Πρεμιέρα για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Στίγματα» για τον κρόκο Κοζάνης



stigmata3245763457657456

Η παράσταση Στίγματα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, σε σκηνοθεσία της Σοφία Αντωνίου είναι μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για τον κρόκο Κοζάνης. Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στις 21:15 στην Αίθουσα Τέχνης.

Για τη συγγραφή του κειμένου, ο Δημήτρης Ντάσκας και η Θάλεια Γρίβα μίλησαν με κατοίκους του μικρού χωριού Κρόκος, λίγο έξω από Κοζάνη, άντρες και γυναίκες από 25 έως 85 ετών, συνομιλίες που καταγράφηκαν και αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τα ΣΤΙΓΜΑΤΑ. Η συλλογή και η καταγραφή αυτών των αφηγήσεων θύμισε τη διαδικασία διαλογής του κρόκου, τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη: άνθρωποι μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι, που μοιράζονται απλόχερα τα βιώματά τους, όσο τα χέρια τους ξεχωρίζουν τα άχρηστα πέταλα, από τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού. Αφηγήσεις προσωπικές για την κούραση και το κρύο, για τα γέλια και τη χαρά, για την αγάπη και το θάνατο. Ο κύκλος της ζωής αυτών των ανθρώπων, άμεσα συνδεδεμένος με τον κύκλο της ζωής του λουλουδιού.

Ιστορίες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το μικρό και ευαίσθητο λουλούδι του κρόκου, του “κόκκινου χρυσαφιού”. Αγρότες, εργάτες, έμποροι, μεσάζοντες, γυναίκες και άντρες, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ιστορίες προσωπικές, ιστορίες ερωτικές, ιστορίες αίματος, επιβίωσης, εξουσίας.

Η παράσταση ΣΤΙΓΜΑΤΑ γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα μιας τοπικής κοινωνίας και γι’αυτό, είναι ακριβώς τα μέλη της κοινωνίας αυτής που βγαίνουν επί σκηνής και παίρνουν το λόγο: πολίτες της Κοζάνης, απόφοιτοι των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης, μέλη της θεατρικής ομάδας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. “Η Πόλη στη σκηνή”, άνθρωποι που οι μνήμες και τα βιώματα τους είναι παραπλήσια ή και ταυτόσημα με τους χαρακτήρες του έργου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της επί χρόνια πολυσχιδούς συνεργάτιδας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Σοφίας Αντωνίου.

«Οι μύθοι και οι ιστορίες που εμπνέονται από αυτό το φυτό είναι κάτι το απίστευτο. Από την ελληνική μυθολογία μέχρι τους αλχημιστές του Μεσαίωνα, κι από τον Όμηρο μέχρι τον Βίκτωρα Ουγκώ, είναι αδιανόητο το πόσες αναφορές, πόσοι συμβολισμοί και παραλληλισμοί με τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής υπάρχουν. Το βασικό όμως ήταν οι άνθρωποι. Γι’ αυτούς θέλαμε να μιλήσουμε και γι’ αυτούς μιλάνε τα Στίγματα. Μιλήσαμε με γυναίκες και άνδρες της περιοχής. Και σου λέω γυναίκες και άνδρες γιατί αλλιώς μας μίλησαν οι μεν κι αλλιώς οι δε. Αλλιώς όρισε ο κρόκος τη ζωή των γυναικών και αλλιώς των ανδρών. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Υπήρχαν άνθρωποι που βασικές πτυχές της ζωής τους ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τον κρόκο: η γέννηση, ο έρωτας, το σεξ, ο θάνατος, η επιβίωση». (Δημήτρης Ντάσκας, http://fragilemag.gr/stigmata-di-pe-the-kozanis-8-12-dekemvriou/)

«Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ενισχύει για άλλη μια φορά έμπρακτα τη νέα ελληνική δραματουργία. Τα «Στίγματα» είναι το τέταρτο κατά σειρά νεοελληνικό έργο που κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο θέατρο αυτό μέσα σε διάστημα μόλις τριών χρόνων». (Αργυρώ Μποζώνη, http://www.elculture.gr/στίγματα-του-δημήτρη-ντάσκα-και-της-θά/ )
««Στίγματα», μια θεατρική παράσταση γεμάτη μνήμες και βιώματα για το «κόκκινο χρυσάφι». (http://fractalart.gr/stigmata/)

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 , τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:15 στην Αίθουσα Τέχνης.

ΣΤΙΓΜΑΤΑ των Δημήτρη Ντάσκα και Θάλειας Γρίβα
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Αντωνίου
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Μουσική: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης
Σκηνικά-φωτισμοί: Richard Antony
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
Παίζουν τα μέλη της ομάδας “Η πόλη στη σκηνή” : Αλεξία Αντωνιάδου, Κωνσταντίνα Βαϊνά, Μάνθος Βαϊσίδης, Ντόνα Βασιλοπούλου, Πελαγία Γιαλλουράκη, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Σόνια Κούτσιανου, Βάια Λαμπροπούλου, Φωτεινή Πατσιούρα, Χάρης Σισμανίδης, Λόλα Τσίτσαρη

Παραστάσεις:
Παρασκευή 8 έως Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 21.15 στην Αίθουσα Τέχνης
Γενική είσοδος: 5€ Κανονικό – 3€ Μειωμένο (Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2461024062

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.