Καιρός: Φτάνει στην Ελλάδα η «Φρειδερίκη» – Ψυχρή εισβολή με καταιγίδες και χιόνια



xionia34576378356835876

– Πού και πότε θα «χτυπήσει» ισχυρό το βαρομετρικό χαμηλό
– Ποιες περιοχές θα δεχτούν μεγάλα ποσοστά βροχής και ποιες θα ντυθούν στα λευκά

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με βροχές, ισχυρές καταιγίδες και τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα.

Η φονική κακοκαιρία με το όνομα «Φρειδερίκη», αφού σάρωσε σχεδόν όλη την Ευρώπη αφήνοντας πίσω της 9 νεκρούς, πλησιάζει και την Ελλάδα.

Την Κυριακή (21/01/2018), σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο, ο καιρός θα επιδεινωθεί σταδιακά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχοπτώσεις, που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν και έντονο χαρακτήρα.

Στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της επικράτειας θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Αρκετά πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλες σχεδόν τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα, ενώ στις βορειοδυτικές περιοχές θα χιονίσει κατά περιόδους ακόμα και πάνω από τα 700 μέτρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση έως και 5 με 6 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο νοτιάδες έως και 6 με 7 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο βορειανατολικοί, με ένταση έως και 6 μποφόρ τοπικά.

Πιθανή ψυχρή εισβολή από τη Δευτέρα

«Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Ευρώπη, θα έχουν την τάση να κατηφορίσουν νοτιότερα και έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσει το κρύο να επηρεάζει και τη χώρα μας.

Με τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται μεγάλη πτώση του υδράργυρου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, απλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, ή “κλειδώσει” όπως λέμε στην πρόγνωση του καιρού, η κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα σαφές, πού, εάν, και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ή ακόμη και αν η κίνηση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών θα συνοδεύονται από νεφώσεις εμπλουτισμένες με αρκετά μεγάλα ποσά υγρασίας ή αν τελικά το κρύο θα είναι ξηρό», ανέφερε, τέλος, ο γνωστός μετεωρολόγος για την ψυχρή εισβολή από τη Βόρεια Ευρώπη, όπου η «Φρειδερίκη» προκαλεί χάος και θάνατο εδώ και λίγα 24ωρα.

Αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί του Σαββάτου 20/01/2018

Αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/01/2018 στα βόρεια τμήματα της χώρας μας, αλλά και το οροπέδιο Τζερμιάδο στο Λασίθι.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Παρανέστι Δράμας -5.6 βαθμοί, Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν και Λαγκαδάς -3.9 βαθμοί, Φωτολίβος Δράμας -3.7 βαθμοί, Σέρρες -3.3 βαθμοί, Δράμα -3.2 βαθμοί, Μικρόκαμπος Δράμας -2.8 βαθμοί, Καλαμπάκι Δράμας -2.7 βαθμοί, Αριδαία -2.5 βαθμοί, Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας -2 βαθμοί και Τζερμιάδον Λασιθίου -1.9 βαθμοί Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια ημιορεινά και τη νύχτα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα κατά τόπους θα είναι πιθανώς ισχυρά με εξασθένηση τη νύχτα στα δυτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Από το newsbomb.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Καιρός: Φτάνει στην Ελλάδα η «Φρειδερίκη» – Ψυχρή εισβολή με καταιγίδες και χιόνια

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.