Καιρός: Ανησυχία για την παρατεταμένη ανομβρία – Ξηρασία και θερμοκρασίες Μαΐου σε όλη τη χώρα – Πότε θα χαλάσει ο καιρός



iliofaneia-2

– Το φθινόπωρο… αγνοείται στην Ελλάδα
– Ξηρασία και θερμοκρασίες Μαΐου σε όλη τη χώρα
– Πότε θα χαλάσει ο καιρός
– Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
– Ελάχιστα τα ποσοστά βροχής που έχουν πέσει στην Ελλάδα το τελευταίο 20ήμερο
– Ανησυχούν οι αγρότες για τις καλλιέργειες

Από μεγάλη ανομβρία και πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες χαρακτηρίζεται το φετινό φθινόπωρο, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα στον υδροφόρο ορίζοντα, στην άρδευση και την ύδρευση.

Το φετινό καλοκαίρι οι βροχές ήταν ελάχιστες καθώς, μετά τις μπόρες του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, είδαμε ψιχάλα ξανά στις αρχές Σεπτέμβρη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε ορισμένες περιοχές οι καλοκαιρινοί καύσωνες και η ξηρασία προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες όπως τα αμπέλια, ενώ οι ελιές που «ζητούν» λίγο νεράκι το καλοκαίρι άρχισαν να ζαρώνουν το Σεπτέμβρη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι κλιματικές συνθήκες φέτος χαρακτηρίζονται όντως από υψηλή ανομβρία και ελπίζουν πως το επόμενο διάστημα θα έρθουν επιτέλους οι βροχές.

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί σοβαρά τα νησιά καθώς, καταγράφεται δραματική μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων. Σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και στην Κρήτη και τη Ρόδο, οι μετρήσεις στις υπόγειες και τις υπέργειες δεξαμενές δείχνουν δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού, ενώ η υπεράντληση που έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο έχουν διαμορφώσει ένα πεδίο έντονης ανησυχίας.

Είναι προφανές πλέον πως αν συνεχιστεί η ανομβρία, κάποιες περιοχές θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Πότε θα έρθουν επιτέλους οι βροχές;

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά βροχοπτώσεων, τονίζουν όμως πως οι βροχές θα έρθουν και μαζί τους η πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, την επόμενη εβδομάδα, από τις 23 Οκτωβρίου, ένα βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από τα βορειοδυτικά θα κινηθεί πάνω από τη χώρα μας φέρνοντας βροχές, ισχυρές καταιγίδες πτώση του υδραργύρου.

Το σύστημα μάλιστα φαίνεται πως θα μείνει πάνω από τη χώρα μας για περίπου τρεις ημέρες και θα πλήξει την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τα ποσοστά βροχής που θα πέσουν θα είναι πολύ υψηλά.

Τι επόμενες ημέρες αναμένεται να δούμε αν θα «κλειδώσει» η κακοκαιρία της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.