Επικίνδυνα πολιτικά και τοπικιστικά παιχνίδια επιβίωσης με όμηρο τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας – Του Σπύρου Κουταβά



mamatsio_koz

Του Σπύρου Κουταβά:

O αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης κατά την επίσκεψη του στις 28 Μάϊου 2016 στο Μποδοσάκειου νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και μιλώντας στο αμφιθέατρο στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία

διαχωρισμού των διοικήσεων σε αρκετές νοσοκομειακές μονάδες της χώρας , καθότι το μέτρο της συγχώνευσης των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν απέδωσε παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις». Σ ‘εκείνη την συνάντηση εκφράστηκε ανοικτά από φορείς του νοσοκομείου και από τον δήμαρχο της πόλης, η ανάγκη να αυτονομηθεί το νοσοκομείο έχοντας δική του διοίκηση, άποψη που ενστερνίστηκε και ο παρόντας εκ Πτολεμαΐδας βουλευτής Μίμης Δημητριάδης.

Το επιχείρημα όλων ακουμπούσε στο «μότο» ότι θα λειτουργεί καλύτερα το νοσοκομείο, ενώ άλλοι πιο «χοντρά» έλεγαν ότι «δεν γίνεται η έδρα να είναι στην Κοζάνη και οι διοικούντες να κλείνουν το μάτι στο νοσοκομείο της Κοζάνης υπονομεύοντας αυτό της Πτολεμαΐδας». Η αλήθεια είναι ότι στο μακρύ παρελθόν παρατηρήθηκαν ενέργειες όπως αυτή με τον αριθμό των κλινών Μποδοσάκειου και Μαμάτσειου που εξόργισαν και όχι άδικα τους φορείς της πόλης. Γράψαμε έγκαιρα για τα kozanistatistics και τις διαστάσεις αυτής της ενέργειας.

Για την ιστορία, δέκα ημέρες μετά την επίσκεψη του Πολάκη ανακοινώθηκαν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων όπου στο Μαμάτσειο – Μποδοσακειο, ορίσθηκε ως διοικητής ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χιωτίδης. Το ρεπορτάζ της περιόδου κατάγραφει ισχυρή πολιτική πίεση από την πλευρά Περιφερειάρχη και Γιαννακίδη και υποστηρικτικά του βουλευτή Δημητριάδη, να ορισθεί διοικητής ο πασοκογενής Παντελής Αλεξιάδης, επιλογή της «παρέας» της περιφέρειας που όμως μετά την άρνηση των υπόλοιπων βουλευτών της Κοζάνης κατέληξε μετά απο μήνες να γίνει διοικητής των Γρεβενών. Οσοι “διακονούν” τον διαχωρισμό των μονάδων θα πρέπει να έχουν το πολιτiκό και επιστημονικό θάρρος να εξηγήσουν ανοικτά στους πολίτες, με στοιχεία και όχι πίσω απο κλειστές πόρτες η στο fb, σε ποιές και πόσες περιπτώσεις το ΝΠΔΔ που λειτουργεί τις δύο μονάδες Μαμάτσειο Μποδοσάκειο δεν απέδωσε. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε, να τεθεί δημόσια και με διαφάνεια τι πήγε στραβά και τι πάμε να διορθώσουμε με την καινούργια επιλογή. Ειδάλλως είναι ξεκάθαρο ποιά προσωπική πολιτική επιλογή θέλουν να υπηρετήσουν.

Η υπονόμευση Χιωτίδη

Η πρώτη περίοδος διοίκησης Χιωτίδη συνοδεύτηκε από απροκάλυπτα καπελώματα της περιφερειακής αρχής με προεξάρχοντα το αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Γαιννακίδη, με διαρκή προβολή της σχέσης του ιδίου με τον Πολάκη και συνεχείς παρεμβάσεις που ήθελαν να προκαταλαμβάνουν το έργο της διοίκησης. Το θέμα επισημάνθηκε έγκαιρα τόσο από ορισμένα ΜΜΕ όσο και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκε στην εντυπωσιοθηρία της περιφέρειας και στήριξε τον Χιωτιδη. Το ισχυρό πολιτικό παρελθόν του διοικητή, ο απόλυτος σεβασμός κα η εκτίμηση όλων των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως τάσεων στο πρόσωπο του και η χωρίς όρους στήριξη των βουλευτών Θ. Μουμουλίδη, Γιάννη Θεοφύλακτου και Γιώργου Ντζιμανη, κράτησαν αλώβητη την διοίκηση του νοσοκομείου.

Τι δεν αρέσει στην “παρέα” της περιφέρειας

Η διοίκηση Χιωτίδη έβαλε σε τάξη αρκετά εκκρεμή θέματα, δημιούργησε ένα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας εντός των δύο νοσοκομειακών μονάδων πράγμα απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του, έλυσε χρόνια προβλήματα, δημιούργησε ατμόσφαιρα διαφάνειας σε όλα τα κλιμάκια διοίκησης των δύο μεγαλύτερων νοσοκομειακών μονάδων της δυτικής Μακεδονίας. Η διοίκηση του κρίνεται θετική ακόμη και από τους πολιτικά αντιπάλους του εντός των μονάδων. Βοήθησαν φυσικά και οι προσλήψεις που ιατρικού προσωπικού που ολοκληρώθηκαν καθως και οι επικουρικοί γιατροί που εστω προσωρινά εδωσαν λύση σε χρόνια προβλήματα.

