, για τον καταναλωτή, αλλά με πολλά προβλήματα, για τον καλλιεργητή. Προβλήματα, όπως η μη σταθερή παραγωγή, από χρόνο σε χρόνο, που οφειλόταν είτε στις θερμοκρασίες, που επικρατούσαν στην περιοχή την εποχή της ανθοφορίας, είτε στο λαθεμένο κλάδεμα του φυτού ή ακόμα και σε μυκητολογικές ασθένειες, που μπορεί να πρόσβαλλαν τα φυτά.

ΑΣΠΕΡΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ραλλί
Ροζ, μεσαίου μεγέθους, στρόγγυλες, άσπερμες ρώγες(ενδέχεται να περιέχει 2-3 υποτυπώδη γίγαρτα, τα οποία όμως δεν γίνονται αντιληπτά, κατά την κατανάλωσή τους. Οι ρώγες είναι τραγανές, εύγεστες και σφιχτές, ελαφρώς ελλειπτικές. Πρώιμη ποικιλία, με έντονο άρωμα. Η συγκομιδή του ξεκινά γύρω στις 25 Ιουλίου( για τις πιο θερμές περιοχές) και διαρκεί, μέχρι και τα μέσα Αυγούστου

Σουπέριορ
Επιτραπέζια ποικιλία, με μεγάλες ωοειδείς ή και ελλειψοειδείς, σφιχτές,λευκές(ανοιχτό κίτρινο χρώμα), άσπερμες ρώγες. Ο καρπός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χυμούς, σταφίδες και κονσερβοποίηση. Διαθέτει ελαφρύ άρωμα μοσχάτου. Πρέπει να εφαρμόζεται πολύ μακρύ κλάδεμα, λόγω ακαρπίας των πρώτων οφθαλμών. Ανθίζει γύρω στις 20-24 Μαΐου, ενώ ωριμάζει πλήρως στο τέλος Ιουλίου. Έχει ευαισθησία στους μύκητες και στις ασθένειες. Αποδίδει άριστα σε εδάφη μέσης σύστασης γόνιμα, ελαφρά, βαθιά, δροσερά, με μεγάλη ηλιοφάνεια. Μπορεί να παρουσιάσει ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο και σίδηρο. Είναι πολύ ευαίσθητη στο ωίδιο. Είναι πολύ ανθεκτικό στις μεταφορές, με πολύ καλή μετασυλλεκτική διαχείριση.

Σουλτανίνα:
Γενικά, μεγάλο σταφύλι, κυλινδροκωνικό, πυκνό εώς μέτρια πυκνό.Οι ρώγες είναι απύρηνες, μέτριου μεγέθους, ελλειψοειδείς με μέτριο πάχος φλοιού, με κίτρινο-χρυσαφί χρώμα και σάρκα ανθεκτική, γλυκιά, εύγευστη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Είναι ποικιλία ζωηρή πολύ παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Συγκεκριμένα, είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, στην υπερβολική υγρασία του εδάφους αλλά και στο ψύχος. Επίσης, στον περονόσπορο, το ωίδιο και την ευδεμίδα. Απαιτεί μακρύ κλάδεμα, γιατί οι τρεις πρώτοι κόμβοι της κληματόβεργας είναι άγονοι.

Αττική:
Άσπερμη ποικιλία, με μαύρες μεσαίου μεγέθους, ρώγες. Σάρκα τραγανή και χυμώδης. Πολύ πρώιμη ποικιλία, που ωριμάζει στα μέσα Ιουλίου,στις πολύ θερμές περιοχές, με αρχές Αυγούστου, στις πιο κρύες. Έχει υψηλές αποδόσεις, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις ασθένειες και έχει καλή αποθήκευση, κατά τη συγκομιδή. Απαιτεί αμμώδη εδάφη, με καλή αποστράγγιση, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τόμσον:
Λευκή, άσπερμη(ανοιχτό κίτρινο χρώμα) ποικιλία, με μικρές ρώγες. Ταυτόσημη με την ποικιλία Σουλτανίνα, είναι ιδανική για παραγωγή αποξηραμένης σταφίδας, για κονσερβοποίηση, αλλά και για ωμή κατανάλωση, ακόμα και για οινοποίηση. Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου. Απαιτεί βαθιά, μέτρια γόνιμα, με καλή αποστράγγιση εδάφη και ελαφρά όξινο Ph. Συνιστάται τακτικό κλάδεμα, για υψηλή ποιότητα και παραγωγή και συχνό πότισμα, κατά το πρώτο έτος.

Κρίμσον
Σταφύλι γενικά μεγάλο. Οι ράγες απύρηνες, με ερυθρό χρωματισμό. Η εμπορική ωρίμανση των σταφυλιών κλιμακώνεται, ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές επεμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Είναι πολύ ανθεκτικό στις καλοκαιρινές δροσιές και βροχοπτώσεις. Συνήθως, οι παραγωγοί καλύπτουν τα πρέμνα με πλαστικό, ώστε τα σταφύλια να διατηρηθούν περισσότερο στο πρέμνο. Απαιτεί μακρύ κλάδεμα, για καλύτερη και συνεχή καρπόδεση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.