Πανηγύρισε στη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά το ομώνυμο Εξωκλήσι στο Βελβεντό



888yuhkhgfxcdjgrxsdgj

Πανηγύρισε στη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά εκ των Δώδεκα (6-10-2017) με τη συμμετοχή πολλών πιστών στις ι. Ακολουθίες (από το Βελβεντό, Πλατανόρεμα, Ίμερα, Μεσιανή, Λεύκαρα), το ομώνυμο νεόχτιστο Ιερό Εξωκλήσι στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το απόγευμα της 5ης -10-2017 τελέστηκε στο Εξωκλήσι ο Μέγας Εσπερινός με την Αρτοκλασία. Το πρωί της 6ης -10-2017 τελέστηκαν οι Ακολουθίες, του Αγιασμού στο Νάρθηκα του Εξωκλησιού, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας διαβάστηκε η Ευχή κολλύβων για τον εορταζόμενο Άγιο Θωμά.

Τις Ακολουθίες τέλεσαν οι πατέρες: ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., ο οποίος κήρυξε και μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ο πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων και ο πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης εφημέριος Λευκάρων.

Στο Αναλόγιο έψαλαν καλλίφωνα στον Εσπερινό, στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Πιτσιούγκας, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Αριστείδης Σταμάτης, Βασίλης Καρανώτας, Θωμάς Πουλιάνας.

Στη Θεία Λειτουργία μετά τη Μικρή Είσοδο ψάλαμε, με το απολυτίκιο του Αγίου Θωμά ‘’Απόστολε, άγιε Θωμά’’, και τα απολυτίκια: του Αγίου Διονυσίου ‘’Του Ολύμπου οικήτωρ…’’ και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ‘’Εν τη γεννήσει…’’.

Το Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά βρίσκεται 1 χμ. ανατολικά του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου. Πηγαίνοντας προς το ‘’Σκεπασμένο’’, μετά τον ‘’ξηρόλακκα’’ στα 200 μ. στρίβεις αριστερά, προχωρείς στο χωματόδρομο 150 μ. και είσαι στον Άγιο Θωμά. Το Ι. Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά είναι ένα από τα 100 περίπου Εξωκλήσια που περιβάλλουν το Βελβεντό και είναι από τα νεώτερα Εξωκλήσια.

Τη θεμελίωσή του το Εξωκλήσι του Αγίου Θωμά Βελβεντού την οφείλει στη σκέψη, την επιθυμία και την πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού (2003). Οι οποίοι θέλησαν να χτίσουν εκκλησιά για τον προστάτη των οικοδόμων Άγιο. Από τότε ως τα σήμερα στο θεάρεστο έργο τους συνδράμουν πολλοί. Άλλος προσφέρει χειρωνακτική εργασία, άλλος υλικά, άλλος τον οβολό του. Κι όλοι κάνουν το σταυρό τους. Είναι μια μικρή κυψέλη. Ένα μικρό εργοτάξιο.

Η ευλογία στους οικοδόμους δόθηκε το 2003 από τον Μητροπολίτη κυρό Αμβρόσιο Γιακαλή. Τη θεμελίωση έκανε τον Ιούλιο του 2005 ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, σε χωράφι, που το έκανε δωρεά στον υπό ανέγερση Ναό, η οικογένεια Νικολάου και Μαρίας και Γεωργίου (υιού) Καραγιάννη.

Ο Άγιος Θωμάς και οι γύρω από το Ξωκλήσι συν-εργαζόμενοι με τον Εφημέριο και τον Επίσκοπο-Μητροπολίτη πιστοί είναι ένα από τα κύτταρα εκείνα που συνθέτουν την εικόνα της ταυτότητάς μας. Μια ταυτότητα στην οποία συνυπάρχει το θείο με το ανθρώπινο ασυγχύτως και αδιαιρέτως. Μια ταυτότητα που δεν είναι παρελθόν, αλλά που συντίθεται διαλογικά με το παρόν και προοιωνίζει με ελπίδα το μέλλον. Μια ταυτότητα από την οποία πρέπει να εμπνέονται οι πολιτικές ηγεσίες και την οποία, σε πανελλαδικό επίπεδο (όχι μόνο δεν πρέπει να την υπονομεύουν, αλλά) να την προβάλλουν και να την ‘’διακονούν’’. Οι ηγεσίες (εκκλησιαστικές και πολιτικές, όποιων βαθμών και επιπέδων) είναι διάκονοι των μυστηρίων του Θεού, του ανθρώπου και του λαού.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία στο Εξωκλήσι του Αγίου Θωμά Βελβεντού τελέστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015.

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού (έτος 2003) που ήταν και η επιτροπή θεμελίωσης (έτος 2005) αποτελούνταν από τον Δημήτριο Παραλούκα πρόεδρο, τον Αντώνιο Πολύζη αντιπρόεδρο και από τα μέλη: Αλέκο Χατζηθαβώρη, Αργύρη Μαλλού, Βασίλη Μανώλα, Γιώργο Τσιαπανίκα και Δημήτριο Μαγκουρέτσιο.

Ο Ναός συμπληρώθηκε με την προσθήκη του δυτικού Νάρθηκα (κλειστού) και του νότιου Νάρθηκα (ανοιχτού). Στο δυτικό Νάρθηκα απομένει να γίνουν οι δύο πόρτες και τα 4 παράθυρα.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του Αθανασίου Κουμαντζέλη από την Ελασσόνα. Η αγιογράφηση του Εξωκλησιού (φορητές εικόνες και τοιχογραφία) ανατέθηκε στην αγιογράφο Αναστασία Παπαγόρα. Την επιγραφή ‘’Ιερός Ναός Αγίου Αποστόλου Θωμά’’ μέσα σε φόντο με γήινα χρώματα πάνω από τη δυτική είσοδο του Νάρθηκα έγραψε ο Κώστας Τζιαναμπέτης συντηρητής αρχαιοτήτων από την Αιανή.

Η σημερινή ‘’Διαχειριστική επιτροπή του Ιερού Εξωκλησίου Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού’’ (θητείας 2017-2019) είναι διορισμένη από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο με την εξής σύνθεση: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας πρόεδρος, Πουλιάνας Θωμάς ταμίας και μέλη: Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Γκαμπράνης Ιωάννης, Κρήτος Τηλέμαχος, Γηραλέας Ευθύμιος και Αγοράτσιος Αθανάσιος.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ως θείος Απόστολος, θεολογίας κρουνούς, ενθέως εξήντλησας, εκ λογχονύκτου πλευράς, Χριστού του Θεού ημών. Όθεν της ευσεβείας, κατασπείρας τον λόγον, έλαμψας εν Ινδία, ως ακτίς ουρανία, Θωμά των Αποστόλων, το θείον αγλάισμα.

Μεγαλυνάριον.
Τη χειρί αψάμενος της πλευράς, του βλύσαντος κόσμω, αθανάτου ζωής κρουνούς, εξ αυτής εδέξω, δογμάτων θεία ρείθρα, δι’ ων ψυχάς αρδεύεις, Θωμά Απόστολε.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.