«Φωτιές» και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το επίμαχο έργο επισκευής του Κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» Φλώρινας



WP_20171201_012-1021x580

Ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για τον τρόπο που χειρίστηκε το επίμαχο έργο επισκευής του Κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» Φλώρινας, το οποίο προορίζεται για τη στέγαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, άσκησε σύσσωμη η αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της σημερινής (1/12/2017) του συνεδρίασης.

Η σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου έγινε με αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν με τον τρόπο υλοποίησης του έργου, μετά την προγραμματική σύμβαση που έγινε με τον Σύλλογο προς Διάδοση Ελληνικών Γραμμάτων, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτήριο της Αγίας Όλγας Φλώρινας.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς καταφέρθηκε κατά της περιφερειακής αρχής ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Δακής, γιατί όπως τόνισε υπήρξε προσπάθεια παραπλάνησης του περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να «υφαρπάξουν τη σύμφωνη γνώμη» για την απόφαση εκτέλεσης του έργου.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπελιάδου, που τόνισε ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες του αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Στέφανου Μπίρου γιατί δεν τήρησε αυτό που προβλέπεται για τέτοια έργα, ενώ κατήγγειλε ότι στην ανάθεση του έργου από το Σύλλογο, υπάρχει και περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος θα πρέπει να παραιτηθεί όπως και ο κ. Μπίρος.

Για «ηθική ευθύνη» της περιφερειακής αρχής έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βήττας, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτο να γίνεται διαχείριση του δημοσίου χρήματος από ένα σύλλογο ο οποίος κατά το δοκούν να αναθέτει ποιοι επαγγελματίες, ποιοι επιχειρηματίες θα αναλάβουν το έργο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής επίσης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Σάββας Σαπαλίδης, έδωσε την απάντηση για το γεγονός ότι ο ίδιος εμπλέκεται ως επαγγελματίας στο έργο, καθώς ορίστηκε με απ’ ευθείας ανάθεση για ένα μέρος του έργου, από το Σύλλογο προς Διάδοση Ελληνικών Γραμμάτων. Όπως τόνισε θεώρησε υποχρέωσή του να βοηθήσει στην υλοποίηση του έργου, καθώς του ζητήθηκε από το σύλλογο και η προσφορά του ήταν η μικρότερη δυνατή, ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος κατά το παρελθόν εκτέλεσε δωρεάν έργα στον ίδιο Σύλλογο. Μάλιστα τόνισε ότι αν αποδειχθεί ότι έκανε κάτι παράτυπο δε θα διστάσει να παραιτηθεί

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν να διατεθεί προς το Σύλλογο προς Διάδοση Ελληνικών Γραμμάτων το ποσό αυτό ώστε να φτιαχτεί το κτήριο και να δοθεί δωρεά στο Πανεπιστήμιο για τη στέγαση της Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ζήτησε ο ίδιος ζήτησε «όπου υπάρχουν σκιές αν έρθουν όλα στο φως και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια».

Αφού επισήμανε ότι δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό για τον τρόπο υλοποίησης έργων του Τοπικού Πόρου, από χρήματα του οποίου θα δινόταν για να εκτελεστεί το έργο στο κτήριο της Αγίας Όλγας.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του κ. Σαπαλίδη τόνισε ότι «αυτό δεν είναι αποδεκτό», ενώ υπερασπίστηκε τον τρόπο που χειρίστηκε το έργο ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Στέφανος Μπίρος.

Ως «παρανυχίδα» χαρακτήρισε το έργο της Αγίας Όλγας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Τοπικού Πόρου, Κώστας Χαραλαμπίδης, επισημαίνοντας ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν και άλλα παρόμοια έργα που υλοποιήθηκαν από τρίτους φορείς, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα για να ξακαθαρίσουν όλα αυτά ο κ. Χαραλαμπίδης ζήτησε να υπάρξει εκ νέου υπουργική απόφαση, που θα βάζει τέλος σε κάθε παρερμηνεία της προηγούμενης απόφασης.

Την άμεση απεμπλοκή των διαδικασιών του έργου, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ποιο γρήγορα και να στεγαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών, ζήτησαν, τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης όσο και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της Σχολής, Κωνσταντίνος Δρούκας.

Παρέμβαση στη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου έκανε και ο δικηγόρος του Συλλόγου προς Διάδοση Ελληνικών Γραμμάτων, Θεμιστοκλής Μπίρτσος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε κανένας δόλος στον τρόπο υλοποίησης του έργου και ότι αυτό που επιδιώχθηκε ήταν και είναι η γρήγορη εκτέλεσή του, ώστε αυτό να αποδοθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο χειρισμού του έργου της Αγίας Όλγας, υπήρξε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρη θέση και στάση των παρατάξεων ότι αυτό θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίησή του, με τον ενδεδειγμένο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κανένα «μελανό» σημείο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.