Πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση ευρυαγγειών στα πόδια σας



photo-prolavete-tis-evriaggeies

Ταλαιπωρούν συχνότερα τον γυναικείο πληθυσμό και εμφανίζονται κυρίως στα πόδια σαν μικρά αγγεία μπλε και κόκκινου χρώματος.

Ο λόγος για τις ευρυαγγείες οι οποίες δεν κάνουν… ηλικιακές διακρίσεις και προκαλούν ασυμπτωματικά συνήθως αισθητικά προβλήματα στα γυναικεία πόδια -σπανιότερα δε, σχηματίζονται στο πρόσωπο και τον λαιμό.

Δείτε παρακάτω γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες, τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνισή τους και πώς μπορούν να θεραπευτούν.

Γιατί σχηματίζονται οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες γίνονται εμφανείς στο δέρμα χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να προκαλούν κάποια ενόχληση στο άτομο που τις παρατηρεί στο σώμα του. Με το πέρασμα του χρόνου προκαλούν αισθητικό πρόβλημα στο σημείο που εμφανίζονται γι αυτό οι ασθενείς κινητοποιούνται αναζητώντας την αποκατάσταση του με ιατρική θεραπεία.  

Οι ευρυαγγείες των ποδιών συνιστούν φλεβολογικό πρόβλημα και όχι δερματολογικό, όπως μπορεί να νομίζουν αρκετοί ασθενείς. Συγκεκριμένα, αποτελούν την πρώτη εκδήλωση της ύπαρξης φλεβικής νόσου στον οργανισμό του ασθενούς.

Πρόκειται για το «ξεκίνημα» μιας συνηθισμένης φλεβολογικής πάθησης που είναι κατά βάση κληρονομική. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών με άλλα λόγια συνδέεται άμεσα με τη γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου. Αν μια μητέρα, παραδείγματος χάριν, έχει ευρυαγγείες, τότε η κόρη της είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει και εκείνη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Πώς μπορείτε να προλάβετε τις ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν κάνουν ηλικιακές διακρίσεις και μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε νεαρά άτομα. Αν όμως διατρέφεστε υγιεινά και ασκείστε συστηματικά, έχετε πολλές πιθανότητες να επιβραδύνετε την εμφάνισή τους. Συστήνεται ακόμη, να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία και αν είστε γυναίκα, καλό θα ήταν να μην φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια στην καθημερινότητά σας διότι δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, εντείνοντας το πρόβλημα.

Οι ειδικοί προτείνουν επιπλέον, όσοι έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν ευρυαγγείες και όσοι έχουν ήδη παρατηρήσει να σχηματίζονται στα πόδια τους, να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς και τη σάουνα και τις θερμαντικές κρέμες.

Προκειμένου να περιορίσετε την εμφάνιση περισσότερων ευρυαγγειών, χρειάζεται να ξεκουράζετε τα πόδια σας με αποτελεσματικό τρόπο. Να ξαπλώνετε δηλαδή, με τα πόδια σας ελαφρώς ανυψωμένα και να τους προσφέρετε δροσερά ποδόλουτρα συχνά.

Πώς θεραπεύονται οι ευρυαγγείες;

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε χειρουργό, ειδικό στις παθήσεις των φλεβών προκειμένου να διαπιστωθεί η πάθηση. Από κοινού με τον ιατρό σας θα αποφασίσετε ποια μέθοδος θεραπείας είναι πιο κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των ευρυαγγειών.

Συνήθως εφαρμόζονται 2 μέθοδοι, η σκληροθεραπεία και η θεραπεία με laser. Στην πρώτη, ο χειρουργός εγχέει μια σκληρυντική ουσία μέσα στις ευρυαγγείες των ποδιών και τα αποτελέσματα είναι ορατά ανάλογα με την έκταση του προβλήματος σε 2 με 3 συνεδρίες. Αν έχετε μόνο λεπτές και επιφανειακές ευρυαγγείες, η θεραπεία με laser σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο κατάλληλη.  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.