Κλαδαριές, Κόλιαντα, Σούρουβα, Ρουγκατσάρια και Μπουμπουσιάρια στον Δήμο Βοΐου – Δείτε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων



kladaries_2014

Οι Κλαδαριές, τα Κόλιαντα, τα Σούρουβα, τα Ρουγκατσάρια και τα Μπουμπουσιάρια αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας και έχουμε χρέος να τα διατηρήσουμε και να τα προβάλουμε. Τα έθιμα αυτά αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 19:00 Κλαδαριές στη Σιάτιστα. Έναρξη του εθίμου της «κλαδαριάς» με το πανηγυρικό άναμμα της πρώτης κλαδαριάς στην είσοδο της Σιάτιστας στην περιοχή του Αγίου Νικάνορα. Ακολουθεί το άναμμα όλων των κλαδαριών της πόλης με τη συνοδεία των χάλκινων
Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017 ΚΟΛΙΑΝΤΑ.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες παρέες μικρών παιδιών γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι τραγουδούν τα παραδοσιακά Κόλιαντα (Κάλαντα). Η Φιλαρμονική του Δήμου θα παίζει στους κεντρικούς δρόμους τα κάλαντα.
Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 11:30 π.μ. Πλατεία Γεράνειας. Ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει δώρα στα παιδιά. Διοργάνωση: Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας.
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 ΣΟΥΡΟΥΒΑ
Ώρα 20:00 Άναμμα Κλαδαριάς στην Πλατεία της Χώρας Σιάτιστας από το Σύλλογο Αμπελουργών Σιάτιστας «Ο Άγιον Τρύφων».
Ώρα 21:00 Άναμμα Κλαδαριάς στην Πλατεία Γεράνειας από τον Ιππικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος».

ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΙΑΡΙΑ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2017 ώρα 21:00 Προσφορά Σιατιστινού κρασιού στην πλατεία Γεράνειας υπό τους ήχους τοπικής ορχήστρας. Γλέντι και χορός των Μπουμπουσιαριών σε όλη τη Σιάτιστα μέχρι το χάραμα της επόμενης μέρας
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 ώρα 13:30 Συνάντηση Μπουμπουσιαριών στην πλατεία Γεράνειας.
Ώρα 14:00 Εκκίνηση Μπουμπουσιαριών από την πλατεία Γεράνειας με προορισμό την πλατεία Χώρας. Εκεί ο χορός θα συνεχιστεί και όλος ο κόσμος θα συμμετέχει στο γλέντι.

ΝΕΑΠΟΛΗ

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 11:00 Γιορτή Τσιγαρίδας.
Συνδιοργάνωση: Δήμος Βοΐου και Σύλλογοι: Πολιτιστικός, Εμπορικός, Ποντιακός, Σύλλογος Ολυμπιακής Φλόγας.

ΤΣΟΤΥΛΙ

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 10:30π.μ. Χωριό του Αϊ – Βασίλη. Πολλές εκπλήξεις, μάγους, ξυλοπόδαρους, μπαζάρ και δωράκια. Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Τσοτυλίου.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 12:00
Γιορτή Τσιγαρίδας στην Πλατεία Μουριάς. Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου, Σύλλογος Ζούζουλης – Ροκάστρου. Με την αρωγή του Δήμου Βοΐου και της Τοπικής Κοινότητας Τσοτυλίου. Ζωντανή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου και η Τοπική Κοινότητα Τσοτυλίου διοργανώνουν ένα ταξίδι «στα ίχνη του Αϊ – Βασίλη» με ξωτικά, ξυλοπόδαρο, Αϊ Βασίλη στην Πλατεία Μουριάς.

ΓΑΛΑΤΙΝΗ

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018
Μετά τον εκκλησιασμό, αναβίωση του εθίμου των «Κδουνάδων» στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής.

15:00 «Ρουγκατσάρια (Μπουμπουσιάρια)» στη Γαλατινή
Διοργάνωση: Μορφωτικός –Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής, με την αρωγή του Δήμου Βοΐου.

ΕΡΑΤΥΡΑ 

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 20:00
« Σούρβα» στην Κεντρική Πλατεία Εράτυρας και χορός των Μπουμπουσαριών.

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018
Μετά τη Δοξολογία, καλωσόρισμα του Νέου Χρόνου με το Χορό των Ερατυραίων, στην πλατεία της Εράτυρας.

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018
ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΑΡΙΑ ΕΡΑΤΥΡΑΣ
Ώρα 15:00 Παρέλαση των Μπουμπουσαριών από το Παζάρι μέχρι την Κεντρική Πλατεία Εράτυρας. Διοργάνωση Τοπικό Συμβούλιο Εράτυρας.

ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟ
Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 19:00
Άναμμα Κλαδαριάς και Κόλιαντα στο Μεσοχώρι Μικροκάστρου.

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 19:00
Σούρουβα στο Μεσοχώρι Μικροκάστρου.

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018 ώρα 13:00
Γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Αναβίωση του χορού της «ΓΚΑΧΕΛΩΝΑΣ» στο Μεσοχώρι Μικροκάστρου.
Διοργάνωση Τοπικό Συμβούλιο Μικροκάστρου και Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μικροκάστρου.

Ο Δήμος Βοΐου περιμένει και φέτος μικρούς και μεγάλους να τον επισκεφθούν και να διασκεδάσουν με το πλούσιο εορταστικό του πρόγραμμα. Έθιμα μοναδικά αναβιώνουν κάθε χρόνο στο Δήμο μας, με πίστη και σεβασμό στην παράδοση.

Οι Κλαδαριές, τα Σούρουβα και τα Μπουμπουσιάρια της Σιάτιστας, τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας και τα Ρουγκατσάρια της Γαλατινής αποτελούν στοιχεία της παράδοσης του τόπου μας που διατηρούνται αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά.
Σας περιμένουμε όλους.

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές. Χαρούμενο και ειρηνικό το νέο έτος, με υγεία , αισιοδοξία και αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.