Το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης επισκέφτηκε η Ενορία Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού



00hyfsjtrsjtrsjtstysyhdtysrjtherahjt

Στο ‘’Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης, ο Άγιος Παντελεήμων’’ πραγματοποίησε εν όψει των Χριστουγέννων, απογευματινή επίσκεψη (19-12-2017) η Ενορία Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν γυναίκες (κυρίως) και άνδρες από το Βελβεντό και το Πλατανόρεμα.

Τους 25 εν συνόλω επισκέπτες υποδέχτηκαν στο στολισμένο με χριστουγεννιάτικο δέντρο σαλόνι του Γηροκομείου ο πνευματικός του ιδρύματος π. Παναγιώτης Τσινίδης, το προσωπικό που εργαζόταν σ’ αυτό το απόγευμα, μέλη (γυναίκες εθελόντριες) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και οι γέροντες – φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο γιαγιάδες και παππούδες.

Ανταλλάχτηκαν γιορτινές χριστουγεννιάτικες ευχές, ενισχύθηκαν γνωριμίες από προηγούμενες επισκέψεις, οι ενθυμίσεις αποτυπώθηκαν ως έκφραση χαράς στα πρόσωπα των γιαγιάδων και των παππούδων. Σε κοιτούσαν με μάτια ανοιχτά, σαν και να ήθελαν να σε δεχτούν όλον στην ύπαρξή τους, σαν και να ήταν τα μάτια τους τα παράθυρα ενός κόσμου που σε καλούσαν να τον εξερευνήσεις, ενός κόσμου με ένα εντελώς προσωπικό στίγμα για αρχίνισμα (;) μιας διακοπείσης (;) σχέσης.

Οι επισκέπτες μοίρασαν δώρα (που ετοίμασαν οι ίδιοι στα σπίτια τους, γλυκά, πίτες ή που παράγουν στα χωράφια και στις κτηνοτροφικές εργασίες τους λ.χ. πατάτες, κρέας κ.ά. ή που ετοίμασαν με τρυφερότητα, όπως λ.χ. η Μ. Μ.-Κ., δωράκια μέσα σε χάρτινες γιορτινές σακουλίτσες, μία για τον καθένα και την καθεμιά) στους τροφίμους του Γηροκομείου.

Η επίσκεψη περιέλαβε και μία χορωδιακή – μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Γυναικών του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού με τη συνοδεία κιθάρας από το δάσκαλο και μουσικό Γιώργο Σεραφείμ.

Η χορωδία έψαλε και τραγούδησε με τη συνοδεία κιθάρας (Γιώργος Σεραφείμ) τους παρακάτω Ύμνους και κάλαντα:

ΥΜΝΟΙ:
Απολυτίκιο Αγίου Παντελεήμονα, προστάτη του Γηροκομείου, ‘’Αθλοφόρε άγιε και ιαματικέ Παντελεήμων’’ (ήχος γ’).
Α’ Ειρμός πεζών Καταβασιών των Χριστουγέννων, ‘’Χριστός γεννάται, δοξάσατε’’ (ήχος α’).
Κοντάκιο Χριστουγέννων, ‘’Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει’’ (ήχος γ’).

ΚΑΛΑΝΤΑ: Ψάλθηκαν και τραγουδήθηκαν τα παρακάτω κάλαντα χριστουγεννιάτικα και των Φώτων από την πλούσια ελληνική παράδοση.
‘’Χριστούγεννα, πρωτούγεννα – πρώτη γιορτή του χρόνου’’ (ήχος α’).
‘’Σούρβα – σούρβα, γιρό κουρμί’’ (ρυθμική χορική απαγγελία).
‘’Ήρθαμι στουν αφέντη μας, τουν πουλιχρουνιμένου – μας έδουσιν ένα φούρνου ψουμιά κι άλλα τόσα φλουριά’’ (ρυθμική χορική απαγγελία).
‘’Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες, η Παναγιά μας κοιλοπονούσε’’ (Κάλαντα Θράκης, ήχος πλ.α’).
‘’Αύτη είναι η ημέρα, όπου ήρθε ο Λυτρωτής – από Μαριάμ γυναίκα, εκ Παρθένου γεννηθείς’’ (ήχος γ’).
‘’Καλημέρα πάντες, ω αδελφοί, ακούσατε την σήμερον εορτή. – Σήμερον τα Φώτα και εορτή και λαμπρά ημέρα δεσποτική’’ (Κάλαντα Φώτων, ήχος α’. Τραγούδησε ο π. Κωνσταντίνος και στις επωδούς η χορωδία).
‘’Καλήν ημέραν άρχοντες …. Χριστός γεννάται σήμερον, εν Βηθλεέμ τη πόλει – οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρετ’ η φύσις όλη’’. (Κάλαντα πανελλήνια, ήχος δ’).

098ikjtrsujtrstjsytu

Η Στέλα Τσιανάκα (τρόφιμος του Γηροκομείου) απάγγειλε από στήθους το ποίημα ‘’Το κρυφό σχολειό’’, του Ιωάννη Πολέμη, ‘’Απ’ έξω μαυροφόρ’ απελπισιά, – πικρής σκλαβιάς χειροπιαστό σκοτάδι – … – Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευτεριά – σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι – της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει’’.

Μια από τις γυναίκες του Ερυθρού Σταυρού απάγγειλε το ποίημα ‘’Χριστούγεννα’’ του Κωστή Παλαμά, ‘’Νάμουν του σταύλου έν’ άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι – την ώρα π’ άνοιγ’ ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι’’.

Ήταν μια (χριστουγεννιάτικη, γιορτινή, χορωδιακή, μουσική, ποιητική) παράσταση, με τόσα πολλά συνθετικά στοιχεία, μέσα στο Γηροκομείο κι όπου οι θεατές όλοι, γιαγιάδες και παππούδες, συμμετείχαν στους ύμνους και στα κάλαντα ψάλλοντας και τραγουδώντας. Μια μικρή παράσταση χαράς και ελπίδας που συγκίνησε όλους.

Το Γηροκομείο (που λειτουργεί με τη φροντίδα και το αμέριστο ενδιαφέρον του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, της διευθύντριας κ. Γεθσημανής Κεντεποζίδου-Κολοβού, του π. Παναγιώτη Τσινίδη πνευματικού του ιδρύματος, σύνολου του προσωπικού) κέρασε στους επισκέπτες το χριστουγεννιάτικο κέρασμα: μελομακάρουνα και σοκολατάκια.

Χριστός επί γης, υψώθητε! Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη! Καλά Χριστούγεννα!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.