Β. Κωνσταντόπουλος: Η δημοτική αρχή υποτιμά την νοημοσύνη μας αλλά πρωτίστως την νοημοσύνη των πολιτών



konstantopoulos_vasilis

Οφειλόμενη ανταπάντηση στην ανάρτηση της δημοτικής αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη και τις οφειλές

Του Β. Κωνσταντόπουλου:

Είναι ν’ απορεί κανείς με το θράσος των συντακτών (ο δήμαρχος είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να συντάξει ένα τέτοιο κείμενο, απλά υπογράφει ότι του ετοιμάζουν), της απάντησης της δημοτικής αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη και τις οφειλές των πολιτών προς τον δήμο.

Αντί ο δήμαρχος να ζητήσει συγνώμη για την ανυπαρξία του και την ανικανότητά του να διοικήσει τον δήμο, ζητάει και τα ρέστα.

Συγκεκριμένα:
1. Υποστηρίζει η δημοτική αρχή ότι έγιναν ενέργειες με την ΔΕΗ για να γίνει ο διακανονισμός των οφειλών.
Η ΔΕΗ είχε απειλήσει με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος με επιστολή της τον Απρίλιο του 2017. Για το θέμα αυτό επανήλθε εκ νέου στις 29-09-2017.
Τι έκανε ο δήμαρχος και οι συνεργάτες που τον περιτριγυρίζουν από τον Απρίλιο ως τώρα για να αποτρέψουν τις διακοπές αυτές; Όπως αποδείχτηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, τίποτα. Προχτές ασθμαίνοντας και αφού είχαν γίνει οι διακοπές μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη για τον διακανονισμό της οφειλής.
Γιατί δεν πλήρωσαν από τον Μάϊο πριν γίνουν οι διακοπές το ποσό των 50.000 ευρώ περίπου που είχε δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;
Είναι απλό, γιατί δεν ασχολούνται και είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τις υποθέσεις του δήμου.

2. Με την επίφαση της ανταποδοτικότητας των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προτείνουν αυξήσεις από 42% έως 360 %, χωρίς να προτείνουν πρώτα, όπως θα έκανε ένας νοικοκύρης στο σπίτι του, δραστικές περικοπές δαπανών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Στην σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, υποβάλαμε ως παράταξη μια σειρά προτάσεων για την μείωση των εξόδων-δαπανών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, τις οποίες για οικονομία χρόνου δεν είναι σκόπιμο να επαναλάβουμε.
Αντί να προβληματιστούν και άμεσα να λάβουν μέτρα μας εγκαλούν κιόλας γιατί δεν εγκρίνουμε τις παράλογες αυξήσεις, σε μια εποχή που τα νοικοκυριά στενάζουν.
Τώρα ο δήμαρχος ανακάλυψε ότι ο δημοτικός φωτισμός σβήνει στις 11.0 το πρωί και ότι οι προβολείς των σταδίων παραμένουν ανοιχτοί μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να υπάρχει λόγος.

3. Δεν απαντούν στους πολίτες γιατί επί τρία χρόνια (2015,2016,2017) δεν βεβαίωσαν και δεν εισέπραξαν τα έσοδα από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, των οποίων σημαντικό τμήμα έπρεπε να πάει για την αποπληρωμή του χρέους προς την ΔΕΗ.
Η ανικανότητά τους να διαχειριστούν τις υποθέσεις του δήμου στέρησε από τον δήμο μέχρι σήμερα έσοδα της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ (βεβαιωμένα έσοδα πάνω από 2,1 εκ. ευρώ.). Αν είχε εισπράξει τα έσοδα αυτά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα ούτε με την ΔΕΗ ούτε με την ΔΙΑΔΥΜΑ.

4. Ανήγαγαν σε κυρίαρχο ζήτημα τις οφειλές των πολιτών προς τον δήμο.
Έχουμε εξηγήσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι από τα 2,0 εκ ευρώ οφειλές κατά την δική μας εκτίμηση μπορούν να εισπραχτούν το πολύ 500- 600 χιλ ευρώ σε βάθος χρόνου, οι υπόλοιπες είναι επισφαλείς.
Για την έγκυρη όμως ενημέρωση των πολιτών θα αναφερθώ στην εξέλιξη των οφειλών αυτών.
Το 2011 παραλάβαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές οφειλές της τάξης του 1,0 εκ ευρώ (700 χιλ από τον πρώην δήμο Σερβίων, 300 χιλ από τον πρώην δήμο Καμβουνίων, 40 χιλ από την Τ.Κ Λιβαδερού).
Στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας βεβαιώσαμε ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ, εισπράχτηκαν περίπου 1,9 εκ.ευρώ, ανείσπρακτα 600 χιλ. περίπου, όσο και η αύξηση των οφειλών στο τέλος της θητείας μας.
Δώσαμε την δυνατότητα στους πολίτες δύο φορές να προβούν σε ρυθμίσεις των οφειλών και εισπράχτηκαν περίπου 100 χιλ ευρώ συνολικά.

5. Χρέος προς την ΔΕΗ.
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ προβαίνει στην εκκαθάριση των λογαριασμών προς τους δήμους στην αρχή κάθε χρονιάς (Ιανουάριο), με βάση τα έσοδα και τα έξοδα της προηγούμενης χρονιάς.
Τον Ιανουάριο του 2014, ενόψει προεκλογικής περιόδου, το χρέος προς την ΔΕΗ ήταν 454.247,17 ευρώ.
Πληρώθηκαν 228.307,5 ευρώ, άρα απέμεινε οφειλή προς την ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2014, ύψους 261.668,82 ευρώ, ποσό εύλογο και διαχειρίσιμο για το μέγεθος του δήμου.
Τον Ιανουάριο του 2015 η οφειλή αυτή έφτασε τα 626.952,95 ευρώ και στο τέλος του 2015 τα 818.181,47 ευρώ, έως ότου φθάσει τον Αύγουστο του 2017 τα 1.268.000 ευρώ, χωρίς να γίνει καμιά ενέργεια πληρωμής ή ρύθμισης.
Αντί λοιπόν η σημερινή δημοτική αρχή στην αρχή κάθε έτους να προβαίνει σε μια αντίστοιχη πληρωμή ώστε να κρατάει το ύψος της οφειλής σε λογικά επίπεδα, αδράνησε με συνέπεια η ΔΕΗ να προβεί στις γνωστές διακοπές, πρωτοφανές για τα δεδομένα του Δήμου μας και κατ επέκταση της αξιοπρέπειας των δημοτών.

Είναι προφανές ότι η Δημοτική αρχή έχει χάσει τον έλεγχο του δήμου.
Είναι ανίκανη να διοικήσει και δυστυχώς τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της ανικανότητας τις πληρώνουν οι πολίτες του δήμου μας, καθημερινά.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα αλλά και με τις προτάσεις μας να επιδιώκουμε την επίλυσής τους. Προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται λόγω ανυπαρξίας της δημοτικής αρχής.

Σε καμία όμως των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε κανέναν, ουδενός εξαιρουμένου να προσβάλει την ανθρώπινη και πολιτική μας αξιοπρέπεια.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.