«Ακατάλληλο για πόση» τελικά το νερό της βρύσης των Αγίων Αναργύρων στην Κοζάνη – Τι έδειξαν οι αναλύσεις της ΔΕΥΑΚ



adtyjdtjkdtjkdtkutyyuduytuyt

Το θέμα είχε αναδείξει το KOZANIILIFE.GR με σχετικό ρεπορτάζ στις 5 Αυγούστου 2017

Ακατάλληλο για πόση κρίθηκε το νερό της βρύσης των Αγίων Αναργύρων στην Κοζάνη, έπειτα από ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την ΔΕΥΑ Κοζάνης στις 7 Αυγούστου 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KOZANILIFE.GR που δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου 2017 (κλικ εδώ), τέθηκε το ερώτημα για την καταλληλότητα του νερού της συγκεκριμένης παροχής τόσο ως προς το Δήμο Κοζάνης, όσο και ως προς τον ιερέα των Αγίων Αναργύρων, με αφορμή ότι στο παρελθόν είχε κριθεί αυστηρώς ακατάλληλο από την Υγειονομική Υπηρεσία Κοζάνης.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης ο κ. Λευτέρης Ιωάννιδης, στη σχετική επικοινωνία με το KOZANILIFE.GR, επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος από τη ΔΕΥΑΚ, συλλέγοντας δείγμα από την περιοχή, όπως και έγινε τις επόμενες ημέρες.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις της ΔΕΥΑΚ

Στις 7 Αυγούστου 2017, συνεργείο της ΔΕΥΑ Κοζάνης συλλέγοντας δείγμα από την παροχή νερού των Αγίων Αναργύρων, διαπιστώνεται ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο, όπως φαίνεται και στο σχετικό έγγραφο.

5wr4tuhywsrujrstyujytΚλικ για μεγέθυνση

Σύμφωνα με τα στοιχεία όπως προκύπτουν στη νέα μικροβιολογική εξέταση για την καταλληλότητα του νερού, τα Ολικά Κολοβακτηριοειδή ανέρχονται σε δείκτη 5 ανά 100ml και τα Ε-Coli σε δείκτη 2 ανά 100ml, τιμές που δεν ικανοποιούν την υγειονομική διάταξη, ενώ θα έπρεπε να είναι μηδενικά.

Η ιστορία του νερού της βρύσης των Αγίων Αναργύρων

Έπειτα από ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 1985 στη συγκεκριμένη παροχή νερού, είχαν εντοπισθεί μεγάλες ποσότητες κολοβακτηριδίων και για το λόγο αυτό αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας στο χώρο της βρύσης των Αγίων Αναργύρων είχαν τοποθετηθεί από τον Δήμο κάγκελα, όπου δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στους πολίτες, αλλά και προειδοποιητική πινακίδα για την ακαταλληλότητα του νερού.

Τους τελευταίους 2 περίπου μήνες λόγω των εργασιών ανάπλασης που πραγματοποίησε η εκκλησία, έχει αφαιρεθεί τελείως η σιδερένια περίφραξη που υπήρχε, ενώ τα τελευταία χρόνια η σιδερένια πόρτα παρέμενε ανοιχτή χωρίς την προειδοποιητική πινακίδα.

Έπειτα από τη σχετική επικοινωνία του KOZANILIFE.GR με τον ιερέα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων για το ζήτημα και για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στις 5 Αυγούστου 2017 (κλικ εδώ), ο ίδιος δήλωσε ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση και ο κόσμος πίνει σε καθημερινή βάση, ενώ και ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως το καταναλώνει χωρίς να έχει πάθει το παραμικρό. Σχετικά με την καταλληλότητα και αν προκύπτει νεότερη ανάλυση, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η τελευταία μέτρηση του νερού που είχε γίνει πριν 20 χρόνια περίπου το καθιστούσε κατάλληλο.

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Παγούνης με έγγραφη καταγγελία του προς τον Δήμο Κοζάνης κατηγορεί ευθέως τον ιερέα της εκκλησίας – Κλικ εδώ για την καταγγελία του κ. Παγούνη.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που γεννούνται σχετικά με την καταλληλότητα του νερού της βρύσης των Αγίων Αναργύρων.

– Τι κινδύνους ενέχει η κατανάλωση νερού από την συγκεκριμένη παροχή;

– Πόσο επικίνδυνο είναι για τη δημόσια υγεία; Πόσος κόσμος έχει πιει τα τελευταία χρόνια νερό από τη συγκεκριμένη βρύση και με ποιες επιπτώσεις στην υγεία του;

– Γιατί αφαιρέθηκαν τα προστατευτικά κάγκελα από τη βρύση, αλλά και η προειδοποιητική πινακίδα;

– Γιατί η εκκλησία, δεν περίφραξε το χώρο της βρύσης, πριν πιστοποιηθεί επίσημα η νεότερη ανάλυση;

Η εικόνα το απόγευμα της Πέμπτης 17 Αυγούστου στην βρύση των Αγίων Αναργύρων ήταν τρεις «αυτοσχέδιες» τοιχοκολλημένες πινακίδες με την ένδειξη «Ακατάλληλο για πόση» καθώς και μια πλαστική περίφραξη μπροστά από την βρύση η οποία όμως δεν ήταν τοποθετημένη, όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες του KOZANILIFE.GR.

