Πληροφορίες για την καλλιέργεια και τις ιδιότητες της καλέντουλας – Του Σταύρου Καπλάνογλου Γεωπόνου



77jiluyfluyfufi

Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου:

Η Καλέντουλα η φαρμακευτική έχει την επιστ.ονομασία (Calendula officinalis) ,τα άλλα κοινά ονόματα είναι Νεκρολούλουδο, κίτρινη μαργαρίτα, λουλάκια, πετεινόχορτο, μοσχαρδίνι.

Είναι ένα ετήσιο φυτό που καλλιεργείται συχνά στους κήπους για τα άνθη της και είναι πολύ διαδεδομένη στους κήπους και τους αγρούς. Είναι αυτοφυές φυτό της περιοχής της Μεσογείου. Στην Ελλάδα είναι πολύ κοινό φυτό και το συναντάμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Η καλέντουλα των αγρών φτάνει σε ύψος τους 50 πόντους , παράγει μικρά κεφάλια, με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, φυτρώνει μέσα σε αμπέλια και λιβάδια και στις παρυφές των δρόμων, είναι φυτό του γένους Καλέντουλα από την οικογένεια των Αστερίδων (Asteraceae).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
Απαιτεί πλήρη ηλιοφάνεια έως μερική σκιά σε πιο ζεστές περιοχές. Τα ηλιόλουστα φυτά είναι συνήθως χαμηλά και συμπαγή με ελκυστικά διπλά άνθη

ΚΛΙΜΑ
Φυτό που θέλει εύκρατο κλίμα , αλλά υπάρχουν πια ποικιλίες που έχουν εγκλιματισθεί βορειότερα στην Ευρώπη (βόρεια, νότια Αγγλία) ΕΔΑΦΟΣ
Αυτό το φυτό προτιμά τα αρκετά χαλαρά εδάφη ,για μη νεροκρατούν ,έδαφος δε πλούσιο σε οργανική ουσία δίνει περισσότερα λουλούδια. ΛΙΠΑΝΣΗ
Ακόμη και αν η καλέντουλα δεν είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό λουλούδι από την άποψη των θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, μπορεί να λιπανθεί. Η σύσταση δε είναι να μην υπερβεί η ποσότητα του αζώτου τα άλλα βασικά στοιχεία, γιατί αναπτύσσονται φύλλα σε βάρος των λουλουδιών. Χωνεμένη κοπριά ή λίπασμα στο έδαφος για τη βελτίωση των συνθηκών του εδάφους

ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ
Ένα φυτό δροσερής περιόδου, η καλέντουλα μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε κουτάκι φύτευσης 6-8 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό σε θερμοκήπιο για μεταφύτευση ή απευθείας σε σπόρους προς σπορά μετά τον τελευταίο παγετό (Οι σπόροι βλαστάνουν σε 5-15 ημέρες.) Τα σπορόφυτα ανέχονται ελαφρείς παγετούς.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Γραμμές: 25cm επί των γραμμών και 60cm μεταξύ των γραμμών το ελάχιστο

ΑΡΔΕΥΣΗ
Η καλέντουλα στον κήπο πρέπει να ποτίζεται τακτικά, αλλά δεν της αρέσουν μεγάλες ποσότητες νερού, είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αγαπά να μείνει στον ήλιο και δεν φοβάται την χαμηλή θερμοκρασία. ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ
Να απομακρύνετε τα ζιζάνια για να διατηρήσετε την υγρασία του εδάφους και την διάθεση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους για την καλεντούλα .

