Το ΚΚΕ Κοζάνης για τη σίτιση των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Κοζάνης



pdm_kozanisΗ σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει στις ίδιες ράγες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ίδια τακτική του “βαφτίζω το κρέας ψάρι” και στην παιδεία, υποτιμώντας τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες από την πολιτική της. Κοινή τους βάση οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η στρατηγική του κεφαλαίου για την πιο αποτελεσματική σύνδεση της παιδείας με την κερδοφορία των μονοπωλίων. Πάγια επιδίωξή τους με τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις να “παραχθεί” από τις δομές της Εκπαίδευσης φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Να ενισχυθεί η παρέμβαση του αστικού κράτους στο περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης, στους ιδεολογικούς της προσανατολισμούς.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου ΑΕ επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με παντελή έλλειψη σε δωμάτια εστιών και ανεπαρκή σίτιση. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με έξοδα δυσβάσταχτα, από τα ενοίκια μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων.

Οι ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, τα πτυχία να μετατρέπονται σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, οι συνθήκες δουλειάς των νέων είναι άθλιες και η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, των απολύσεων στην φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, φύλαξη κλπ., της τμηματικής παράδοσης των σχολών στους εργολάβους και στις επιχειρήσεις.
Σε όλα αυτά προστίθεται η απαράδεκτή εξέλιξη με την σίτιση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κοζάνης.

Στο σύνολο του Πανεπιστημίου Κοζάνης από τους περίπου 1200 φοιτητές θα σιτίζονται δωρεάν μόλις 360! Και ενώ έχουν γίνει σχεδόν οι διπλάσιες αιτήσεις για την χορήγηση κάρτας σίτισης. Για τον καθορισμό της κατάταξης των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά κριτήρια. Πρώτα έρχονται τα κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή πολύτεκνοι, μονογονεϊκή οικογένεια, επίδομα ανεργίας γονιών, και στη συνέχεια τα οικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό είναι πως ο 360ος φοιτητής που πήρε την κάρτα σίτισης είχε εισόδημα 9.000€ το χρόνο με το αρχικό όριο που ορίζει ο νόμος να είναι τα 45.000€. Χωρίς σίτιση μένουν δηλαδή παιδιά που οι οικογένειές τους παρουσιάζουν εισόδημα μόλις άνω των 9.000€. Από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου για την σίτιση των φοιτητών δίνονται μόλις τα 692.812,80 € από το σύνολο των 8.112.242,80 €. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να επιβαρυνθούν το λιγότερο με 80€ οι φοιτητές και οι οικογένειες τους το μήνα μόνο για την σίτιση τους.

Το αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες για την σίτιση όλων των φοιτητών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό- κανένας φοιτητής χωρίς φαγητό. Καμιά Λέσχη να μη δίνεται σε εργολάβο, να λειτουργούν με ποιοτικό φαγητό, με τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους. Άμεσα να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.