Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Πτολεμαΐδας για τη νομιμοποίηση της κάναβης



esyn_24634765Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωνε την πρόθεση της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για «θεραπευτικούς» σκοπούς, το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ εξέφρασε την αντίθεσή του για τους παρακάτω κύριους λόγους:

1. Η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος ουσία, ανήκει στα λεγόμενα ναρκωτικά και – αν και δεν ταυτίζεται ως προς τη φαρμακολογική και τοξική της δράση με άλλα ναρκωτικά – ανήκει στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τα οποία, 1 στους 4 ενηλίκους που ζητά βοήθεια από τις υπηρεσίες του, επιθυμεί να απεξαρτηθεί από την κάνναβη, ενώ πάνω από 6 στους 10 έφηβους χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένοι από κάνναβη.

2. Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για «θεραπευτικούς» σκοπούς χωρίς συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς στον έλεγχο της διακίνησής της, αποτελεί το δούρειο ίππο της νομιμοποίησής της και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες της Αμερικανικής ηπείρου.

3. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Θα δημιουργηθούν στρατιές εξαρτημένων, αφού η χρήση θα είναι πλέον νόμιμη με ό,τι αυτό συνεπάγεται ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά και της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά καταγράφουν σταθερά τα τελευταία χρόνια την αύξηση της χρήσης στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, έστω και μόνο για «θεραπευτικούς» σκοπούς.
(Χρήση σε 15χρονους μαθητές: 9,1% στην Ελλάδα , 38% στην Ολλανδία και 43% στην Τσεχία, χώρες στις οποίες η χρήση είναι νόμιμη).

Τότε, η Κυβέρνηση επέμενε, πως η νομιμοποίηση αφορά τη «θεραπευτική» χρήση μόνο και αυτό θα διευκολύνει πολλούς ασθενείς να αντιμετωπίσουν ασθένειες για τις οποίες η κάνναβη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική (αν όχι και μοναδική!!), αδιαφορώντας για έρευνες ετών, που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλήξει για την υπεροχή της κάνναβης έναντι άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών. Σήμερα, δυστυχώς, οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώνονται.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης, αποκαλύπτει με περισσή αυτοπεποίθηση και χωρίς προσχήματα, πως, ουσίες που δεν είναι εξαρτησιογόνες, όπως το χασίς (!), θα πρέπει να μπορούν να καλλιεργούνται για ατομική ψυχαγωγική χρήση ακόμη και στο μπαλκόνι. Ενώ όλα τα ναρκωτικά, και η ηρωίνη φυσικά, θα πρέπει να διακινούνται δωρεάν στα νοσοκομεία για να μην υπάρχει αυτή η αθλιότητα στους δρόμους.

Πίσω από το προκάλυμμα της «θεραπευτικής» κάνναβης υπάρχει και το κέρδος. Ήδη τους τελευταίους μήνες εκπρόσωποι από φαρμακευτικές βιομηχανίες-μονοπώλια στον κλάδο τους από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, συναντιούνται με κυβερνητικά κλιμάκια στη χώρα μας, για να αποκτήσουν άδεια παραγωγής και εμπορίας κάνναβης. Εκτιμούν, ότι τα κέρδη τους σε βάθος 10ετίας από τις επενδύσεις σε κάνναβη στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 200 δις ευρώ.

Αυτό είναι το μέλλον που προσφέρει αυτή η Κυβέρνηση στη νέα γενιά. Ελεύθερη χρήση, ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, κέρδος για τα μονοπώλια της φαρμακοβιομηχανίας.

Θέλουν τη νεολαία παραδομένη στα ναρκωτικά, απαθή και ανίκανη να αντισταθεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στην ψυχαγωγία. Θέλουν τη νεολαία να κινείται στο περιθώριο της ζωής ώστε να είναι ακίνδυνη για το σύστημα και για ό,τι σχεδιάζεται και υλοποιείται γι αυτήν αλλά χωρίς την ίδια ενεργό και συμμέτοχο.

Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Το ΕΣΥΝ καλεί τη νεολαία, όλους τους μαζικούς φορείς που θέλουν να πλαισιώνουν τις γραμμές του Αντιναρκωτικού κινήματος, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους ενάντια στη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Γιατί εμείς θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται σε όσους ύπουλα με αναίδεια και φτηνά επιχειρήματα, επιδιώκουν την παγίδευσή τους.

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Πτολεμαΐδας)

3 σχόλια στο άρθρο “Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Πτολεμαΐδας για τη νομιμοποίηση της κάναβης

  1. Βεβαια θα πέσουν οι δουλειές μετα.. Ειναι προτιμότερο να τους δινουμε τα χαπακια που ειναι νομικα και καλα!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.