Πότε ένα στοίχημα έχει αξία; Οι ειδικοί της Foxbet.gr απαντούν αναλυτικά



777zzjkytdkytdekyutdukyfuj

Όσοι παίζετε στοίχημα, θα ακούτε συχνά τη φράση “μία απόδοση έχει αξία”, στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων η λέξη “value” χρησιμοποιείται λανθασμένα και εκφράζει τις αυξημένες πιθανότητες που δίνει ένας παίκτης (ή tipster) να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του. Στον παρακάτω οδηγό του Foxbet.gr αναλύεται πότε πραγματικά ένα στοίχημα έχει αξία, τι πρέπει να προσέχουν οι παικτες, όπως και η οπτική των εταιριών στοιχήματος.

Πότε θεωρείται ένα στοίχημα value bet

Για να θεωρηθεί ότι ένα στοίχημα είναι value bet, θα πρέπει η πιθανότητα επιβεβαίωσης του να είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα της απόδοσης.

Κάθε απόδοση, κρύβει μία πιθανότητα η οποία υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το 100 προς την απόδοση. Για παράδειγμα, για να βρείτε την απόδοση 1.80 αρκεί να την διαιρέσετε με το 100 (100/1.80 = 55.5% πιθανότητα).

Στον παρακάτω πίνακα, υπάρχουν ενδεικτικά κάποιες αντιστοιχίες απόδοσης-πιθανοτήτων.

Πώς να βγάζετε μόνοι σας τις αποδόσεις

Εάν γνωρίζετε καλά ένα πρωτάθλημα, θα πρέπει πριν κοιτάξετε τις αποδόσεις να σκεφθείτε τις πιθανότητες επιβεβαίωσης του κάθε σημείου σε έναν αγώνα. Για παράδειγμα, μελετάτε τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα και θεωρείτε ότι το ποσοστό επιβεβαίωσης είναι 50% στον “1”, 30% στο “Χ” και 20% στο “2”. Υπολογίζετε στη συνέχεια το δίκαιο κατά τη γνώμη σας σετ αποδόσεων (100/ποσοστό).

Σύμφωνα με την εκτίμηση σας, οι αποδόσεις θα έπρεπε να είναι: 2.00 – 3.33 – 5.00.

Εάν βρείτε τη νίκη της Ρεάλ στο 1.80, σημαίνει ότι κατά τη γνώμη σας δεν έχει αξία. Αν τη βρείτε όμως στο 2.20 ή 2.30 τότε το σημείο έχει αξία. Οι επαγγελματίες παίκτες του στοιχήματος, μπορούν με αυτό τον τρόπο να παίζουν σε δίκαιες αποδόσεις, αποφεύγοντας τη γκανιότα.

Πώς βγάζουν οι εταιρείες τις αποδόσεις

Οι odds compilers των εταιρειών κάνουν αυτό ακριβώς που περιγράψαμε παραπάνω. Με τη βοήθεια στατιστικού μοντέλου, αξιολογούν τις πιθανότητες επιβεβαίωσης κάθε σημείου. Ανάλογα με τους εξωγενείς παράγοντες, όπως τραυματισμοί, καιρός, ρεπορτάζ του αγώνα (πχ απλήρωτοι παίκτες, κλπ) διαμορφώνουν τις πιθανότητες. Στη συνέχεια, οι πιθανότητες εκφράζονται σε αποδόσεις και πριν βγουν στον “αέρα” αφαιρείται το ποσοστό της γκανιότας.

Value betting στρατηγική

Εάν θέλετε να δείτε το στοίχημα σοβαρά, είναι σημαντικό να αξιολογείτε τις αποδόσεις βάσει πιθανοτήτων. Με αυτό τον τρόπο, θα γνωρίζετε πότε ένα φαβορί είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο, όμως η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή είναι. Πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά κάποιες ομάδες ή πρωταθλήματα και να επικεντρωθείτε σε αυτά.