Η διοίκηση Χιωτίδη έχει θέσει θέμα ψηφιακής σύνδεσης των προμηθειών όλων των νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας, κάτι που λόγω ειδικότητας και επιστημονικής επάρκειας μπορεί να το φέρει εις πέρας. Είναι οπαδός της ηλεκτρονικής αναδιοργάνωσης και διασύνδεσης του συνόλου των υπηρεσιών των πέντε νοσοκομείων και της ενιαίας διοίκηση στις νοσοκομειακές μονάδες της περιφέρειας. Τα μειούμενα κόστη λειτουργίας που είναι το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ευδιάκριτα.

Την άποψη Χιωτίδη ενστερνίζεται μεγάλος μέρος του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ όπου έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα. Μάλιστα στα συγκεκριμένα όργανα έχει τεθεί και το θέμα της συγχώνευσης μονάδων και κλινικών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος και την καλύτερη παροχή υγείας στους πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι απόψεις που δημιουργήθηκαν και ωρίμασαν κατά την διάρκεια της επαφής του τοπικού Σύριζα με την κυβερνητική πραγματικότητα. Γιατί στο παρελθόν ανάλογες απόψεις πολεμήθηκαν, και όσοι τις εξέφραζαν διαπομπεύθηκαν, κατηγορήθηκαν με κάθε μέσο και τρόπο.

Η «παρέα» της Περιφέρειας, Δημητριάδης, Καρυπίδης, Γιαννακίδης, είναι γνωστό ότι δεν επιθυμεί την παρουσία Χιωτίδη καθότι δεν είναι του χεριού της, άρα δεν επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση του με διευρυμένες αρμοδιότητες τις οποίες ζητά βάση έργου. Επιθυμούν να τον “κοντύνουν” και να τον περιορίσουν στους τοίχους του Μαμάτσειου.

Εξάλλου ο Καρυπίδης ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει με απαξιωτικό τρόπο για την «πολιτική Κοζάνη» που καταδυναστεύει την Πτολεμαΐδα, χαϊδεύοντας ετσι τα πρόθυμα τοπικιστικά αυτιά που ενδημούν στην πόλη και που εσχάτως ενισχύονται από τις πρόθυμες φωνές τοπικών ΜΜΕ. Η “παρέα” της περιφέρειας δεν ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις και οφθαλμοφανείς αλλαγές ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων. Θέλουν απλά ξεχωριστό διοικητή που να εκτελεί αδιαμαρτύρητα τις επιθυμίες τους. Πρόσωπο για να παίξει αυτό το ρόλο υπάρχει και δεν είναι φυσικά η σημερινή υποδιοικήτρια αλλά ο εκλεκτός των Γρεβενών.

Οι μεταρρυθμίσεις

Να θυμίσω ότι ορισμένες αλλαγές που έγιναν στο παρελθόν χρειάστηκαν να καταβληθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες καθότι προσέκρουαν σε τοπικά συμφέροντα, σε πολιτικά “μαγαζιά” και κατεστημένες συνήθειες. Σήμερα τις έχει αποδεχτεί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και μια ενδεχόμενη αλλαγή τους θα είναι μια ολίσθηση προς το βάθος του πηγαδιού. Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε ότι για τις μεταρρυθμίσεις χρειάζεται κόπος, προσπάθεια και χρόνος. Το 2011 επι υπουργίας Λοβέρδου εν μέσω βαθιάς κρίσης, κινητοποιήσεων, αγανακτισμένων και το τοπικό πολιτικό σύστημα στο τοίχο με την ταμπέλα του προδότη, αποφασίστηκε η δημιουργία των διασυνδεομένων νοσοκομείων Μαμάτσειο & Μποδοσακειο, με κοινό διοικητή και διοικητές. Η προσπάθεια κοινής διοίκησης στα πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας που προωθούσε ο Λοβέρδος προσέκρουσε στην ισχυρή άρνηση Πετσάλνικου και Λιάνη και τις επιφυλάξεις ορισμένων της Κοζάνης. Τον Ιανουάριο του 2013 πάλι εν μέσω πολιτικής «θύελλας» αποφασίστηκε να γίνει ενα ακόμη βήμα προόδου να δημιουργηθεί ενιαίο ΝΠΔΔ κι ετσι τα δύο νοσοκομεία ενώνονται σε μια μονάδα. Παρότι έγιναν λάθη στην πορεία της προσπάθειας, τα οφέλη είναι ορατά και μπορούν να γίνουν ακόμη και χειροπιαστά στο μέλλον.

Σήμερα έχουμε 2017 το τοπικό πολιτικό σύστημα δεν απειλείται, δεν υβρίζεται ως προσκυνημένο, δεν του προσάπτει κανείς την σφραγίδα του προδότη κι όμως ορισμένοι εξ αυτών θέλουν να επιστρέψουν στο παρελθόν. Η λύση δεν μπορεί να είναι η επάνοδος σένα καθεστώς που για λόγους προόδου, οικονομικής διαφάνειας, κόστους και μιας σειράς άλλων δεδομένων, ανήκει στην ιστορία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.