Κλικ εδώ για να δείτε την οριστική απόφαση του Δήμου Κοζάνης για τη βρύση των Αγίων Αναργύρων

A.Z. για το KOZANILIFE.GR

13 σχόλια στο άρθρο “«Ακατάλληλο για πόση» τελικά το νερό της βρύσης των Αγίων Αναργύρων στην Κοζάνη – Τι έδειξαν οι αναλύσεις της ΔΕΥΑΚ

  1. Με φενετε καπιοι εχουν προβλημα με τα νερα που βρισκοντε δημοσια για τον κοσμο.
    Τοσος κοσμος πινει απο κει νερακι καθε μερα οντος το ξερω.
    Τι προβλημα εχετε με το νερο;

    1. Τι δεν καταλαβαίνεις γράμματα δεν ξέρεις? το έγγραφο της ΔΕΥΑΚ το διάβασες, ούτε αυτό δεν σε προβληματίζει?.
      Αν είχαν θέματα με τα νερά που τρέχουνε ελεύθερα γιατί δεν ασχολούνται με την βρύση στο πλάτανο που είναι 50 μέτρα πιο κάτω?

      1. θα το κλεισουν και εκεινο το νερο, αυτο θελουν, να εισαι σιγουρος, να μην υπαρρχει ελευθερο το νερο για τον κοσμακι. νερο απο πηγη και ειναι μολισμενο, ? πρωτη φορα το βλεπο εγω

  2. Γενική αρχή
    Το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση ή
    χρήση δεν πρέπει να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς ή
    μικροοργανισμούς δείκτες μόλυνσης με περιττωματικές ουσίες ή
    συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη
    στην υγεία του ανθρώπου.
    Η παροχή στους πολίτες ασφαλούς νερού αποτελεί ίσως την
    σημαντικότερη υποχρέωση της πολιτείας αλλά και την μεγαλύτερη
    υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας προς τις φτωχότερες περιοχές
    του πλανήτη.
    .4δις κρούσματα διάρροιας το χρόνο ,2.2εκ θάνατοι,κυρίως σε παιδιά<5χρονών(15%παιδικής θνησιμότητας).

    Ποια είναι τα κολοβακτηριοειδή;

    Κολοβακτηριοειδή είναι βακτήρια που σχετίζονται με ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα. Παρουσία των περιττωματικών κολοβακτηριδίων στο νερό μπορεί να μην είναι άμεσα βλαπτική, και δεν υποδεικνύει απαραίτητα την παρουσία των κοπράνων, έχει όμως δείχνουν μια αυξημένη πιθανότητα επιβλαβών παθογόνων στο νερό.

    Πώς E. coli ή άλλα κολοβακτηριοειδή να πάρει μέσα στο νερό;

    Ε. coli προέρχεται από ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα. Κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεις, το χιόνι λιώνει, ή άλλες μορφές υετού, E. coli μπορεί να πλυθεί σε ρυάκια, ποτάμια, ρέματα, λίμνες, ή τα υπόγεια ύδατα.
    Ε. coli Ο157: Η7 είναι ένα από τα εκατοντάδες στελέχη του βακτηρίου Ε. coli. Αν και τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή και ζωντανά στα έντερα των υγιών ανθρώπων και ζώων, το στέλεχος αυτό παράγει ένα ισχυρό τοξίνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Η μόλυνση προκαλεί συχνά σοβαρές αιματηρή διάρροια και κράμπες στην κοιλιά ? μερικές φορές η μόλυνση προκαλεί μη αιματηρή διάρροια. Συχνά, δεν υπάρχει πυρετό.

    Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του E. coli O157: H7;
    Σε ορισμένα άτομα, ιδίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και των ηλικιωμένων, η μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει μια επιπλοκή που ονομάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο , στην οποία τα ερυθρά κύτταρα του αίματος καταστρέφονται και τα νεφρά αποτυγχάνουν. Περίπου το 2% -7% των μολύνσεων οδηγούν σε αυτή την επιπλοκή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι η κύρια αιτία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε παιδιά, και οι περισσότερες περιπτώσεις αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που προκαλείται από την Ε. coli Ο157: Η7. Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση αντιμετωπίζεται συνήθως σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι μεταγγίσεις αίματος και αιμοκάθαρσης συχνά απαιτείται. Με εντατική φροντίδα, το ποσοστό θανάτων από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι 3% -5%.

    1. Ρωμαίος Πολεμιστής

      - Edit

      Απαντήστε

      Από το wikipedia το πήρες Αννίβα;
      Και πες μας πως και δεν φαρμακώθηκε κανείς μέχρι σήμερα; Τι λέει η εγκυκλοπαίδεια για αυτό;

  3. Κοινως αγαπητοι συμπολιτες,το νερο πρεπει να το πληρωσεις για να το πιεις,αλλιως ειναι ακαταλληλο.με εννοειτε?

    1. Για κάντο πιο λιανά? Ριξανε κολοβακτηριδια επίτηδες για να μη μπορείς να πιεις νερό εσύ και να πας να το πληρώνεις? Ή μήπως είναι μούφα ακατάλληλο???

  4. ΜΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ : “ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ” ΣΕ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΡΚΕΤΗ!!ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ!!!!!!!!!!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ..

  5. περαστικα σας οσοι πινατε νερο απο κει!
    δειτε αν παθατε κανεναν καρκινο εσεισ η οι συγγενεις σας τα τελευταια χρονια παρεπιπτοντος!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.