Βασικοί παράμετροι που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν:

  • Φόρμα ομάδας

  • Εντός/εκτός στατιστικά

  • Προϊστορία

  • Τραυματισμοί/Απουσίες

  • Ειδικές συνθήκες (κίνητρο ομάδας, απλήρωτοι παίκτες, κλίμα ομάδας, κλπ)

  • Καιρός

Συμβουλές value bet

  • Tα μεγάλα φαβορί σπάνια δίνουν value bets, γιατί οι στοιχηματικές εταιρίες γνωρίζουν ότι η μάζα των παικτών θα ποντάρει πάνω τους.

  • Θα πρέπει να έχετε μεγάλη υπομονή στο παιχνίδι και να μένετε πιστοί στην στρατηγική σας. Θυμηθείτε, κυνηγάτε αποδόσεις!

  • Θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε λίγα πρωταθλήματα και να τα μάθετε καλά.

  • Συχνά οι ευκαιρίες εμφανίζονται στις εταιρίες που βγάζουν πρώτες τις αποδόσεις αρκετές (opinionated bookmakers) ημέρες πριν τον αγώνα ή λίγα λεπτά πριν την έναρξή του.

  • Μην ξεχνάτε ότι αν αποτελεί ένα στοίχημα value bet ή όχι, είναι καθαρά προσωπική μας εκτίμηση και μπορεί εμείς να κάνουμε λάθος και όχι οι μπουκ στην απόδοση.

Valuebet και Σύστημα Kelly

Αφού βρείτε ένα καλό value bet, θα πρέπει να αποφασίσετε το ποσό που θα ποντάρετε. Υπάρχουν διάφορα κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε το ποντάρισμα σας και να σας βοηθήσουν να τοποθετήσετε τα στοιχήματα σας σε ένα σίγουρο σύστημα.

Ο John L. Kelly είναι ένα διάσημο όνομα στη βιομηχανία τυχερών παιγνίων. H θεωρία και ο τύπος που εφάρμοσε θα σας βοηθήσουν να βρείτε το μέγιστο ποντάρισμα για το στοίχημα σας εφόσον καθορίσετε σωστά τις πιθανότητες για την έκβαση ενός γεγονότος.

Ο τύπος έχει ως εξής: A =P – (1-P) / odds -1

Όπου Α = Advantage (πλεονέκτημα) -> Αντιπροσωπεύει το ποσοστό της συνολικής μπάνκας (συνολικό απόθεμα) που ποντάρουμε στο συγκεκριμένο γεγονός,

όπου P = Probability (πιθανότητα) –> Πιθανότητα (σε δεκαδικούς) για την έκβαση ενός γεγονότος (υποκειμενική άποψη).

Εφαρμογή συστήματος Kelly

Εάν βρείτε ένα γεγονός με απόδοση 2,00 και θεωρήσετε ότι η πιθανότητα ανέρχεται στο 55%, o τύπος Kelly μπορεί να βελτιστοποιήσει το ποντάρισμα σας στο γεγονός αυτό. Κοιτώντας στον τύπο παραπάνω, το Ρ στο παράδειγμα ισούται με 55/100= 0,55. Το αποτέλεσμα του υπολογισμού μας δίνει Α= 0,1. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ποντάρετε στο συγκεκριμένο γεγονός το 10% του αποθέματος σας.

Εάν είστε περισσότεροι αισιόδοξοι στην ανάλυση της πιθανότητας ( πχ τοποθετείτε 60%, ενώ η σωστή πιθανότητα ήταν το 55%) τότε απλούστατα θα χάσετε περισσότερα χρήματα! Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τύπος Kelly εξάγει το βέλτιστο ποντάρισμα εάν γνωρίζετε τη δική σας ακρίβεια προβλέψεων. Εάν είστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι θα χάσετε χρήματα, ενώ αν είστε πολύ απαισιόδοξοι θα κερδίσετε χρήματα, αλλά λιγότερα απ’ότι θα κερδίζατε με τα κατάλληλα πονταρίσματα.

Κλείνοντας, να θυμάστε ότι για να έχετε μακροχρόνια κέρδος, θα πρέπει να έχετε ικανοποιητικό ποσοστό εκτιμήσεων, να διαβάζετε τα παιχνίδια και να ποντάρετε σε αποδόσεις που έχουν αξία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.