«Ο Αϊ Βασίλης θύμωσε»: Μία Χριστουγεννιάτικη παράσταση – παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους στην Κοζάνη! Συνέντευξη με τη Φωτεινή Βαρδάκα



24232025_1728815407192708_1818595600520780206_nΟ Αϊ Βασίλης θύμωσε», είναι ο τίτλος της χριστουγεννιάτικης παράστασης – παιχνίδι που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στην Κοζάνη από τη Φωτεινή Βαρδάκα σε συνεργασία με την Σοφία Παρασκευοπούλου.

Πρόκειται για μία παιδική παράσταση που έρχεται να χαρίσει στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους άφθονο γέλιο. Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι, ότι πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της παράστασης, υπάρχει και ο εκπαιδευτικός που κάνει την παράσταση, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Η συμμετοχή των παιδιών και οι προβληματισμοί που τίθενται, είναι η τροφή για σκέψη προς τους μικρούς , αλλά τους μεγάλους.

Γιατί αλήθεια μπορεί όμως να θύμωσε ο Άγιος Βασίλης; Ας μας πει καλύτερα η Φωτεινή Βαρδάκα, η υπεύθυνη της παράστασης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο KOZANILIFE.GR:

– Θα μας αποκαλύψεις για ποιο λόγο μπορεί να θύμωσε ο συμπαθής σε όλους μας Αϊ Βασίλης;

Η αλήθεια είναι πως θύμωσε και μάλιστα για πολύ σημαντικό λόγο, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να τον αποκαλύψω!

– Πρόκειται για μία παράσταση-παιχνίδι. Θα ήθελες να μας πεις περί τίνος πρόκειται;

Τα τελευταία χρόνια, από το 2010 συγκεκριμένα, ασχολούμαι με την εμψύχωση, τόσο στο πλαίσιο εκπαιδευτικών όσο και ψυχαγωγικών προγραμμάτων. Η παράσταση παιχνίδι, νομίζω ήταν η φυσική εξέλιξη της δουλειάς μου. Ουσιαστικά, ήταν η δική μου ανάγκη, να παρουσιάσω κάτι περισσότερο ολοκληρωμένο, επαγγελματικό και με περισσότερα θεατρικά στοιχεία, κάτι που να προσφέρει ταυτόχρονα θέαμα αλλά και να στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών. Ουσιαστικά η παράσταση παιχνίδι, είναι ένα είδος παράστασης που συνδυάζει θέατρο, κουκλοθέατρο και ομαδικό παιχνίδι. Υπάρχει μία ιστορία, συγκεκριμένοι χαρακτήρες, τίθεται ένα πρόβλημα που για να λυθεί απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των παιδιών. Η λύση δίνεται δηλαδή από τα ίδια τα παιδιά, και μάλιστα, μέσα από το παιχνίδι!

– Μία παράσταση-παιχνίδι έχει χαρακτήρα καθαρά ψυχαγωγικό;

Στοχεύει στην ψυχαγωγία, αλλά προσωπικά πιστεύω πως έχει κυρίως χαρακτήρα εκπαιδευτικό. Ως εμψυχώτρια, μα κυρίως ως παιδαγωγός, δεν μπορώ να αποφύγω τους εκπαιδευτικούς στόχους σε οτιδήποτε σχεδιάζω. Ξέρετε, συνήθως οι παιδαγωγοί ξεκινάμε από εκεί. Θέτουμε στόχους και ψάχνουμε τρόπους να τους υλοποιήσουμε.

– Ποιοι είναι λοιπόν, οι στόχοι που θέτει μία χριστουγεννιάτικη παράσταση;

Θα μπορούσα να πω πως πρόκειται για μία παράσταση καταγγελία για τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Και για να γίνω κατανοητή, θα αναγκαστώ να σας αποκαλύψω τελικά γιατί ο Αϊ Βασίλης θύμωσε. Στο εργαστήριό του, τα πάντα έχουν αυτοματοποιηθεί, παντού έχει εισβάλλει η τεχνολογία και οι βοηθοί του είναι διαρκώς μπροστά σε έναν υπολογιστή ή με ένα τάμπλετ στο χέρι. Ο Αϊ Βασίλης είναι απογοητευμένος γιατί έχει χαθεί η επικοινωνία μεταξύ τους, δεν αλληλεπιδρούν, δεν διασκεδάζουν. Και μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που ο ίδιος δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, τι μέτρα να λάβει! Με χιούμορ και έναν Αϊ Βασίλη σε κόντρα ρόλο από αυτό που έχουμε συνηθίσει, η παράσταση προβάλλει ένα πρόβλημα που λίγο ως πολύ μας έχει απασχολήσει όλους. Θέτει τον προβληματισμό και ψάχνει την λύση.

– Η παράσταση παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά. Όποιος την είδε πέρυσι, θα εντοπίσει διαφορές;

Σαφώς! Καταρχήν έχουμε αλλάξει την κούκλα, και την αντικαταστήσαμε με χειροποίητη, επαγγελματική που κατασκεύασε για μας η Δήμητρα Γιοβάνη, σκηνογράφος- ενδυματολόγος. Πρόκειται για κούκλα τύπου muppet, που κατά την εμψύχωσή της έχει καταπληκτική κίνηση, τόσο που έχεις την αίσθηση ότι όντως σου μιλά! Το νιώθω πολύ έντονα από τις πρώτες πρόβες και είμαι ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα. Επιπλέον, έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό, ενώ έχει βελτιωθεί και το κείμενο.

