Σέλινο: Καλλιέργεια και ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες – Του Σταύρου Καπλάνογλου, Γεωπόνου



zkuyfluydlutydskytsdkytdukfi

Το σέλινο ( Apium graveolens) είναι διετές, ιθαγενές φυτό του γένους Σέλινον (Apium) της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae) (συν. Σκιαδοφόρων (Umbelliferae)).

Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια,όταν Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για φαρμακευτικούς σκοπούς, οι Κινέζοι.

Καλλιέργεια σέλινου

ΕΔΑΦΟΣ-ΚΛΙΜΑ

Για την καλλιέργεια του χρειάζεται εύφορο έδαφος και ευήλια έως ημισκιερά μέρη. Δεν ανέχεται θερμότητα, ανέχεται έναν ελαφρύ παγετό, αλλά όχι διαδοχικούς παγετούς και απαιτεί σταθερή υγρασία

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Καλλιεργείται για ένα χρόνο με σπόρο ή καταβολάδες. Πολλαπλασιάζεται ομως κυριως με σπορά σε θερμοκήπια ή ειδικά σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε μικρά σακουλάκια αφού περάσουν 5-7 εβδομάδες.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Υπάρχουν 3 βασικές ποικιλίες σέλινου.

1 Η Σελινόρριζα ,με μεγάλη σαρκώδη ρίζα ,που καλλιεργείται και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς.

2 Το Σέλερι ( dulce ή Celery). Είναι πιο γνωστό στο εξωτερικό, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους, οι οποίοι τρώγονται, είτε ωμοί είτε μαγειρεμένοι. Τα φύλλα της ποικιλίας, συνήθως, δεν καταναλώνονται (έχουν πικρή γεύση).

3 Το Κοινό σέλινο ( secalinum ή Leaf Celery). Έχει λεπτούς μίσχους και πλούσιο φύλλωμα. Καλλιεργείται για τα φύλλα της τα οποία τρώγονται είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα

ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΠΟΡΑ.

Θέλει πριν από τη φύτευση να προστεθεί οργανικό η χημικό λίπασμα στο έδαφος .

ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Η λίπανση του εδάφους είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται, είτε με κοπριά, είτε με ειδικά λιπάσματα.

ΑΡΔΕΥΣΗ

Το σέλινο είναι ένα φυτό που απαιτεί πολύ νερό,κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλλιεργητικής περιόδου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ζεστού, ξηρού καιρού. Εάν δεν έχει αρκετό νερό, οι μίσχοι θα είναι ξηροί και μικροί.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Χρησιμοποιούνται τα φύλλα, οι ρίζες και οι σπόροι. Οι ρίζες πρέπει να συλλέγονται τον δεύτερο χρόνο, γιατί είναι πλουσιότερες σε θεραπευτικά συστατικά από τις ρίζες του πρώτου χρόνου. Με την αποξήρανση χάνουν τη βαριά οσμή. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται νωπά, ενώ οι σπόροι πάντοτε ώριμοι.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Το σέλινο (φύλλα- μίσχοι) διατηρείται για 2 εβδομάδες μέσα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ

Όλα τα μέρη του φυτού παράγουν αιθέριο έλαιο , αλλά το πιο αξιόλογο είναι από τους σπόρους που παράγεται σε ποσοστό 2-3% . Αυτό είναι ανοιχτό κίτρινο και πολύ ρευστό, με έντονο άρωμα σέλινου.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το σέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη.

Είναι πολύ καλό διουρητικό και βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος τις παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης

Επίσης, είναι κατά της λιθίασης ,των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων ,και είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα .

Μειώνει την την υδρωπικία ,τα επίπεδα της χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση.Είναι αφροδισιακό,τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό ,έχει αντιπυρετικές ιδιότητες, και μπορεί να γίνει χρήση σαν υποκατάστατο του αλατιού

Είναι ευεργετικό για τη μαστίτιδα ,ωφελεί τον εγκέφαλο χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού. Θεραπεύει τις χιονίστρες ,ημικρανίες, κεφαλαλγίες,απορροφά τις φλεγμονές,συντελεί στην απώλεια βάρους.

Είναι ένας πανίσχυρος τονωτικός χυμός,που συμβάλλει κατά της υστερίας, νευρικότητας, της δυσφορίας και προωθεί τη χαλάρωση και την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Βοηθά στην περιπτώσεις μετεωρισμού,μείωση της ροής του μητρικού γάλακτος, θεραπεύει την εμμηνόρροια και συμβάλει στον καθαρισμό του αίματος

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση του σέλινου. Συγκεκριμένα, δεν συνιστάται η χρήση σέλινου σε μεγάλη ποσότητα στην ουρολιθίαση. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να καθαρίζει τα νεφρά και να απομακρύνει την άμμο και με έντονη εντατικοποίηση της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, που σχετίζεται με τη διέλευση της άμμου στους ουρητήρες.

Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης Το βότανο προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και έχει αναφερθεί ότι προκαλεί αποβολή, ακόμη και στα ζώα.

Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές παθήσεις, αιμορραγική αγγειίτιδα, δερματικές παθήσεις.

Δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν, όσοι υποφέρουν από ασθένειες του θυρεοειδούς, θρόμβωση και γαστρικό έλκος στο οξικό στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του σέλινου σε οποιαδήποτε μορφή για θεραπευτικούς σκοπούς, πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.