76 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου – Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης



55sdtyjhdgyjghjghhgy

Συμπληρώθηκαν φέτος 76 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στο Μεσόβουνο του Δήμου Εορδαίας με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ηρωική Τοπική Κοινότητα , παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, εκπροσώπων των Προξενείων Γερμανίας και Ρωσίας και Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.

Στο ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και καθ’ όλη την περίοδο 1941-44 χάθηκαν 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και 3 σοβιετικοί στρατιώτες που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στο μνημείο των πεσόντων με Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε όπως πάντα από το Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, ο οποίος επί 50 χρόνια τιμά με της παρουσία του τη θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του μαρτυρικού χωριού.

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ακούστηκε το προσκλητήριο πεσόντων από τον Πρόεδρο Παύλο Παραστατίδη και νέα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού . Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων και αντιστασιακές οργανώσεις.

Αίσθηση προκάλεσε η εμπεριστατωμένη ομιλία του Εντεταλμένου Συμβούλου σε θέματα επικοινωνίας του Δήμου Εορδαίας και πρώην εκπαιδευτικού Γεωργίου Θεοδοσιάδη, ο οποίος παρουσίασε με ιδιαίτερη παραστατικότητα το χρονικό του ολοκαυτώματος του χωριού.

«Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν, δεν ξεχνάμε. Στέλνουμε το μήνυμα να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες θηριωδίες» δήλωσε ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης .

Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας , στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης .

Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βουλευτή της Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης τόνισε ότι αυτή η σημαντική παρακαταθήκη των προγόνων μας θα μας εμπνέει πάντα , ενώ ανάλογα ήταν και τα μηνύματα των παρόντων βουλευτών κ.κ. Μουμουλίδη , Τζιμάνη και Κασαπίδη.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας Αλεξάντερ Σερμοακόβ δήλωσε «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στο ηρωικό αυτό χωριό για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων που έδωσαν τις ζωές τους για την ελευθερία».

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας Κίστορ Τάνενμπερκερ , ενώ το παρών έδωσε ο πρώην Πρόξενος της Ρωσίας και επίτιμος Δημότης Μεσοβούνου Αλεξέϊ Ποπόφ.

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής, μνήμης και ευθύνης », επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Καρακασίδης .

«Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς μας που αδίκως εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής » ,υπογράμμισε εμφανώς συγκινημένος ο Πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Δημήτρης Τσιαϊδης.

Το δικό τους χρώμα στην όλη διοργάνωση έδωσαν η τοπική ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευά καθώς και η Πόπη Ξενιτοπούλου με τη συγκλονιστική απαγγελία των στοίχων τους , αφιερωμένων στο ολοκαύτωμα του χωριού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.