– Συνήθως, μία παράσταση με κουκλοθέατρο απευθύνεται, ή τουλάχιστον υπάρχει αυτή η αντίληψη, σε μικρά παιδιά! Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η συγκεκριμένη παράσταση;

Είναι μια παράσταση ευέλικτη και τα παιχνίδια της προσαρμόζονται κάθε φορά στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών που έχουμε απέναντί μας. Έτσι, με κατάλληλες προσαρμογές μπορεί να απευθυνθεί σε μια ομάδα μικρών παιδιών (2-4 χρονών) και των γονέων τους αλλά και σε παιδιά τελευταίων τάξεων δημοτικού! Πέρυσι την παρουσιάσαμε σε παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και δημοτικά σχολεία, όπου συμμετείχαν και τα παιδιά των μεγάλων τάξεων με μεγάλη χαρά!

– Πού θα σας συναντήσουμε όσοι θέλουμε να παρακολουθήσουμε την παράσταση;

Πρώτη παρουσίαση κάνουμε αυτή την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στις 18:00 στον Μορμόλη! Ακολουθεί μια σειρά παραστάσεων στην Ρόδο και από εκεί και πέρα σε σχολεία της Κοζάνης, σε Γρεβενά, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού μας καλέσουνε!

– Όποιος ενδιαφέρεται, πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας;

Πολύ εύκολα στα τηλέφωνα 6977823023 (Φωτεινή), 6944241573 (Σοφία) ή στο e-mail, fofovardka@gmail.com

– Καλή επιτυχία ευχόμαστε!

Να είστε καλά και σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία!

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

6 σχόλια στο άρθρο “«Ο Αϊ Βασίλης θύμωσε»: Μία Χριστουγεννιάτικη παράσταση – παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους στην Κοζάνη! Συνέντευξη με τη Φωτεινή Βαρδάκα

  1. Με ποιό δικαίωμα ένας από τους μεγαλύτερους αγίους-φωστήρες- της Εκκλησίας μας γίνεται παιχνίδι ;

    Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η εμπορευματοποίηση της πίστης μας ;

    1. apo osa ginontai se olo ton kosmo, esena auto se peirakse??? mia paidiki parastasi stin kozani? pame kala?
      eleos epitelous…
      poion ai-vasili se ethikse?
      tis coca colas ton ai-vasili leme???
      ainte ainte…

    2. Την συνέντευξη την διαβάσατε; Ή βγάλατε τα συμπεράσματα που θέλατε μόνο από τον τίτλο. Γιατί προσωπικά δεν είδα να θίγεται κάπου η πίστη μας, αντιθέτως, πρόκειται για μια παράσταση που θίγει ένα σύγχρονο κοινωνικό θέμα με πολλές προεκτάσεις στην καθημερινή μας ζωή…

  2. Μάρθα Μαυρίδου

    - Edit

    Απαντήστε

    Αγαπητοί φίλοι (και εχθροί) του κουκλοθεάτρου, του παιχνιδιού και των παραστατικών τεχνών.Κυρίως όμως αγαπητοί φίλοι του παιδιού.
    Ανοίξτε τα μυαλά σας. Αγκαλιάστε το φρέσκο και το καινοτόμο. Η σημερινή εποχή απαιτεί να δουλεύουμε μέσα από νέες μεθόδους σε κλασσικούς άξονες. Έχετε αλήθεια παρακολουθήσει δουλειά της κας Βαρδάκα; Είμαι σίγουρη πως δεν έχετε. Εγώ που έχω λοιπόν θα σας πω πως μελετά και εργάζεται πάνω σε αυτό που ετοιμάζει όσο λίγοι. Οι δουλειές της έχουν πάντα στόχο, απαλλαγμένο από στείρο διδακτισμό, ευρηματικότητα και πολύ πλάκα. Ρωτήστε τα παιδιά σας. Ναι…οκ… η αναπαράσταση της γέννησης είναι must για την εποχή αλλά μπορούμε να ξυπνήσουμε τις αισθήσεις των παιδιών και να προκαλέσουμε γέλιο και χαρά με κάτι άλλο. Την γέννηση την σεβόμαστε απεριόριστα. Δεν παίζουμε με αυτήν. Εκτός αν περιμένουμε όλοι μια παιδική κουκλοθεατρική παράσταση για να αφυπνίσουμε τα θρησκευτικά αισθήματα των παιδιών μας. Α…τότε αλλάζει. Στην πυρά ο συμπαθητικός χοντρούλης με την κόκκινη γενειάδα! Δεκτός ο διάλογος μόνο με ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ!

  3. Μια μαμά στην Κοζάνη

    - Edit

    Απαντήστε

    Άκρως ενδιαφέρουσα η συγκεκριμένη παράσταση. Αξίζει, πραγματικά, την καταχαρήκαμε εμείς πάντως…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.