Οι πολίτες ρώτησαν και ο Δήμαρχος Κοζάνης απάντησε – Τι λέει ο Λ. Ιωαννίδης για αδέσποτα, δρόμους και δέντρα, λογαριασμούς νερού και τηλεθέρμανση



leuteris_ioannidis3333

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των πολιτών έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, μέσω της σελίδας του Δήμου Κοζάνης στο facebook.

Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τους προβληματισμούς τους για ζητήματα της πόλης τις προηγούμενες ημέρες και η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Τα αδέσποτα, η κατάσταση των δρόμων και δέντρων σε περιοχές της πόλης, οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ, αλλά και τα ποδήλατα στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν μόνο κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου Κοζάνης

Για τα αδέσποτα
Ο Δήμος Κοζάνης είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς και κάνει ότι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία. Είμαστε μάλιστα ο μοναδικός Δήμος με αδειοδοτημένο Καταφύγιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων (στειρώσεις κτλ). Από το επόμενο διάστημα, μια φορά το μήνα θα υπάρχει ανοιχτή ημέρα υιοθεσίας στο Καταφύγιο που σε συνεργασία με τον κτηνίατρο του Δήμου και εκπαιδευτή σκύλων θα δίνονται όλες οι πληροφορίες. Όσον αναφορά τις ποτίστρες και τις ταΐστρες, υπάρχει απόφαση από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος για τοποθέτηση τουλάχιστον άλλων 15.

Στην περιοχή Κρεβατάκια η αρμόδια Υπηρεσία έχει επανειλημμένως κάνει επεμβάσεις περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το πρόβλημα παραμένει διότι σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις συνδημότες μας μεταφέρουν και διαχειρίζονται παρανόμως αδέσποτα. Ο Δήμος έχει απευθυνθεί στην Ελληνική Αστυνομία.

Για πάρκο σκύλων στο Δημοτικό Πάρκο Κοζάνης: Καταρχήν ως ιδέα είναι υπό συζήτηση. Στο Δημοτικό Πάρκο δεν μπορεί να γίνει καθώς ο χώρος στην βόρεια πλευρά του που θα διαμορφωθεί, περιλαμβάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος την κατασκευή Νηπιαγωγείου, παιδική χαρά και ένα μικρό αναψυκτήριο. Πάντως η δημιουργία πάρκου σκύλων είναι υπό διερεύνηση για κάποιο άλλο χώρο.

Για το 80% στους λογαριασμούς νερού
Το 80% επί της τιμής του νερού δεν είναι ένα χαράτσι όπως λέγεται, αλλά ένας διακριτός κωδικός που κατευθύνεται αποκλειστικά σε έργα και υποδομές στα δίκτυο του νερού. Επίσης με τον νέο νόμο, έτσι όπως πρόσφατα ψηφίστηκε για την τοπική αυτοδιοίκηση η κατάργηση του 80% δεν είναι και εύκολη. Πέρα όμως από όλα αυτά δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να καταργηθεί το 80% γιατί ειδάλλως η ΔΕΥΑ, όχι μόνο της Κοζάνης, αλλά όλης της χώρας, δεν θα μπορούν να κάνουν καμιά μελέτη ή κανένα έργο. Πρόσφατα εγκρίθηκαν μια σειρά έργων από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 των οποίων οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από την ΔΕΥΑΚ, αν λοιπόν αύριο καταργηθεί το τέλος αυτό! Ποιος θα αναλάβει να κάνει μικρα ή μεγάλα έργα? Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτε; Πως θα εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η επέκταση των δικτύων. Πίστεψε με κι εγώ θα ήθελα να πάρω μια απόφαση κατάργησης του 80% και να γίνω αρεστός, αλλά αυτό θα είναι καταστροφικό από την άλλη μεριά!

Θα άξιζε να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει στους άλλους Δήμους, μερικοί σταμάτησαν το 80% και οι περισσότεροι από αυτούς απλά το ενσωμάτωσαν στην τιμή του νερού! Σε κάθε περίπτωση είναι μια κουβέντα που θα γίνει σύντομα σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική για το νερό!

Για τους δρόμους στην πόλη
Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινούν στην Κοζάνη ασφαλτοστρώσεις ύψους 300.000 ευρώ στις οποίες θα προστεθούν επιπλέον το 2018. Η οδός Αριστοτέλους είναι στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα αλλάξει σύντομα όλη η όψη της. H Δ/νση Περιβάλλοντος έχει ήδη εκπονήσει 3 εναλλακτικές λύσεις οι οποίες εξετάζονται. Σε κάθε περίπτωση σύντομα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Έχει παρθεί απόφαση για αλλαγές στον κυκλικό κόμβο του Κρόκου σε συνδυασμό με το φανάρι της Γκέρτσου. Αναμένεται η υλοποίηση! Το γνωστό για το κέντρο της πόλης φαινόμενο των πολύ στενών πεζοδρομίων. Επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπάρχει σε πολλές οδούς, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης όλων αυτών με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να υπάρξει το κατά δυνατόν συνολική λύση. Με το ΣΒΑΚ θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά θα χρειαστούν σημαντικά κονδύλια για την εφαρμογή. Μερική λύση η αφαίρεση των στύλων της ΔΕΗ μετά από εκτεταμένες υπογειοποιήσεις στο κέντρο. Η υπηρεσία θα το εξετάσει.

Για την επέκταση της τηλεθέρμανσης
Για τον Κρόκο: Οι μελέτες είναι έτοιμες. Υπήρξε πρόβλημα ανεύρεσης γηπέδου για την κατασκευή του Υποσταθμού. Μετά κόπων βρέθηκε και η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται στη διαδικασία εξαγοράς του.
Για το Δρέπανο: Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και είμαστε στην φάση αναζήτησης χρηματοδότησης.

Για τα ποδήλατα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης:
Η ευθύνη για τη συμπεριφορά των παιδιών ανήκει απόλυτα και μόνο σε εμάς τους γονείς. Δεν αντιλαμβάνομαι τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος ούτε φυσικά έχει καμία λογική οποιαδήποτε απαγόρευση τέτοιου είδους σε μικρά παιδιά.

Για την καταστροφή δέντρων στην οδό Φιλίππου Β:
Η ιστορία με τα δέντρα στη Φιλίππου Β’ είναι των τελευταίων 5-6 χρόνων. Η Υπηρεσία διαπίστωσε μέσω ανάλυσης σε ειδικό εργαστήρι (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Εργαστήριο) πως επήλθε εσκεμμένη ξήρανση. Τα δέντρα που έχουν ξηραθεί θα απομακρυνθούν και άμεσα θα αντικατασταθούν.

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

7 σχόλια στο άρθρο “Οι πολίτες ρώτησαν και ο Δήμαρχος Κοζάνης απάντησε – Τι λέει ο Λ. Ιωαννίδης για αδέσποτα, δρόμους και δέντρα, λογαριασμούς νερού και τηλεθέρμανση

  1. ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ? ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ! ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΕ, ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΩ…

  2. Και εγώ σας ρώτησα κύριε Δήμαρχε τι θα κάνετε με την μεταφορά του αεροπλάνου απο το αεροδρόμιο και τοποθέτηση στην πλατεία Γιολδάση κατόπιν επιθυμίας πολλών συμπολιτών μας, και δέν μου απαντήσατε ,Γιατί?

  3. Για τους μισθούς στις δημοτικές επιχειρήσεις έχει να μας πει κάτι?

    Το ότι η ΔΕΥΑΚ είναι χρεωμένη και συνεχίζει ν πληρώνει τέτοιους μισθούς?

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.