Επανεμφάνιση της αρκούδας στην Αναρράχη του Δήμου Εορδαίας – Χρήσιμες πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς



XrwsykstklstkltlukdyulyuiyuiΜε αφορμή την επανεμφάνιση της αρκούδας στην τοποθεσία «Σταυρός» Αναρράχης του Δήμου Εορδαίας και τα τελευταία περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην περιοχή μεταξύ Κοζάνης-Σιάτιστας, κρίνεται σκόπιμο να δοθούν ορισμένες πληροφορίες προς την κατεύθυνση ελαχιστοποίησης της αρνητικής αλληλεπίδρασης της συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα στις περιοχές οι οποίες αποτελούν βιότοπό τους.

Όσον αφορά στην επανεμφάνιση της αρκούδας στην Αναρράχη του Δήμου Εορδαίας, τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δασαρχείου Κοζάνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για το συντονισμό του επιχειρησιακού σκέλους, τα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με την ΚΥΑ 104180/433/7-2-2014 για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δασαρχείου Κοζάνης με κλιμάκιο του Δασονομείου Εορδαίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας στην περιοχή του οποίου εξελίσσεται η επιχείρηση αντιμετώπισης περιστατικού προσέγγισης αρκούδας-ανθρώπου και τη συνδρομή της Προέδρου της Τ.Κ. Αναρράχης κας Βαρβάρας Ανδρεάδου, μετέβησαν στην τοποθεσία «Σταυρός» όπου επανεμφανίστηκε η αρκούδα προς αναζήτηση της φωλιάς που δημιούργησε πέρυσι και προχώρησαν στην τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής στο άνοιγμα της φωλιάς, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την είσοδό της σε αυτή.

Τονίζεται ότι συνεργεία Δασοφυλάκων του Δασονομείου Εορδαίας το οποίο υπάγεται στο Δασαρχείο Κοζάνης, θα επιβλέπουν σε καθημερινή βάση την περιοχή, όπως άλλωστε πράττουν καθημερινά στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.

zhytrejkytketskdeuylkyduytrjutj

Διευκρινίζεται ότι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία έχουν την ευθύνη μεταξύ άλλων για :

τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας
την ενημέρωση των κατοίκων περιοχών στις οποίες εμφανίζονται συχνά περιστατικά
την εισήγηση κατάλληλων ενεργειών και μέτρων διαχείρισης των περιστατικών αλληλεπίδρασης και την έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων για την εφαρμογή τους

Σε περιφερειακό επίπεδο η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης «κρίσεων» που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχει ως έργο την αξιολόγηση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων-ανθρώπου, τη διαμόρφωση με βάση τους κανόνες της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και τη διεθνή πρακτική υλοποιήσιμων προτάσεων για τη λήψη διαχειριστικών μέτρων και τον εν γένει συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίηση των εκάστοτε επιχειρησιακών σχεδίων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης στην οποία προεδρεύει ο Διευθυντής Δασών σε επίπεδο Νομού συμμετέχουν Δασικές, Κτηνιατρικές και λοιπές υπηρεσίες, εκπρόσωποι των οικείων ΟΤΑ α΄& β΄βαθμού καθώς και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενημερώνει μέσω της αρμόδιας Δασικής Αρχής για τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.