Αθώοι οι 14 νεαροί αντιεξουσιαστές στην Κοζάνη που κατηγορούνταν για επεισόδια σε πορεία διαμαρτυρίας το 2013



dikastiria_kozanis_213

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης οι 14 αντιεξουσιαστές, οι οποίοι στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποίησαν στην Κοζάνη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, αλλά κατηγορήθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία για συμμετοχή σε επεισόδια.

Η δίκη έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τους αστυνομικούς να έχουν κατακλύσει τον χώρο μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο, ενώ μία αστυνομική κλούβα γεμάτη με άνδρες των ΜΑΤ, ήταν σταματημένη έξω από τη κτήριο της νομαρχίας. Η απόφαση της προέδρου του δικαστηρίου, έπειτα από τουλάχιστον έξι ακροαματικές διαδικασίες, σύμφωνα με την οποία «όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται από τις κατηγορίες και είναι αθώοι», έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι νεαροί ήταν πολύ σοβαρές και συνίσταντο σε «στάση και αντίσταση κατά της Αρχής και επικίνδυνες σωματικές βλάβες», ενώ ένας εκπαιδευτικός που τραυματίστηκε κατά την επέμβαση των ΜΑΤ και νοσηλεύτηκε σε βαριά κατάσταση στο Μαμάτσειο νοσοκομείο, κατηγορούνταν επιπροσθέτως και για «υποκίνηση» στα παραπάνω αδικήματα.

Η ακροαματική διαδικασία έληξε το μεσημέρι της Δευτέρας με την ανακοινωθείσα ετυμηγορία του δικαστηρίου – είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης στις 11 και 15 Δεκεμβρίου και άλλες τρεις σε προγενέστερο χρόνο.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση αγόρευσαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, οι οποίοι μίλησαν «για κατασκευασμένο κατηγορητήριο από την αστυνομία», καθώς ισχυρίστηκαν ότι «πολλοί από τους κατηγορουμένους δεν βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στην πόλη της Κοζάνης.» Πρόσθεσαν ότι «η πορεία διαμαρτυρίας ήταν ειρηνική και επρόκειτο για μια πρωτοβουλία με πολιτικά μηνύματα, ενάντια στη λειτουργία των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Κοζάνη, ήταν μια πράξη καταδίκης της δολοφονίας του Π. Φύσσα από την Χρυσή Αυγή».

Ο εισαγγελέας της έδρας έκανε μία πολύ αυστηρή αγόρευση, ζητώντας την ενοχή των κατηγορουμένων, πλην τριών που δεν βρίσκονταν στην Κοζάνη την επίμαχη ημέρα και κατηγορήθηκαν αδίκως, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν τουλάχιστον πέντε οι κατηγορούμενοι που απουσίαζαν από την πόλη, σύμφωνα με τους συνηγόρους. Τελικώς, το δικαστήριο αφού άκουσε τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις της υπεράσπισης, κήρυξε αθώους και τους δεκατέσσερις. Η συνήγορος υπεράσπισης Κωνσταντίνα Κάτσια, αμέσως μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, έκανε λόγο για μια «καθοριστική απόφαση της δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «το δικαστήριο εξέτασε όλα τα πραγματικά περιστατικά και δεν αρκέστηκε στις κατασκευασμένες κατηγορίες των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μια δίκαιη απόφαση».

Πάντως, να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2013, ήταν πολύ ψυχοφθόρα για τους κατηγορούμενους και αναβλήθηκε 13 φορές!

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.