Το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στην 7η Διαπεριφερειακή εκδήλωση του προγράμματος FINERPOL



aergaehaehaerthreqthyrt

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ως εταίρος του έργου FINERPOL, συμμετείχε στην 7η Διαπεριφερειακή εκδήλωση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Τάρτου και στο Τaλλίν, στην Εσθονία μεταξύ 16-18 Ιανουαρίου 2018.

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση νέων πολιτικών, ή και η βελτίωση των υπαρχόντων, με στόχο την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων, ειδικότερα των Χρηματοοικονομικών Μέσων (Financial Instruments – FIs) τα οποία υποστηρίζονται από τις επιχορηγήσεις του ΕΤΠΑ και συμπληρώνονται από τις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI (Σχέδιο Γιουνκέρ, Ιούνιος 2015), από εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων EIB, (ELENA, Jessica, Margarite Fund) ή ακόμα από συνεργασίες δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Το τριήμερο των εργασιών περιελάμβανε ως κεντρική εκδήλωση το «Σεμινάριο σχετικά με τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία ως προς την Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίων Κοινωνικής Στέγασης», το οποίο διοργανώθηκε παράλληλα με το έργο Social Green, επίσης χρηματοδούμενο από το Interreg Europe, επισκέψεις εργασίας, τεχνική σύσκεψη εργασίας για την πορεία της διαδικασίας διαπεριφερειακής ανταλλαγής εμπειριών & συνεδρίαση επιτροπής καθοδήγησης. Το σεμινάριο της 1ης ημέρας αποτέλεσε τμήμα του έργου FINERPOL – Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τις πολιτικές Ενεργειακής αναβάθμισης, που στόχευε στην ενημέρωση των εταίρων σχετικά με την προώθηση των νέων πολιτικών, με σκοπό την οικονομική στήριξη σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κοινωνικής στέγασης.

Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν ο Δήμος Τάρτου, το Υπουργείο Κατασκευών & Στέγασης, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια (μεταξύ των οποίων και το ΤΕΙΔΜ) και Ερευνητικά Κέντρα.

Ο επικεφαλής του έργου παρουσίασε το FINERPOL σε σχέση με τις παρούσες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις ως προς τα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία. Ειδική αναφορά έγινε για τις εκ των προτέρων αξιολογήσεις των σχεδίων δράσης (ex- ante assessments) των εταίρων, που ολοκληρώνονται άμεσα την τρέχουσα περίοδο του έργου. Επιπλέον παρουσιάστηκαν παραδείγματα χρηματοδοτικών μέσων που συνδέονται με ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) στην ΕΕ, όπως και τα πλεονεκτήματα που αυτά παρουσιάζουν.

Κατα τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι εταίροι του έργου FINERPOL και Social Green πραγματοποίησαν επισκέψεις μελέτης για να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η Εσθονία χειρίζεται τη χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των κατοικιών για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν τεχνικές επισκέψεις (δυο στο Τάρτου και δυο στο Ταλλίν) που αφορούσαν συγκροτήματα κατοικιών. Για όλα τα συγκροτήματα έγιναν ενεργειακές αναβαθμίσεις στην τοιχοποιία, στα κουφώματα, στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού, ενώ τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα, κεντρικό σύστημα ζεστού νερού χρήσης & αυτοματισμοί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.