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Διάρκεια: 45-60 ημέρες από τον σπόρο στο λουλούδι. Κόψτε τα λουλούδια αμέσως μόλις ανοίξουν πλήρως, κατά προτίμηση αργά το πρωί, και στεγνώστε τα αμέσως. Οι καλέντουλες κάνουν οριακά κομμένα λουλούδια, γιατί μερικώς κλείνουν το βράδυ Η εποχή της άνθισης και της συλλογής είναι από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα άνθη του που, όταν ξεραθούν γίνονται ελαφρά, εύθραυστα, χωρίς μυρωδιά και με γεύση ελαφρώς πικρή. Τα κεφάλια συλλέγονται, όταν ανοίξουν τελείως. Η ξήρανση της συλλεγόμενης πρώτης ύλης γίνεται σε στεγνωτήρια σε θερμοκρασία, όχι μεγαλύτερη από 35 ° C. ,διάρκειας 4 ωρών. Για ιατρική χρήση συγκομίζετε και στεγνώνετε ολόκληρα τα λουλούδια . Βάλτε τα στο φυτικό έλαιο, για να φτιάξετε ένα φαρμακευτικό λάδι με μακρά ιστορία χρήσης για την επούλωση του καμένου ή αποξεσμένου δέρματος.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΦΥΤΕΜΑ
Το καλέντουλα παράγει πολλά σπόρους με παρόμοιο τρόπο με μια ζίννια ή τον κατιφέ. Όταν η ανθοφορία τελειώσει, για να στεγνώσουν εντελώς τα άνθη , κόψτε τα και κρεμάστε ανάποδα σε δέσμες . Οι σπόροι περιέχονται στα κεφάλια, και μόλις στεγνώσουν και είναι εύθρυπτα, μπορούν να τριφτούν με το χέρι και ξεφλουδίζονται για να συλλεχθούν οι σπόροι.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η καλέντουλα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα,έφτιαχναν ένα ποτό, αναμιγνύοντας άνθη καλέντουλας μέσα σε κρασί, που το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της δυσπεψίας.
Έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα μειώνουν την αρτηριακή πίεση ,και έχουν βακτηριοκτόνο δράση σε έναν αριθμό επικίνδυνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των στρεπτόκοκκων και των σταφυλόκοκκων.
Έχουν θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία με την αύξηση του εύρους του καρδιακού παλμού και επιβράδυνση της ταχύτητάς του βοηθώντας και στην αντιμετώπιση της στηθάγχης.
Είναι δραστικές κατά του ιού του έρπητα και της γρίπης τύπου Α.

Προστατεύει το σώμα από τον εκφυλισμό των κυττάρων του καρκίνου, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Θεραπεύει φλεγμονές της ουροδόχου κύστης , ασθένειες του χοληφόρου πόρου και του ήπατος.
Αντιμετωπίζει προβλήματα εμμηνόπαυσης και διαταραχές του εντέρου.
Γίνεται χρήση στην οδοντιατρική παθολογία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων, των φλεγμονωδών φαινομένων και την αμυγδαλίτιδα.
Είναι χρήσιμη για αντιμετώπιση γαστρίτιδας, γαστρικού έλκους, διάφορων δερματίτιδων, ακμής, μη θεραπεύσιμων τραυμάτων και εγκαυμάτων.
Καλό για αιμορροΐδες,γυναικολογικές φλεγμονώδεις διεργασίες, διάβρωση του τραχήλου της μήτρας,
Είναι εφιδρωτικό, αντιεμετικό, αντισκορβουτικό κατά των παθήσεων των ματιών,του ερυσίπελας, για τις κρεατοελιές και ψωρίαση.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή παρενέργειες σοβαρές για την πρόσληψη και τη χρήση καλέντουλας.
Επίσης, ο κίνδυνος της φυτικής αλλεργίας είναι πολύ χαμηλός. Να αποφεύγεται η εσωτερική λήψη από εγκύους αλλά και η τοπική εφαρμογή, ενώ συνιστάται η αποφυγή της και στη διάρκεια του θηλασμού, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά της.
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που έχουν ευαισθησία στα φυτά της οικογένειας Asteraceae Compositae, υπό μορφή εξανθήματος, κνησμού
Για πιθανή εσωτερική λήψη – ναυτία, πίκρα στο στόμα, ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, ζάλη και μειωμένη απόδοση.
Η λήψη καλέντουλας μαζί με ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την υπνηλία. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Τα άνθη καλέντουλας είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να φέρουν πορτοκαλί χρώμα στα πιάτα από ρύζι ή πατάτες ή σε σούπες ή σαλάτες για επιπλέον γεύση και διατροφή.
Τα λουλούδια ήταν ένα συνηθισμένο συστατικό στις γερμανικές σούπες και σταφίδες, γεγονός που εξηγεί το ψευδώνυμο “pot marigold”.
Τα χρυσά πέταλα χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, για να προσθέσουν χρώμα στο βούτυρο και το τυρί.
Κατά το Μεσαίωνα γυναίκες έβαφαν τα μαλλιά τους με αυτό το φυτό. Τα λουλούδια είναι σε παραδοσιακά υλικά σε πιάτα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το τσάι καλέντουλας προσφέρει οφέλη για την υγεία, καθώς και νοστιμιά. Αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.
Τα λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν κάποτε ως πηγή βαφής για υφάσματα.

ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Το λουλούδι μπορεί να είναι χρήσιμο για την αποτροπή πολλών παρασίτων εντόμων, καθιστώντας το ένα καλό φυτό για συγκαλλιέργεια με λαχανικά , κολοκύθα, κολοκυθάκια, αγγούρι, ντομάτα, πιπεριές, μελιτζάνες, μπιζέλια, φασόλια. Προσελκύει δε, έντομα επικονίασης, όπως μέλισσες και σφήκες αυξάνοντας την καρποφορία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.