Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα 105α Ελευθέρια της Πτολεμαΐδας – Δείτε φωτογραφίες



1srtyjhsrtyjtsyjty

Με τη δέουσα επισημότητα και παλλαϊκή συμμετοχή η Πόλη της Πτολεμαϊδας γιόρτασε τα Ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας ζωντάνεψαν οι μνήμες από τη σημαντική αυτή ημέρα, 105 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της.

3etyjdtjktugykjuy

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τo Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σε όλα τα μνημεία πεσόντων της Πόλης από τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων , καθώς και στο Μνημείο Πεσόντων της Τοπικής Κοινότητας Περδίκκα, ενώ στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Ιόππης και Αριμαθαίας κ.κ. Δαμασκηνού , Αρτοκλασία και Λιτανεία με περιφορά της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων , παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , εκπροσώπων φορέων της περιοχής και πλήθους πιστών.

4srfthsrtjhrtysjhryt

Ανήμερα της εορτής την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο, αναφερόμενος στη μέγιστη αξία της 15ης Οκτωβρίου αλλά και στο βίο της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής .

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στην Κεντρική Πλατεία , ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Καθηγήτρια Φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας Μαρία Παπαδημητρίου , η οποία εξιστόρησε με τεκμηριωμένο και γλαφυρό τρόπο το χρονικό της απελευθέρωσης.

5srfgthsfrghjgf

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση και τη μαθητιώσα νεολαία να πρωταγωνιστεί υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας, ενώ παρήλασαν τμήματα του Ε.Ε.Σ., εθελοντών διασωστών, προσκόπων, για πρώτη φορά της Σχολής Πυροσβεστών και Εθνοφυλάκων , ιππέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

2dtjydtjktdyjkty

Το γενναίο φρόνημα του ελληνικού λαού εξήραν στις δηλώσεις τους ο Μητροπολίτης Θεόκλητος , ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης , ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος , ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων , Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης , ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Καπέλιος , κ.ά. , τονίζοντας ότι «το μήνυμα της 15ης Οκτωβρίου είναι διαχρονικό και με αυτό μπορούμε να πορευθούμε και να συνεχίσουμε κι εμείς σήμερα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας ».

Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση του Δημάρχου προς τους προσκεκλημένους και τους πολίτες ,στο Δημοτικό Κατάστημα Εορδαίας.

6srftghsrtgfhgrf

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.