5 βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για να ξεπεράσεις το κρυολόγημα



77dktkysdkysttkskytesdydu

Το ξεκίνημα του νέου έτους και Ιανουαρίου, σηματοδοτεί τη δεύτερη έξαρση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το κρυολόγημα και να ξεπεράσεις τα συμπτώματα της ίωσης ή της γρίπης ταχύτερα, προτίμησε συμπληρώματα και βιταμίνες που θα σε ωφελήσουν. 

Βιταμίνη C

Σε περιόδους έντονου στρες, εντατικής άσκησης και κρυολογήματος, η λήψη 250 έως 1000 mg βιταμίνης C καθημερινά, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον οργανισμό σου. Μετά από 30 χρόνια κλινικών ερευνών, γνωρίζουμε με σιγουριά πως η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του απλού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες κατά 20%.

Το καλύτερο είναι πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C είναι ασφαλής και κατά την εγκυμοσύνη ενώ και μόνο μέσα από μικρές αλλαγές στη διατροφή σου, μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα βιταμίνης C που καταναλώνεις.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα της βιταμίνης C εδώ

Μαγιά μπύρας

Μαγιά μπύρας σε ποσότητα 250 με 500 mg  καθημερινά, μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη θεραπεία για το κρυολόγημα και τα συμπτώματα της γρίπης.

Tα συμπληρώματα διατροφής μαγιάς, ουσιαστικά αποτελούν μαγιά που έχει επεξεργαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να παράγει περισσότερες ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Γενικά, Η μαγιά μπύρας λαμβάνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας από την βύνη, το κριθάρι και το σιτάρι, δηλαδή είναι 100% φυσική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και περιέχει αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που την καθιστούν χρήσιμη ως τονωτικό που δίνει άμεση ενέργεια στον οργανισμό σε όλες τις ηλικίες, ικανή να κάμψει το κοινό κρυολόγημα.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα με μαγιά μπύρας εδώ

Ξεπέρασε το κρύωμα με ψευδάργυρο:

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού άμεσα, οπότε μπορείς να μειώσεις τόσο  τη διάρκεια του κρυολογήματος ή την έντασή του. Αμέσως μόλις νιώσεις τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος, πάρε ένα συμπλήρωμα ψευδάργυρου. Έρευνες πιστοποιούν πως ο ψευδάργυρος μπορεί να εμποδίσει τους ιούς του κρυολογήματος να μπουν στη μύτη και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις τοξίνες που αποδεσμεύουν αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες.

Οπότε, 10 με 15 mg ψευδαργύρου κάθε δύο με τρεις ώρες, μπορεί να κάνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος να μειωθούν, ενώ 10 με 20 mg καθημερινά, μπορεί να εξαφανίσουν τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.

Απόφυγε να λαμβάνεις συμπλήρωμα ψευδαργύρου προληπτικά για το κρυολόγημα, μιας και η λήψη μεγάλης δόσης ψευδαργύρου μπορεί να είναι τοξική.  Επιπρόσθετα, τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο μπορούν να σε ανακουφίσουν με τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξίσου αποτελεσματικά όπως είναι τα στρείδια, το συκώτι και μανιτάρια.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα ψευδάργυρου εδώ

Σκόρδο

Αν το στομάχι σου δεν μπορεί να ανεχτεί το ωμό σκόρδο, το συμπλήρωμα σκόρδου δρα εξίσου αποτελεσματικά. Μια Βρετανική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 146 άτομα που λάμβαναν συμπλήρωμα σκόρδου καθημερινά επί δύο εβδομάδες, την εποχή κρυολογήματος, αρρώστησαν λιγότερο σε σχέση με εκείνους που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα αυτό. Μόλις 24 άνθρωποι κρυολόγησαν ενώ πήραν το σκόρδο, σε σχέση με τους 65 από το έτερο γκρουπ. Από εκείνους που αρρώστησαν στο γκρουπ που λάμβανε το συμπλήρωμα σκόρδου, κατάφεραν να γίνουν καλά πολύ γρηγορότερα (περίπου 4 μέρες γρηγορότερα) κατά μέσο όρο σε σχέση με τους υπόλοιπους. 

Όσον αφορά τη δοσολογία, 300mg σκόρδου, 2 με 3 φορές την ημέρα, μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά ενώ φρόντισε το συμπλήρωμά σου να περιέχει τουλάχιστον 13% αλλικίνης.  

Δείτε όλα τα συμπληρώματα σκόρδου εδώ

Βιταμίνη Ε

Ακόμα μία αντιοξειδωτική βιταμίνη που δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις ημέρες του κρυολογήματος, προλαμβάνοντας και ένα επόμενο κρυολόγημα.

Σε έρευνα διάρκειας ενός έτους, από το Πανεπιστήμιο Tufts, βρέθηκε πως το 65% των εθελοντών που λάμβαναν βιταμίνη Ε, βίωσαν μία ή δύο λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, σε σχέση με το μέσο όρο. Μην ξεχνάς πως η βιταμίνη Ε ενθαρρύνει την παραγωγή των Β-κυττάρων που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε εδώ

Εχινάκεια

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος εδώ και εκατοντάδες χρόνια, γι’ αυτό και αποτελεί πρώτη επιλογή στην ενίσχυση του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα).

Η εχινάκεια που είναι ένα βότανο που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη εχινός, έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με καταγωγή το ιθαγενές φυτό της Βόρειας Αμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Ινδιάνων. Ξεκίνα να λαμβάνεις εχινάκεια από τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, σε δύο με τρεις δόσεις καθημερινά, φτάνοντας τα 900mg.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα με εχινάκεια εδώ

Για την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, τον πρώτο και τελικό λόγο πρέπει να έχει ο γιατρός που σε παρακολουθεί.

Πηγή: www.livy.gr

Livy_logo

Ένα σχόλιο στο άρθρο “5 βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για να ξεπεράσεις το κρυολόγημα

  1. Ειδοποίηση: Υγιεινή διατροφή και άσκηση – Τα οφέλη για την ζωή μας - Μακεδονία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.